• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels deed tijdens de jaarlijkse eindejaarslunch van de Vereniging Bedrijfsleven Curaçao (VBC) zijn ‘Nationaal Strategisch Plan’ uit te doeken. Terwijl Wiels een staande ovatie kreeg, zet VBC in hun nieuwsbrief van deze maand toch wat kanttekeningen bij het plan.

“Eén van de meest opvallende voorstellen die hij naar voren heeft gebracht betreft het opzetten van een ‘sociaal verantwoordelijkheidsfonds’ om sociale problemen op te lossen”, schrijft VBC. “Dit fonds zou gefinancierd moeten worden door particuliere en overheidsbedrijven die elk respectievelijk 2 procent en 3 procent van hun omzet ter beschikking zouden moeten stellen.”

Banen
Volgens de vereniging is dit fonds, ‘hoe sympathiek het echter ook is’, niet haalbaar. “De lastendruk waarmee bedrijven momenteel geconfronteerd worden en de aankondiging van de regering dat dit in de komende periode omhoog zal gaan, leidt ertoe dat de concurrentiepositie van bedrijven ernstig is aangetast.” Sommige bedrijven hebben volgens VBC al aangekondigd dat zij als gevolg van deze ontwikkeling hun activiteiten moeten inkrimpen, waardoor er banen gaan verdwijnen.

Werkloosheid
“Het extra belasten van bedrijven met een ‘heffing’ van 2 en 3 procent vergroot de kans dat nog meer personen hun baan zullen gaan verliezen. Dit heeft werkloosheid als gevolg”, aldus VBC. De vereniging pleit er daarom voor om uit al bestaande bronnen, zoals de accijns op benzine voor het sportfonds, extra geld te verkrijgen. “Het extra belasten van bedrijven met het reële gevaar dat de werkeloosheid en daarmee de armoede gaat toenemen, kan met deze ombuigingen wellicht achterwege blijven.”

14 reacties op “VBC ziet ‘fonds’ Wiels niet zitten”

 1. De PS is toch zo een sociale partij?

  Kennen zij ook een afdrachtsregeling zoals de SP in Nederland. Dus alle ministers en parliamentsleden dragen hun salaris af aan de partij en die geeft hun een modaal salaris. Dit zou de PS ook kunnen invoeren en het overige geld stoppen zij in dit fonds. Je weet Wiels wie A zegt moet ook B zeggen! Daarnaast zal je zien dat bepaalde mensen sneld e PS zullen verlaten daar zij alleen in de politiek zitten om hun zakken te vullen.

 2. Het bedrijfsleven is de motor waarop de gehele economie drijft.
  Help die om zeep, dompel het werkeloze volk in armoede en afhankelijkheid van de LEIDER,
  het recept voor een aankomende dictator.
  Mensen weest op uw hoede.

 3. @Janchi
  leuk een wet, maak er dan ook een voor degene die niet wil ‘werken”en alles bij elkaar klust om geen belasting te betalen……….ook die maar weg?
  geen werk………..ook maar weg???

  niet jij werkt dus ik pluk van jou…….

 4. @Z Roos

  Volkomen eens! Zo zie je, ook hiervan heeft Wiels geen verstand. Curacao wordt geleid door onkundigen, opportunisten en criminelen. Het beste is als het nieuwe zakenkabinet gewoon 4 jaar blijft zitten en schoon schip maakt ( dat lukt niet in 6 maanden). Zeker de interim minister van Financieën geeft veel hoop voor een corruptie-loze maatschappij.

 5. 2% over de omzet is sowieso onzin aangezien de winstmarges per branche nogal verschillen. Of je nou batterijen produceert/verkoopt of groenten of financiële producten of software. De winstmarges zijn verschillend. Als je zo’n maatregel al wilt…..verhoog dan de vennootschapbelasting. Simpel en toch eenvoudig en transparant !
  ( maar kostenbesparing binnen de overheid en overheidsbedrijven lijken mij een een betere optie zodat er binnen de begroting van een ministerie ruimte komt voor een reservering t.b.v. dit fonds. Nog afgezien van het feit dat bepaalde ex-mininsters eens hun schulden gaan betalen!. Waarom hoor ik over dat laatste niets ? Omdat degenen die dat moeten regelen bij die wanbetalers ook………?)

