• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – In verband met het onderzoek rond de ontploffing in het kruithuis afgelopen zaterdag, wordt misschien de verkoopperiode van vuurwerk ingekort. Dat zei interim-premier Stanley Betrian gisteren tijdens de persconferentie van de ministerraad. Het vuurwerk dat op het terrein ligt mag niet verplaatst worden.

Normaal gesproken begint de verkoop van vuurwerk op 27 december maar als het onderzoek niet tijdig is afgerond, wordt de onderzoeksperiode verlengd en de verkoopperiode inkort. “Ik weet dat alle betrokken instanties zich maximaal inzetten om het onderzoek zo snel mogelijk af te ronden en in de loop van de komende dagen zullen wij daar meer over weten”, zei Betrian.

Ontploffing
Een ontploffing bij een kruithuis op het industrieterrein bij de Seru Loraweg heeft drie mensen het leven gekost. Meerdere mensen raakten gewond. Om nog onbekende reden ontstond een explosie, terwijl een aantal mensen oud vuurwerk aan het opruimen waren.

Onderzoek
Het onderzoek wordt gedaan door het Openbaar Ministerie en de politie die gebruikmaken van buitenlands expertise van het Nederlands Forensisch Instituut. “We maken gebruik van lokale expertise van de Milieudienst en de Arbeidsinspectie. Zij moeten allemaal hun werk doen voordat wij de plaats vrij kunnen geven”, zegt Betrian. “Dat wil zeggen dat het vuurwerk dat op de locatie opgeslagen ligt, absoluut niet aangeraakt mag worden tot het onderzoek afgerond is.”

Verkoop
“We doen er alles aan om het onderzoek zo snel mogelijk af te ronden maar indien het nodig is in het belang van het onderzoek, dan kunnen we denken aan twee dagen later beginnen met de verkoop van vuurwerk. Het is niet de bedoeling om de verkoop helemaal stop te zetten”, verzekert Betrian.

Excuses

De interim-premier nam ook de tijd om zijn verontschuldiging aan te bieden. “Ik weet vanaf de tijd dat ik gezaghebber was, er een discussie was over het kruithuis en het verplaatst moest worden. Wat is er gebeurd in 25 jaar? Ik weet het niet. Ik ben teruggekeerd en heb dezelfde situatie aangetroffen”, zegt Betrian. “Ik hoop dat er binnenkort een beslissing wordt genomen. Ik bied mijn verontschuldigingen aan namens iedereen die er voor mijn periode als gezaghebber was en niets aan de situatie van het kruithuis hebben gedaan.”

www.versgeperst.com