• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag haakt Gerda Fokker in op eerdere brieven over de verkeerssituatie van het nieuwe weggedeelte en de rontonde in Julianadorp.

Regelmatig de berichten lezend van Henk Pasman, waar ik me vaak wel (deels) in kan vinden, vind ik nu dat hij het toch niet helemaal bij het juiste eind heeft. Ik denk dat nog de middenberm op het nieuwe wegdeel na de nieuwe rotonde bij Julianadorp (“the highway” reeds genoemd), noch het vreemdsoortig voertuig direct het probleem is.

Wat betreft de middenberm, ik denk zeker dat zodra de bomen komen, dat niet zomaar auto’s over de middenberm heen vliegen. Evenmin zoals dat gebeurt tussen de rotonde van Parasasa en Aqualectra of op het nieuwe wegdeel van de Caracasbaaiweg naar de rotonde aldaar. Liever mooier ogende bomen dan die saaie vangrails. En die body van veiligheid zal mooie maatregelen kunnen nemen, maar dat zal ook niet helpen, zolang we niet de weggebruiker een ander rijgedrag en rij-attitude bijbrengen. Want als dit soort ‘vreemdsoortige’ voertuigen niet mag, dan zouden we ook niet mogen fietsen meer op de weg en dat lijkt me geen goede ontwikkeling. Toeristisch gezien zijn andere vormen van vervoer juist interessant.

Zelf een ferfent fietser, of het nu racefiets, MTB of gewone stadsfiets is, de gemiddeld weggebruiker op Curaçao houdt hier nog niet echt rekening mee (de goede voorbeelden welliswaar niet vergetende). Het is me het afgelopen half jaar meerdere keren gebeurd, dat ik toch dicht bij een aanrijding met een auto was en de laatste keer was afgelopen donderdag op onze mooie nieuwe rotonde bij Julianadorp. Als je als fietser netjes het fietspad volgt, dan moet je om rechtdoor te gaan of om de rotonde driekwart te nemen via de zebrapaden. Als het verkeer de rotonde nadert, dan staat er heel duidelijk voorrangsborden voor het zebrapad. Het is dus duidelijk dat een automobilist, die de rotonde op wil rijden, moet stoppen voor een voetganger/fietser die het zebrapad gaat over gaat.

Echter als de automobilist op de rotonde is en wil afslaan, dan ziet hij wel de borden met het zebrapad-teken, maar voor mij is nu de grote vraag: Wie heeft voorrang? Want er staat geen voorrangsbord. Donderdag kon ik net een auto ontwijken, die met veel haast een truck passeerde via de binnenbaan op de rotonde, om vervolgens gas gevend de highway op te gaan, hetgeen niet helemaal duidelijk was, omdat ik geen richtingaanwijzer gezien heb en hij op de binnenbaan van de rotonde reed, alsof hij hem driekwart wilde nemen.

Ik denk dat dit veel duidelijker aangegeven mag worden, zodat auto’s of de fietsers/voetgangers weten wie op wie moet wachten. Maar daarnaast denk ik, dat naast ons druk te maken over een middenberm, er veel meer propaganda zou moeten komen voor ‘meer rekening houden met allerlei soorten weggebruikers (ook geiten)…. Fietsers mogen conform de wet twee naast elkaar fietsen. De auto’s moeten wachten met inhalen totdat dit mogelijk is!!

Ik maak gelukkig ook genoeg mee dat auto’s echt naar een fietser toe een heer in het verkeer zijn. Maar er zijn er helaas te veel die de fietser niet dat smalle strookje weg gunnen en of heel dicht langs rijden, of je afsnijden, of een fietser inhalen en gelijk daarna voor de fietser langs rechtsaf afslaan, je uitschelden dat je van de weg af moet, je snelheid niet inschatten… of te druk bezig zijn met hun ping en dus de fietser niet zien. Dus… beter om voor veilig weggebruik te pleiten en meer compassie voor de fietsers, die willen trainen, en voor toeristen, die op een ludieke manier het eiland willen bekijken.. Want automobilist.. jullie zijn niet de enige die recht hebben op de wegen!!

