• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Koninklijke Marechaussee (KMAR) start op 7 januari een opleiding voor algemeen opsporingsambtenaren. De opleiding zal worden gevolgd door zeventien lokale medewerkers die nu als grensbewaker bij de (lucht)haven werkzaam zijn. De interne opleiding duurt 36 weken.

De KMAR uit twee afzonderlijke afdelingen. De afdeling ‘Mobiele Pool’ en de afdeling ‘Grensbewaking’. Eind 2013 worden deze twee afdelingen samen gevoegd tot één afdeling ‘Grenspolitie’. Na afronding van deze opleiding zijn de medewerkers veel breder inzetbaar dan in hun huidige functie. Zij gaan deel uitmaken van de nieuwe afdeling ‘Grenspolitie’ en zullen worden ingezet bij de grensbewaking lucht- en zeehaven, maritieme grensbewaking/patrouilles met de kustwacht en STINAPA, politietaken op de luchthaven, Beveiliging Burger Luchtvaart, het Flamingoteam, of als lid van een rechercheteam.

Doorgroeimogelijkheden
In de opleiding wordt onder meer aandacht besteed aan BES-wet- en regelgeving, maatschappijleer, ethiek, sport, EHBO en reanimatie, gedrag, profiling, kennis van politiesystemen en documentenherkenning. Sharlina Martis en Julina Felida werken beide ruim tien jaar als grensbewaker op Bonaire. Zij zijn enthousiast dat ze de opleiding gaan volgen. Sharlina: “Ik vind het belangrijk om mij te ontwikkelen. Met deze opleiding krijg ik een baan met meer afwisseling en uitdaging en het biedt ook betere doorgroeimogelijkheden voor de toekomst.”

Flamingoteam
Julina sluit zich daarbij aan “straks hebben we ook algemene opsporingstaken en kunnen intensiever samenwerken met de politie en ook deel uitmaken van het Flamingoteam op de luchthaven.” Het ‘Flamingoteam’ is een samenwerkingsverband van de KMAR en de Douane Caribisch Nederland, belast met 100 procent controle op aanwezigheid van verdovende middelen op de vluchten naar Nederland. De opleiding start 7 januari op Bonaire en duurt tot eind oktober. In een later stadium zal deze opleiding ook voor een aantal grensbewakers van Saba en Sint Eustatius worden gegeven.

1 reactie op “KMAR start opleiding opsporingsambtenaren”

  1. Prima initiatief !
    Jammer dat zoiets niet op Curacao wordt gegeven.
    De expertise van de KMAR zou ook hier op Curacao goed kunnen worden gebruikt.