• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Hyatt heeft het kort geding tegen Santa Barbara Hospitality N.V verloren. Dat meldt Radio Hoyer 2. De N.V stuurde in de nacht van 15 december het management van Hyatt weg, omdat Hyatt haar doelstellingen voor de inkomsten van 2011 met bijna 12 miljoen dollar zou hebben gemist.

“De slotsom is dat een voorziening als gevraagd volgens het recht van Illinois niet mogelijk is en dat dus ook de arbiters niet in de door Hyatt verzochte zin zullen kunnen beslissen”, zo luidt het vonnis. “Een eventuele toewijzing zou de oude situatie dan ook hooguit voor een paar maanden kunnen herstellen, namelijk tot aan de uitspraak van de arbiters en dat zou alleen maar meer opschudding en verwarring geven, een ongewenste situatie. Bovendien heeft Santa Barbara gesteld dat haar investeerders weigeren nog langer bij te dragen zolang Hyatt het management blijft voeren. Dat zou betekenen dat terugkeer van Hyatt op korte termijn zou leiden tot het faillissement van Santa Barbara en sluiting van het hotel, wat evenmin wenselijk voorkomt,” aldus het vonnis.

Lees hier het hele vonnis:

[scribd id=117860915 key=key-1rly1syqrje0kpmkpnky mode=scroll]

10 reacties op “Hyatt verliest kort geding”

 1. De gemiddelde Hyatt klant heeft nog nooit van Curacao gehoord, net zoals het meerendeel van de Amerikanen overigens.
  Het idee dat Curacao in het geheugen van de Amerikanen is gegrift berust slechts op grootheidswaanzin. De realiteit is dat Aruba wel die bekendheid geniet en dat zullen we moeten accepteren.
  Met de negatieve attitude van de gemiddelde Curacaoenaar t.o.v. toerisme en toeristen moeten we ons niet rijker rekenen dan we zijn. Men kent ons niet, men zal ons ook niet leren kennen en als men ons leert kennen is het voornamelijk negatief.
  Curacao heeft geen compleet toeristisch pakket wat aangeboden kan worden aan de toerist, we bieden delen van iets wat heel mooi zou kunnen zijn.
  Pas wanneer we ALLEMAAL gaan beseffen dat toeristen niet vies zijn, dat het niet erg is om service te verlenen, dat je geen slaaf bent wanneer je een kopje koffie met een glimlach serveert en dat je ook geen slaaf bent wanneer je in een winkel behulpzaam bent………..dan pas zullen we ergens komen.
  Zolang we elkaar hier nog naar de andere wereld helpen uit pure jalouzie of afgunst zullen we nooit ergens komen. Dan blijven we hangen in het beeld van: ‘het had zo mooi kunnen zijn’.
  Vandaag liep ik in Jan Thiel, zag daar de bezopen architectuur van Papagayo en vroeg me af welke Europeaan dit nu weer had ontworpen. Foeilelijk en het slaat volledig de plank mis.
  Daarentegen is Boca Gentil, wat er naast ligt, een prachtig ontwerp, typisch dat wat je in het Caribisch gebied mag verwachten. Jammer dat Papagayo niet even bij hen in de leer is gegaan.
  En het Hyatt ?
  Weg is weg, opgeruimd staat netjes, nu gewoon weer over tot de orde van de dag. Ook het Marriott en het Hilton zijn meerdere keren van naam gewisseld, die zijn er ook niet slechter op geworden.
  Wanneer die kamers nu eens betaalbaar worden dan zou dat hotel ook nog wel eens vol kunnen komen te zitten.

 2. De titel van dit artikel geeft wellicht een misleidende impressie.
  Voor echt geïnteresseerden typ ik een belangrijk deel van het vonnis nog even over ter verduidelijking. Te beginnen met punt 8 vonnis:

  “In de arbitrage procedure zal moeten worden uitgemaakt of die beëindiging terecht is. In aanmerking genomen dat niet is gebleken van klachten voorafgaand aam de brief van augustus 2012, dat tegenvallende resultaten ingevolge het hiervoor onder 1c aangehaalde artikel 2.5 van de HMA pas na zes jaar een reden voor beëindiging kunnen zijn en dat partijen het wel heel bont moeten maken willen de meergenoemde opzeggingsgronden van artikel 13.4 HMA van toepassing zijn, is het voorhanden HOOGST ONAANNEMELIJK dat arbiters Santa Barbara in het gelijk zullen stellen als het erom gaat of zij de HMA terecht heeft beëindigd.

  Daar komt bij dat het midden in de nacht onaangekondigd met een buslading managers bij een hotel arriveren, dat hotel overnemen en het zittende management er domweg uitzetten een vorm van eigenrichting is die naar Curacaos recht onrechtmatig is en in beginsel tot ingrijpen door de voorzieningsrechter zou leiden.”