8 reacties op “Ingezonden: auto’s niet de enige die op de weg mogen”

 1. Mr. Henk. Fietsers mogen niet op de rijweg? Waarom is er dan een wet die ons de recht geeft twee aan twee te mogen fietsen? En u heeft het de hele tijd over airbags en al die zooi. Wij op de fiets hebben NIETS!!!! En net als bij auto’s, moeten ook onze veiligheid in acht genomen worden. Ik kan nog even doorgaan op uw gebrekkige bericht, maar ik heb ook wat te zeggen tegen de anderen.

  Mr. Edgar. Hebt liever 5 auto’s in de tuin staan. Dat is dan uw keus. Ik kies ervoor om binnen 10 minuten op me werk te zijn op de fiets. Een auto minder die tegen u aan kunt rijden… U trekt de conclusie dat sommige dingen niet mogelijk zijn. Dan wens ik niet dat iemand in uw familie aangereden word op de fiets of te voet. Want dan bent u wel bereid een berg te verzetten. Dus denk na voordat u dingen beweert.

  Mr. John. Bent u bereid wegenbelasting te betalen als u even naar de toko loopt voor boodschappen? Ik moet al duidelijk genoeg zijn denk ik. Een zebrapad heeft een betekenis en daar dient iedereen zich aan te houden. Punt uit!!! Op Curacao geld op sommige plekken na een maximum snelheid van 60 km per uur!!! Hoe vaak houd u zich daar aan? Zoals mr. Pasman al zei zijn er regels. En die zijn er voor iedereen om te volgen voor een veiligere verkeer.

  Helaas werken de flitspalen niet. Helaas is er geen controle op het nakomen van verkeersregels. Helaas is de slachtoffer dan ookECHT de slachtoffer. Want er zijn zo goed als geen gevolgen voor onze daden hier op dit eiland. Vanochtend een kennis zijn hele arm verloren wegens frontale aanrijding met een auto. Deze had wel verlichting voor en achter zoals het hoort. Maar laat het nou zijn dat de bestuurder dronken was en met ingetrokken rijbewijs reed en al eerder een andere fietser aanreed….. Wat doen jullie als het jouw familie of kind was.