 6. @Janchi, Als jouw vriendjes Jamaloodin en El Hakim hun belastingen betalen is er geld. Als jouw vriendjes van de MFK niet de hele wereld rondreisde was er geld..

  Prioriteiten stellen dus!

 7. @janchi , curacaose cultuur en voora PS is probecha van degene die ervoor werkt.
  ken je het woord probecha?? wordt veel gebruikt hier. 2% voor de kinderen waarvan hun vader wel geld heeft voor de biertjes bij de sneck. of die vrouwtjes die weave en lange nagels hebben. dacht je echt dat de wereld om curaçao draait? je kan die geiten 2% geven maar het blijven geiten uit de mondi.

 8. Waarom wordt zo’n fonds niet gewoon in de landsbegroting opgenomen ? Als ik zo om mij heen kijk zie ik genoeg mogelijkheden voor “besparingen” op de landsuitgaven om welk sociaalplan dan ook te realiseren en nog genoeg geld over te houden om het onderwijs te bekostigen. Wiels, je moet het dus zelf doen en niet weer het probleem bij anderen leggen.

 9. Nou denk ik zomaar dat onze roeptoeter plagiaat doet op het voorstel van zijn nog niet zo lang geleden compaan Gerrit. Die liet ook een percentage van de brandstof prijzen op een rekening storten waarvoor alléén hij over een machtiging beschikte. Op welke rekening moet het extra percentage van Wiels gestort worden ?

 10. @ Janchi. In de eerste plaats moeten de te hoge salarissen van ministers, statenleden en topambtenaren flink verlaagd worden. In de tweede plaats moeten de commissarissen aansprakelijk gesteld worden, waaruit miljoenen kunnen komen. In de derde plaats moeten de uitgaven/declaraties van ministers en statenleden uit het kabinet Schotte zeer conscientieus bekeken worden en daar vallen ook vele miljoenen te halen. Bekend zijn al de flessen Perignon champagne van Jamaloodin en zijn pruik. Ben je je ervan bewust, dat die procenten aan jou doorbelast zullen worden??!!

 11. De nieuwe bedrijven staan in file om zich op Curaçao te vestigen ……………..
  Geweldig ook nog die extra heffing in het vooruitzicht ………..
  En dan die 80/20 regeling (met superopgeleid personeel) ………. .
  Ga beslist zo door ………. 🙁

 12. Wiels is een goed volger van Machiavelli. (Italie rond 1500) en filosoof van de macht.
  Diens wetten van macht en tips voor heersers of zij die het willen worden zijn leerzaam, dit lijkt een toepassing van Wet 11: “Maak mensen van u afhankelijk – en houd dat zo”

  “Om uw eigen onafhankelijkheid te kunnen handhaven moet u ervoor zorgen dat u volstrekt onmisbaar wordt. Hoe meer men op u leunt en steunt, hoe groter uw vrijheid is. Zorg ervoor dat mensen voor hun geluk en voorspoed van u afhankelijk zijn en u zult niets te vrezen hebben. Vertel ze echter niet zoveel dat ze het eventueel toch nog zonder u zouden kunnen stellen.”

 13. Gewoon een wet maken om dat af te dwingen en wie dat niet wil, daar is de weg.
  Beter nu dan nooit. We zullen wel zien hoe dit afloopt. Curacao is qua belastingen sowieso veel rendabeler dan Nederland.

 14. Wat denk je ervan dat ik het hele figuur Wiels in schaaps kleding niet ziet zitten,ja zitten in het gevang waar ook hij in terecht komt net zo als zijn vrienden die hij twee jaar heeft bezodemieterd en doelbewust heeft laten door regeren ( moderen) tot dat ze er zo’n puinhoop van hadden gemaakt dat hij zelf de macht kon grijpen,het volk komt er nog wel achter,in het nieuwe jaar (ramp jaar Wiels)!!.