• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een gedeelte van het terrein waar het onderzoek bij het kruithuis plaatsvindt, is vrijgegeven. Het gaat om het oostelijke gedeelte van het terrein, waar consumentenvuurwerk is opgeslagen. Het gedeelte van het terrein waar de explosie zich heeft voorgedaan, het westelijke gedeelte, is nog niet vrijgegeven.

Consumptie en opslag van dit type vuurwerk is veilig, anders dan het type dat bij de ontploffing voorkwam, namelijk showvuurwerk. Afgelopen weekend vond het tragische incident plaats bij het kruithuis, waarbij drie personen zijn omgekomen. De recherche, brandweer en het Openbaar Ministerie (OM) zijn sindsdien de precieze oorzaak van de explosie aan het onderzoeken.

Lichamen
In het kader van het feitenonderzoek, dat sinds afgelopen zaterdag onder leiding van het Openbaar Ministerie (OM) plaatsvindt, is sectie uitgevoerd op de lichamen van de drie personen die tijdens en vlak na de explosie in het Kruithuis zijn omgekomen. De lichamen zijn op vrijdag door het OM aan de nabestaanden vrijgegeven. Het gaat om, zoals eerder door de politie gemeld, Eldrich Rignald Christiaan Renfurm, Nicky Newton Emerenciana en Runyeon Thurmon Reinita.

Verkoopdatum
Het OM heeft intussen een deel van het terrein van het Kruithuis vrijgegeven. Het betreft het oostelijke gebied waar een deel van het consumentenvuurwerk ligt opgeslagen. Inmiddels wordt het consumentenvuurwerk gedistribueerd onder de vuurwerkverkopers en verloopt dit voorspoedig. Al het vuurwerk wordt op een gedegen manier gecontroleerd door de brandweer, voordat deze overgedragen wordt. De verkoopdatum voor vuurwerk is vastgesteld op 27 december. Het gebied waar de explosie zich heeft voorgedaan is echter, in het belang van het verdere feitenonderzoek, nog niet vrijgegeven.

Opslag
Momenteel is er in de haven ook vuurwerk tijdelijk opgeborgen. Dit vuurwerk moet volgens de wetgeving opgeslagen worden in het Kruithuis. Dit vuurwerk zal opgeslagen worden in het tweede Kruithuis, dat zich in het noorden van het terrein bevindt. Het gaat hier om onder anderen showvuurwerk. De brandweer geeft aan dat gerekend kan worden dat dit met de grootste zorgvuldigheid zal gebeuren.

Informatie
Op vrijdag kreeg politie ondersteuning op het gebied forensisch onderzoek door een expert van het NFI (Nederlands Forensisch Instituut). Overig onderzoek op het terrein waar het kruithuis zich bevindt wordt uitgevoerd door de politie, de Milieudienst en de Veiligheids Inspectie. Mocht je informatie hebben met betrekking tot deze zaak, neem dan contact op met de recherche via telefoonnummers 8666-119 of 8666221. Het telefoonnummer waarmee je anoniem je informatie kunt verstrekken is 108.

www.versgeperst.com