 2. ter info voor Gerda Fokker
  zie voor de wegenverkeersverordening Curaçao en de hier geldige verkeersborden de website van de vereniging veilig verkeer vvvcur.com
  artikel 69: bestuurders moeten voetgangers en bestuurders van een invalidenvoertuig, die op een voetgangersoversteekplaats oversteken of kennelijk op het punt staan zulks te doen, voor laten gaan. Hiervoor dienen de waarschuwings- of informatie borden ter aanduiding van een voetgangersoversteekplaats.
  Voorrangsbord bij het naderen van een rotonde dient dus uitsluitend voor het aangeven van voorrang op het verkeer op de rotonde.
  De rotonde kan je beschouwen als een oneindige weg die een ronde vorm heeft. Als deze twee banen heeft dan mag je aan beide kanten inhalen en moet je opletten en voorrang verlenen aan het verkeer op de andere baan. Je mag afslaan naar rechts zowel vanaf de binnenbaan en de buitenbaan. Hiervoor is geen voorschrift! Voorkeur is om te zorgen dat je op de binnenste baan bent voordat je bij die afslag bent.
  Artikel 32: fietsen op een autoweg is verboden.
  Verkeersregels zijn er om het verkeer te regelen.
  Daarnaast zijn ze ook voor de veiligheid ter voorkomen van ongevallen.
  Feit is dat verkeersregels alleen niet voldoende zijn voor de veiligheid.
  Een aantal veiligheidsmaatregelen zijn er voor het geval dat.
  Dat begint bijvoorbeeld door de vieligheidriem om te doen als je in de auto stapt of de helm op doen bij een motorfiets en een Quad.
  De fabrikanten van bijvoorbeeld automobielen hebben de afgelopen jaren allerlei veilligheids aspecten toegepast zoals airbag, kreukelzone, schijfremmen, ABS enz.
  Op voornamelijk vierbaanswegen worden voor de veiligheid vangrails toegepast.
  Al deze maatregel zijn gebaseerd op het principe als het fout gaat, om wat voor reden dan ook, dan helpen deze de veiligheid.
  Als je er nu vanuit zou gaan dat al deze maatregelen niet nodig zijn als iedereen zich netjes aan alle verkeersregels houd dan heb je gelijk maar dan ben je niet van deze wereld, aangezien dat nu eenmaal niet de werkelijkheid is en dat niet alleen op Curaçao maar op willekeurig welk land in deze wereld, dat is ook de reden waarom we aan veiligheid willen doen. Feit is dat er elke maand 1000 ongevallen zijn en gemiddeld per jaar 25 doden in het verkeer. Waar we naar moeten streven is deze getallen te reduceren en dan kan op allerlei manieren.
  Op de Weg naar Westpunt zijn de afgelopen jaren meerdere dodelijke ongevallen gebeurt en daarvan zijn een aantal omdat ze in aanraking kwamen met de houten lantaarnpalen.
  Dit kan je voorkomen door bijvoorbeeld aluminium laantaarnpalen te gebruiken bij nieuw te plaatsen. Wat zien we in de praktijk nog steeds plaatsen van de houten!
  Vraag is nu op het nieuwe stuk vierbaansweg tussen Betesda en de rotonde Julianadorp wat doen we daar wel of geen vangrail? Gekozen is voor beplanting maar dat heeft hetzelfde effect als de houten lantaarnpaal, kom je daar tegen dan heb je een probleem en ertussen kan je nog steeds op de andere weghelft terecht komen. Vind je vangrails niet mooi, zet er dan beplanting tussen, zoals op de Rijkseenheid Boulevard, maar ook dat heeft nadelen.Heb je geen geld ervoor over maak dan geen vierbaansweg maar een tweebaansweg.
  Bij de maandenlange wegomleiding door Julianadorp hebben er tientallen ongevallen plaats gevonden alleen omdat we geen tijdelijke stoplichten willen plaatsen op de T-kruisingen, zogenaam omdat er geen geld voor was, maar we maken niet de afweging hoeveel geld materieel en persoonlijk leed al deze botsingen gekost hebben. Verkeerde afweging dus!
  112 houd precies alle botsingen bij en je kan zo een uitdraai krijgen van al deze botsingen en vervolgens kan je zo uitrekenen wat dat grapje gekost heeft.
  Als je het verkeer op Curaçao kent dan maak je zelf de keus om op een fiets te stappen of op een motor, maar je weet dat dan de kans op een ongeluk vele malen groter is dan met een auto. Je weet dat als je vuurwerk opslaat dat er een kans is dat het fout gaat, we weten precies hoe een redelijk veilige opslag eruit moet zien, maar we doen het niet, dus gaat het goed fout als er wat gebeurt! We weten dat het ongezond is onder de rook van deze raffinaderij, maar we doen er niets aan, terwijl het vele malen veiliger kan.
  Vanmiddag reed ik over de bewuste weg en op de mooie nieuwe fietspaden reden ongeveer 10 jongelui die deze weg nu ontdekt hebben waarop ze kunnen rijden, waarschijnlijk heen en weer. Ziet u het voor u als het fout gaat en een auto rijd op hen in ,net zoals ze op alle vangrails zijn ingereden, maar die zijn er nu niet, met als gevolg doden.
  Controleer de volgende keer eens bij een grote supermarket of de nooduitgang open kan. Controleer eens of de brandtrap van de hoge hotels beneden niet opslot zijn. Als er brand uitbreekt gaat het dus fout!
  De autofabrikant schrijft precies voor de veilige bandenspanning, controleer eens of de garage of de bandenreparateur uw spanning aanhoud. Ze hebben maar één getal in hun hoofd en als ik vraag om 30 psi dan geven ze nog commentaar ook! Bij de juiste bandenspanning heb je de korste remweg.
  Iemand die elke dag een lot koopt wil wel behoren bij de winnaars, maar als deelnemer in het verkeer wil hij niet horen bij de 1000 of de 25!