  De rechter geeft SBH dus GEEN gelijk. De VOORZIENING die Hyatt had gevraagd -het teruggeven van het management- is volgens het recht van Illinois NIET mogelijk. Maar de rechter impliceert al sterk dat er door SBH hoogstwaarschijnlijk onrechtmatig beëindigd. Verder is de eigenrichting/takeover is ook als grove en onrechtmatig beoordeeld. Maar de rechter stelt dus alleen dat Hyatt dus de uitkomst van de arbitrage, gezien de situatie, vanaf de zijlijn moet afwachten. Waarin Hyatt dus hoogstwaarschijnlijk in hun gelijk worden gesteld. NL 1) dat het contract onrechtmatig is beëindigd en 2) de take-over onrechtmatig is. Dat is wat mij betreft nog Afgezien van het verlies van de naam, verlies van het Amerikaanse toerisme en (verder) imago-schade voor Curacao.

  Pfffff was even wat werk, maar hoop nu dat het artikel wat verduidelijkt is. En nee ik heb geen Hyatt aandelen en/of belangen in deze zaak, kan slechts niet tegen dit soort onwijs schadelijk acties voor Curacao, ’cause I care.
  Bon Pasku iedereen 🙂 !!

 3. Het is een “goede” Amerikaanse gewoonte om flinke claims wegens contractbreuk toe te wijzen en rechters of advocaten op geen enkele wijze economische belangen van een eigenaar of bedrijf laten meespelen zeker niet voor een landje in de Caribische Zee.

 4. @Edagar,

  je hebt wel gelijk, maar ben toch bang dat er een miljoenen claim gaat komen.
  En wie denk jij dat er gaat verliezen????
  sowieso niet goed voor Curacao.
  gelijk hebben en gelijk krijgen zijn 2 verschillende dingen.

 5. @ Ferd Jansen,

  Ik moet altijd hartelijk lachen om dit soort opmerkingen:
  ‘Alleen de aanwezigheid van een Hyatt is al een enorme Curacao promotie.’

  Het Hyatt is hier een aantal jaren geweest en dan vraag ik je dus gewoon op de man af::
  ‘Wat is die enorme promotie dan wel niet geweest ?’
  ‘Hoe heeft zich dat gemanifesteerd ?’
  ‘Wat voor extra inkomsten heeft het eiland hier aan overgehouden ?’

  Ik denk dat we heel snel klaar zijn.
  Er is geen extra promotie, er zijn geen extra inkomsten en ook de naamsbekendheid van Curacao is er de afgelopen jaren niet beter op geworden.
  Jouw opmerkingen zijn typisch die van een marketeer. Gooi maar wat in de lucht, de meute gelooft het wel en niemand controleert het.
  Jammer, dan doen we dus wel.
  Alleen een mooie naam is niet genoeg om succes op te claimen.
  De combinatie Hyatt en Curacao is een verkeerde combinatie, is nooit wat geweest en zal ook nooit wat worden.
  Of Benchmark dit hotel nu gaat runnen of een andere club, het zal niet veel uitmaken. Waar het om gaat is een goede prijs kwaliteitverhouding en bij het Hyatt was die heel erg ver te zoeken. Zij hadden typisch geen kaas gegeten van de Curacaose markt.

 6. @dasilva, ja die miljoenenclaim gaat er komen en zullen ze moeten betalen. Kijk maar naar jurisprudentie mbt dit onderwerp

 7. De kop had net zo goed kunnen zijn: Santa Barbara wacht Amerikaanse miljoenen-claim na voortijdige opzegging management-overeenkomst Hyatt.

 8. Maw: naar Curacaosche recht zeker een onrechtmatige management-overval naar Curacaosch recht, maar helaas voor Hyatt niet naar recht van Illinois…

  Hoe dan ook, Santa Barbara Hospitality N.V en Benchmark: een SCHANDALIGE actie.

  Curacao is niet alleen de naam en waardigeheid van Hyatt kwijt (en daarmee vele Amerikaanse toeristen) maar we staan er weer leuk op als een Bananen-republiek 🙁

 9. Hoe dan ook, het achtergrond gerommel wat dit voor Curacao met zich meebrengt is niet positief.
  Het is een snelle en voor de hand liggende gedachte in de hotelwereld om meer symphatie voor Hyatt te hebben dan voor wat meer onbekenden en Curacao.

 10. Santa Barbara moet niet te vroeg juichen, want dit betekent alleen dat de rechtbank juridisch geen andere uitspraak kon doen. Een andere procedure kan tot een andere uitspraak leiden.

  Overigens weet ik niet of Santa Barbara dan wel Hyatt het gelijk aan haar kant heeft, maar het is hoe dan ook zonde dat een top hotel als Hyatt Curacao verlaat. Alleen de aanwezigheid van een Hyatt is al een enorme Curacao promotie.

  De naam Santa Barbara is internationaal even bekend als de naam Jamaloodin bij de kassa van de Belastingdienst.