• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede heeft gisteravond voor het eerst in tien jaar de kersttoespraak gehouden. Normaliter sprak sprak ex-gouverneur Frits Goedgedrag het volk toe, maar hij heeft onlangs afscheid genomen. Van der Pluijm-Vrede sprak over rust, vrede en saamhorigheid.

“Het afgelopen jaar is een zeer bewogen jaar geweest met veel verdeeldheid in onze gemeenschap”, zegt de waarnemend gouverneur. “Er lag daarom een moeilijke opgave voor het interim-kabinet. Niet alleen was het haar taak om wederom de bestuurlijke rust in Curaçao en in de relatie van Curaçao met de overige landen van het Koninkrijk te doen terugkeren, maar er moest ook de rust in de gemeenschap en het vertrouwen in het bestuur worden teruggebracht. Rust, vrede en saamhorigheid is wat we nu nodig hebben in ons mooie land Curaçao. Een begin is gemaakt, maar zal verder moeten worden uitgebouwd.”.

Financiele en economische rust
Van der Pluijm sprak ook over financiele en economische rust waar een ieder voor verantwoordelijk is. “Er zullen door een ieder offers moeten worden gebracht, waarbij de meest zwakke schouders het meest ontzien dienen te worden. In economisch moeilijke tijden is het voor het behoud van – en het creëren van werkgelegenheid van essentieel belang dat de overheid vertrouwen geeft aan werkgevers, bedrijven en potentiële investeerders. Dat is in ieders belang, zeker ook van de werknemers. Een dergelijk vertrouwen komt er alleen als de overheid als een betrouwbare partner wordt gezien, die zelf het goede voorbeeld geeft, respect toont en rust en gezag uitstraalt. Een overheid waarop men kan rekenen”, aldus waarnemend gouverneur Van der Pluijm-Vrede.

Kersttoespraak

16 reacties op “‘Rust, vrede en saamhorigheid’”

 1. Als u werkelijk een man bent “Kid Creole”,ik weet wie u bent, dan kunnen we eens als mannen onder 4 ogen over de zaken die u dwars liggen praten. Ik zal de laatste zijn die welke confrontatie dan ook uit de weg zal gaan en altijd bereid ben om zaken uit te praten.
  Een vriendelijke Bandabousche groet, John Baselmans

 2. @Kid, nu BL je kennelijk nog even moest updaten over wat velen al wisten: Iedereen heeft eigenschappen die goed doel kunnen treffen. Misschien kan niet iedereen waarderen wat John Baselmans zegt, diezelfde kwaliteiten hebben voor vele kinderen a difference of a lifetime uitgemaakt……

  @Black Lion (Knipselkrant Curacao): Amen 🙂

 3. @Kid Creole; Na je laatste opmerking te hebben gelezen;

  [quote] Niet om wat hoor, maar ben ook bekend met maffiosi die sociaal bijdragen [/quote]

  gaan nu mijn haren even rechtop staan. Ik ken John persoonlijk en kan je 100% garanderen dat de uitspraak van jou volstrekt misplaatst is.

  Wie was het die zijn nek uitstak om het kinder misbruik (ook hier op Curacao) openbaar te maken ? JIJ soms???
  Nee @Kid Creole; JIJ niet, je sluit liever je ogen zoals velen. John Baselman maakte het openbaar en kreeg als dank diverse opmerkelijke zaken te verwerken, zelfs zijn eigen veiligheid (en van familie) kwam in gevaar.
  HOEZO???

  De kinder mishandeling vierde hoogtij. Door zijn openbaringen ging het langzaam naar beneden. Nu worden ze achter elkaar veroordeeld en opgesloten.

  [quote] ben ook bekend met maffiosi die sociaal bijdragen [/quote]

  In dit geval kan je John alleen een schouderklop geven en dankbaar zijn dat HIJ zijn nek uit stak. Hij maakte al eerder bekend dat we hier maffia praktijken hebben op het eiland, is dat jou bekend????
  Ik denk het niet.
  Door de bekend makingen van John tegen deze maffia bracht hij opnieuw zich zelf en gezin in gevaar.

  ZOU JIJ DAT DOEN????
  Ik denk het niet.
  Jij zal eerder je ogen sluiten en kop in het zand steken dan wat te doen.

  Lees de waarheid een in zijn GRATIS boek “Kinderleed” of als je het aan kan “geboren voor een cent”.
  Ze kosten niets, helemaal gratis en voor niets.
  John en de Maffia???? Nee je moet zeggen John against the Maffia.

  Leer eerst een wie en wat John is, en ik kan je verzekeren dat er een andere wereld voor je open gaat. Wat hij doet voor de kinderen van Bandabou is prijzens waardig en verdiend meer dan uit gemaakt te worden als dorpsgek of NIEUW (van jou) ZELF BENOEMDE VELDWACHTER.