 3. De heren ingenieurs by Openbare werken en ROP zijn wonderlijke ambtenaren. In elke wijk experimenteren ze met een nieuw model verkeersdrempel. Er zijn er wel 100 verschillende soorten geplaatst. Er zijn geen weg benamingsborden meer nodig, aan de verkeersdrempel kan men zien in welke straat men rijdt. Het bevreemdt mij dat ze er nog niet aan gedacht hebben om die drempels namen te geven, namen van poltici en ambtenaren.
  Hetzelfde geldt voor de wegen. Elke weg wordt anders aangelegd. De ene smaller, de andere breder. De ene met bermen van 6 meter, de ander amper een berm. Rotondes zijn nu in de mode. Eindelijk is er een gemaakt bij Julianadorp die wel ruim genoeg is voor ABC bussen en containers. Bij de andere rotondes moet men oppassen om niet dood gedrukt te worden. Het ergste vind ik die stomme palmbomen die met elke windvlaag hun takken op straat of op je auto laten vallen. Gaan ze die ook bij Julianadorp planten? Wat een verspilling van onze belastingcenten!

 4. Lekker naief verhaal inderdaad!

 5. Vaak als ik vanaf de rotonde bij het Renaissance hotel in Otrobanda richting de rotonde bij het Marriott rijd, moet ik zig-zaggen over de weg om het afval van de palmbomen te ontwijken omdat ze niet op tijd worden onderhouden en het blijft op de weg liggen. Daarnaast gaat een groot gedeelte dood. Kijk naar de bomen tussen de kruising van de Dr. Maalweg richting Janwe, Schandalig! Het ligt ook nog eens vol afval.
  Wat veiligheid betreft, hoe dicht wil je de palmen tegen elkaar aan planten zodat er geen auto doorheen past?

 6. Een vangrail word geplaatst niet alleen om te voorkomen dat de auto op de tegengestelde rijbaan beland, maar vooral ook voor uw eigen veiligheid………… misschien moet u zelf eens proberen, met 60 km/u tegen een vangrail aand of tegen een boom. Ik wens u veel sterkte, en dat stomme gel*l over liever een boom want dat is goed voor het milieu???( laat me niet lachen die palmen staan 6 weken en dan zijn ze dood.) Laat ze eerst wat aan de Isla doen.

 7. Beste Mevrouw Fokker,

  Natuurlijk mag u best op de weg rijden met uw fietsje, maar u mag daarbij niet het overige verkeer hinderen of volledig blokkeren.
  Dat de wegen, zoals John Baselmans aangeeft, niet geschikt en berekend zijn op fietsverkeer moge duidelijk zijn. Dat u dan in gevaarlijke situaties terecht komt is eenvoudigweg te verwachten en dan kun u 2 dingen doen:
  1. U kunt wijs zijn en tot de conclusie komen dat het misschien beter is om met de auto te gaan.
  of
  2. U steekt u kop in het zand en gaat vrolijk verder op de fiets, met alle gevaren en risico’s van dien.
  Wanneer u ooit in een ongeval terecht komt, wat ik u overigens niet toewens, hoop ik wel dat u beseft dat u dit volledig aan uzelf te wijten heeft.

  Soms is het gewoon verstandig om tot de conclusie te komen dat iets helaas niet mogelijk is. Zo zou ik ook graag overal en altijd motor willen rijden. Op Curacao in de regen op 2 wielen gaan rijden is echter geen goed idee, dus laat ik de motor thuis.

 8. Mevrouw Fokker

  Het is gewoonweg levensgevaarlijk dat fietsers en voetgangers menen recht te hebben op de soms zeer smalle wegen met kraters daar in. Curaçao is helaas nog niet zo ver (over 25 jaren misschien) dat er overal fatsoenlijke wegen zijn als het stukje bij Juliana dorp. Daarnaast zou het ook wenselijk zijn dat zowel de voetgangers als fietsers OOK wegenbelasting gaan betalen als ze menen dat ze er recht op hebben. Lijkt mij fair! Tot zo lang helaas is dan Curaçao niet een eiland waar je met een tweewieler of benen recht hebben over onze krater weg.