• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Staatssecretaris Fred Teeven van Justitie gaat de paspoortwet aanpassen om te voorkomen dat verdachte en veroordeelde criminelen aan een paspoort kunnen komen. “Binnen een half jaar, drie kwart jaar moet het grootste deel van het probleem zijn opgelost.”

 
Teeven kondigde de wijziging vandaag aan in een ontbijtprogramma bij journalist Eva Jinek. Hij gaat de wet samen met minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken aanpassen, omdat gemeenten de lijsten met gesignaleerden beter moeten controleren.

Gezochte criminelen
Uit onderzoek van RTL Nieuws bleek gisteren dat van de 1566 gezochte criminelen er maar 217 gesignaleerd staan. Zo een signalering kan voorkomen dat mensen een paspoort krijgen en naar het buitenland vluchten. Ook veel onherroepelijk veroordeelden die zich onttrekken aan hun straf kunnen probleemloos een paspoort krijgen of verlengen, zo blijkt uit het onderzoek.

Uit het buitenland
Teeven benadrukte dat een groot deel van de 1566 gezochte criminelen uit het buitenland komt en dus nooit in Nederland een paspoort zal aanvragen. De enkele honderden Nederlanders op de lijst zijn niet allemaal vluchtgevaarlijk. Bovendien zijn er soms bijzondere omstandigheden om toch een paspoort te verstrekken: bijvoorbeeld omwille van familieomstandigheden.

© ANP, alle rechten voorbehouden

2 reacties op “Teeven past paspoortwet aan”

  1. Ik neem dan ook aan, gelijke behandeling voor iedereen, bijv dat ALS het mogelijk is dat er een onderscheid wordt gemaakt onder alle burgers van het Koninkrijk der Nederlanden, dit ook zal gelden dat Criminelen uit het Nederlands deel van ons Koninkrijk ook geen paspoort krijgen om naar de Antillen te komen? Of ook niet naar andere landen (Cuba, Colombia, Etc)

    Mogelijk later zelfs uitbreiden tot het intrekken van reis-mogelijkheden van Voetbalhooligans bijv die dan niet vanuit hun stad/dorp naar een wedstrijd in andere stad?

  2. Handige informatie, ik ga nog heel snel een nieuw paspoort halen 🙂