 4. @Nardy, hai mi dios grandi, wat is die Baselmans toch een goed mens. Niet om wat hoor, maar ben ook bekend met maffiosi die sociaal bijdragen. Nou ja, we zullen over 30 jaar wel zien, wellicht wordt het een zaligverklaring voor Sjonnie di Banda_bou, die de vrome woorden sprak; ‘komt tot Sjonnie, lieve arme kinders van Bandabou.’
  Verricht Sjon B. z’n goede daden trouwens ook in het nederlands? Na de zaligverklaring te Vaticaanstad zal Curacao een nieuwe heilige kennen, n.l.: “San Sjonnie di Bandabou”.. Wie had dat ooit kunnen denken.. 😆

 5. Waardering voor deze Nederlandse en toekomstige Curaçaose minister die Papiamentu 100% beheerst.

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=WPOMBsnp0gY

  Chapeau.

 6. @ Kid Creole
  Waarschijnlijk is je Papiaments heel erg slecht want uit je reactie blijkt dat je de wensen van de Wnd Gouverneur niet goed hebt begrepen.!
  Of was de Papiamentstalige tekst anders dan de Nederlandse vertaling daarvan.
  Ik zou je willen aanraden beide teksten eens na te lezen en daarna ook proberen om het te begrijpen.

 7. @Kid Creole: “makamba charlantans zoals o.a. ‘bazelaar’ Sjonnie Baselmans”

  Er zijn inderdaad mensen die zich irriteren aan de uitspraken van John.
  Maar een ‘makamba charlatan’ ???
  Kid, heb je enig idee hoeveel deze man voor de kinderen van Banda ‘Bou doet??
  Meer dan menig ander eilandbewoner ooit in zijn leven voorelkaar krijgt. Bruin zwart of groene huidskleur. Hij doet dit onbetaald, vrijwillig en vanuit zijn hart. De man leeft in armoe omdat hij alles geeft wat hij heeft aan de kinderen van Curacao.

  Lieve Mensen, misschien delen jullie niet altijd John’s mening, maar bedenk je altijd wel 1 ding: de daden van John zijn krachtiger dan zijn woorden.

  En een beetje respect voor elkaar graag op 2e Kerstdag 🙂

 8. Ik vind Papiamentu maar een baby brabbeltaaltje (manager = menedzjur, New York Yankies = Nie Jok Jenkies), echter moet Kid Creole gelijk geven dat als bijna het hele eiland die baby brabbeltaal spreekt je het als bewoner van buiten ook moet leren.

  Wat ik dan ook, zij het met tegenzin, doe.

  Bon pasku tur hende!

 9. @John Baselmans, de zelfbenoemde opperveldwachter aka makamba dorpsgek van het eiland Curacao. Baselmans, een der gestaag in aantal toenemende hollandse charlatans op dit eiland laat zich weer eens van z’n meest ignorante kant kennen, alhoewel, verbazing wekt het niet.. Sjonnie, hier op Curacao bedient nog immer 85 %, dus de overgrote meerderheid van de bevolking, zich van het Papiamentu!!!

  Inderdaad, een “select groepje van + 80% van de bevolking” die wel heel goed de boodschap begreep en verstond! Het is wat jij onder “select groepje” verstaat. De mevr. met die lachwekkende antieke, dus neokoloniale titel “Gouverneur” heeft niet anders gekund. Ze zit niet in het Fortie om makamba charlantans zoals o.a. ‘bazelaar’ Sjonnie Baselmans te behagen!
  Bovendien vind ik het van hondse brutaliteit getuigen dat een Makamba die volgens eigen zeggen al 30 jaar op Curacao woont, maar nog steeds geen woord van de taal die hier door de grote meerderheid van de bevolking wordt gebezigt, praat noch verstaat.

  Waar jij het uit je superverwaande Hollandse kop vandaan haalt dat de toespraak in het nederlands had gemoeten is mij een raadsel. De nederlandse taal wordt door nauwelijks 8%, misschien 9% van de bevolking op Curacao gebezigd. Dat bewijst weer eens de superbelachelijke, om maar niet te zeggen pathetische nederlandse hoogmoedswaanzin, waansuperioriteit ten en top! Ben je gestoord Sjonnie? Je zit hier niet in Nederland, je bent te gast op Curacao, je bent geen Curacaoenaar! De voertaal op dit eiland ís Papiamentu, en dat wordt nog immer door de grote meerderheid van de bevolking gesproken. PAPIAMENTU!!!!!

  Sjonnie, er is in ZuidAfrika een land, genaamd “Oranien Vrijstaat”, dat naarstig op zoek is naar Nederlandse immigranten. Niks voor jou Sjon? 😆

 10. En nu even over de inhoud van de boodschap.
  De sterke schouders, waar Adele het over heeft, is de werkende klasse. We worden volledig uitgemolken, doordat regeringen en parlement zeer onzorgvuldig met ons geld zijn omgegaan. Ik hoop dat men beter op de uitgaven gaat letten, zodat de sterke schouders een beetje ontzien gaan worden. Want als het zo doorgaat kunnen we ook de middenklasse uit Curacao tot de armlastigen gaan rekenenen van ons Koninkrijk.

 11. @Johan; nalezen op internet??? Er zijn niet zoveel site’s die de vertaling hebben. In dit geval is die wel gepubliseerd bij zowel Versgeperst, Persbureao Curacao als bij de Knipselkrant. Niet omdat ze Nederlands talige uitgevers zijn, maar gewoon zoals het hoort. Immers we leven hier op het eiland als een Multicurele Samenleving?
  Het was aan de persredactie van het kabinet om te zorgen voor zowel een Papiementu, Spaans, Nederlands en Engels talig Persbericht uit te zetten.

  Maar eerst de toespraak aanluisteren zonder onder titeling ( TV8 en Telecuracao) is het luisteren naar iets zonder woorden.
  Ik vraag me af; Waarom niet een ondertiteling? Of is dat te hoog gegrepen bij zowel TeleCuracao en CBA?

 12. John, doet de koningin de kersttoespraak in 80 verschillende talen? Volgens mij ook alleen maar in het Nederlands. Zelfs niet in de andere officiele talen die er in het koninkrijk der Nederlanden gesproken worden. Ik kan het verkeerd hebben natuurlijk want ik heb het niet gezien.
  Het gaat toch ook om de inhoud, niet om de verpakking.

 13. Johan
  Het gaat niet om druk maken ( ik zal de laatste zijn) het gaat erom dat de Gouverneur de Koningin vertegenwoordigd en tot voor kort hoorde we netjes de nationale speeches in 3 talen. Dat is kennelijk mevrouw van der Pluijm-Vrede vergeten of zoals ik stelde bekende ze politieke kleur.

 14. ik ben het met Johan eens.
  een goede speech en ik heb hem net gelezen in het Nederlands.
  ik heb zelden de papiamentstalige zenders aan staan.
  als ik deze wel aan heb, begrijp ik er maar de helft van….

 15. Je kan hem toch nalezen op internet in het Nederlands, John. Meeste NLers kijken toch geen tv8. Maak je niet zo druk. Daar heeft ze net over….

 16. Kersttoespraak van onze Gouverneur Mevrouw Mr. A.P. van der Pluijm-Vrede, 25 december 2012

  Na eerste kerstdag de uitgelekte kerstrede gezien te hebben op internet van Koningin Beatrix kregen we gisterenavond de kerstrede van onze Gouverneur Mevrouw van der Pluijm-Vrede te zien.

  We zagen onze Gouverneur zitten voor een kennelijk altijd dezelfde opgetuigde boom. Ook na een bepaalde tijd hoorden we alsmaar dezelfde woorden met af en toe het bewuste vingertje, net zoals leerkrachten kinderen toespreken. Het was een lezing in het Papiaments vrij kinderlijk opgedragen aan een kleuterklas waar u opriep tot eenheid en begrip. Na de Papiamentstalige voordracht was de uitzending afgelopen, geen Engelse, geen Nederlandse of Spaanse versie. Het lijkt hierdoor dat U als Gouverneur hoogstwaarschijnlijk lak heeft aan een grote groep mensen die zich ook inzetten voor ons eiland Curaçao.

  Met weemoed denk ik terug aan onze oud Gouverneurs; heer Goedgedrag, heer Saleh en wijlen heer Römer. Mensen die respect afdwongen en de mensen in hun waarde lieten. Geen kleuterklas gedrag maar netjes de bevolking in alle talen aan- en toesprekend. Het maakte niet uit welke talen er gebruikt moest worden. We waren immers bezig om van Curaçao één eiland te maken.

  Nu zijn de kaarten anders geschut. Er wordt op een kinderachtig schoolse manier in het Papiaments een select groepje van de bevolking toegesproken. Vraagt dan zelfs nog om “eenheid” en laat vele andere groepen mensen in de kou staan die ook hun aandeel hebben in dit land.

  Met alle respect mevrouw van der Pluijm-Vrede, u liet duidelijk zien in deze toespraak dat u onder druk staat van een huidige discriminerende politiek. Een politiek die wel geld en know-how aan wil nemen vanuit het buitenland maar geen respect naar de vele nationaliteiten toont. Als u eenheid oproept en één wil zijn dan zult u ook zelf het voorbeeld moeten geven van eenheid.

  Hopelijk dat de komende Gouverneur dit respect jegens alle bewoners van ons eiland weer gaat tonen. Ondergetekende wens u en uw opvolger hierin zeer veel sterkte, al is dan deze boodschap in het Nederlands aan u geschreven.

  Met een vriendelijke groet,
  J.H. Baselmans
  Burger van het eiland Curaçao