• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Henk Pasman merkte deze week een paar dingen op in het verkeer op Curaçao en deelt zijn mening, foto’s en video.

Op mijn vraag aan Openbare Werken waarom niet eerst de vangrails geplaatst zijn op de nieuw geopende vierbaansweg tussen Betèsda en de rotonde Julianadorp kreeg ik het volgende antwoord: “Aangezien hier beplanting aangebracht zal worden en geen vangrails. Daarom zijn ook hoge banden toegepast in de middenberm.” Dit kan in mijn ogen niet vanwege veiligheid en het voorkomen van ongelukken op dit gedeelte in de toekomst. Ik zal hierover vragen stellen aan de overheid via de landsverordening openbaarheid van bestuur de LOB. Daarnaast heb ik de Statenleden hiervan op de hoogte gebracht. De overheid mag uitleg geven als het vandaag of morgen fout gaat op dit weggedeelte. Overheid, nogmaals, mijn advies: haal bewaken van veiligheid weg bij onder andere Openbare Werken en Brandweer en richt een onafhankelijke body op.

De weg zonder vangrails:

Gezien vanmorgen elf van dit soort nieuw vervoermiddel op onze autowegen.
Eerst op de Weg naar Welgelegen ter hoogte van het nieuwe gebouw van Sambil.
Ik kwam aangereden in tegengestelde richting en zag achter hun een file van plus minus 50 auto’s.
Ik ben omgedraaid en heb vervolgens iets voor de stoplichten op de vierbaansweg voor Betèsda dit op video gezet.
http://youtu.be/8pwlX6vf07Q

Zo te zien allemaal toeristen dit dit waarschijnlijk gehuurd hebben. De snelheid van dit electrisch aangedreven vervoermiddel is ongeveer 25 km/uur. In mijn ogen is dit vervoermiddel niet geschikt voor de openbare weg en zou verboden moeten worden! Stel een botsing met deze groep en daardoor komen een aantal toeristen te overlijden! (Ook al dragen ze een helm, de auto raakt meteen de berijder volop over het gehele lichaam!)
In onze wegenverkeersverordening staat dit vervoermiddel niet vermeld en zou volgens die regels misschien als bromfiets aangemerkt kunnen worden. In de VS is dit vervoermiddel niet toegestaan op de openbare weg:

“The Segway® Personal Transporter (PT) complies with all Federal product standards and applicable safety standards requirements. Segway PTs may be used in all 50 states on private property with the permission of the property owner.”

Mijn voorstel is dan ook de wetgeving hierop zo snel mogelijk aan te passen en dit vervoermiddel verbieden op de openbare weg, voordat er inderdaad dodelijke ongevallen plaats vinden. Tussen haakjes: ik merk nog niet veel van het dragen van de onlangs ingevoerde wet op het verplicht dragen van de helm op de quad voertuigen.

10 reacties op “Ingezonden: opmerkelijke verkeerssituaties”

 1. Héhé, mond houden, enkel auto tijdig “”keuren”” (hahaha ………. en anders maar liefst dubbel tarief!) en de belastingsticker tijdig plakken. Punt uit. Nadenken is op straffe van het eiland onmiddellijk te moeten verlaten.

 2. Asjeblieft, geen Washingtonian palmen !!!. Vangrails zijn voldoende. Eindelijk een stukje weg waar men kan doorrijden zonder om de 10 meter een verkeersdrempel. Deze rotonde is ook breed genoeg. Alle andere eerder gebouwde rotondes zijn slecht gedaan.

 3. Respect voor Henk en zijn betrokkenheid met het eiland. Al zit hij er wel eens naast, zoals met de nieuwe McDonalds op de Santa Rosaweg. Daarvan dachten we allemaal, ik ook, dat het levensgevaarlijke verkeerssituaties zou opleveren terwijl het in de praktijk reuze meevalt.

 4. In veel steden zijn Segways voor toeristische trips. Ze gaan wel harder dan 25 km. Heb er zelf mee gereden en 45 km/uur gemeten op mijn gps. Uiterst goed te manoeuvreren, snel te leren. Prima zaak. Mensen die moeilijk kunnen lopen kunnen zich hier heel goed mee verplaatsen. Als je moet kiezen tussen een rolstoel en een Segway..(en je kunt het betalen), neem dan maar een Segway. Ook balans is uitstekend, door laag zwaartepunt.

 5. Tja en wat vinden we van die boom nog midden in het fietspad?
  Had die nu niet weg gekund?

 6. Het is gewoon een aanfluiting wat CWM heeft uitgevoerd in zo’n lange periode! Overheid moet eens een keertje gaan werken met boeteclausules als het niet optijd opgeleverd wordt. Nu is het elke keer zakkenvullen en dan opdracht geven.

 7. In NL mogen segways niet op het fietspad, maar moeten ze op de weg… Verder is dit geen verhuur maar een georganiseerde tour van een touroperator.

 8. Tja gevaarlijk op de weg idd, maar goed we hebben geen fietspaden en fietsen (die niet veel harder gaan) zijn ook toegestaan.

 9. Montreux,

  Ik hoop voor je dat je nooit met hoge snelheid tegen een boom aan rijd.
  inderdaad zijn kleine boompjes flexibel, maar in geval van een aanrijding lang niet flexibel genoeg en je zal je dood rijden op een boompje.

  Vangrail is speciaal ontworpen om je voortgaande beweging niet te stoppen maar van richting te veranderen waar je plaats hebt om te remmen.
  Een vangrail zal je niet tot stoppen brengen, daar zijn ze ook niet stevig genoeg voor. ze moeten er voor zorgen dat je op een plaats komt waar je geen grote schade en of letsel kan aanbrengen (frontale botsing op 2x 80km/h voorkomen door een zij aan zij botsing te veroorzaken van twee auto’s die in de zelfde richting voortbewegen (snelheids verschil slechts 20km/h inplaats van 160))

  ik ben het met je eens dat boompjes mooier uitzien, en deze kunnen prima tussen de rails geplaatst worden mits de rails ver genoeg uit elkaar staan en dit de buigzaamheid van de rails niet verstoord.

  Als voorbeeld zou ik ook graag de weg tussen janwee en salina aankaarten, daar is een weg gemaakt van 2 helften, slechts 1 baan per helft.
  Als daar een fietser rijd is dit levens gevaarlijk, auto’s hebben geen plaats om uit te wijken.
  en de boompjes daar zijn op verschillende plekken omgereden. ik vind de situatie daar erg gevaarlijk, stel je voor dat de segway daar gaat rijden!

 10. Wat een belachelijke dingen! En ze kunnen maar 25 km/u? Leuk als ze dat tijdens de spits gaan doen.. op de schottegatweg ofzo.
  Ik ben het volledig met u eens. helm en niet op de openbare weg!
  Dat zo’n verhuurder een vergunnning heeft gekregen zeg.

  En wat betreft die vangrail. Ik ben zelf meer fan van bomen tussen de wegen. ivm schaduw en CO2 compensatie.
  Het zou ook leuk zijn als ze goed nadenken over de aanschaf van de begroeiing (geen wijde wortels die het wegdek hoderen, geen water nodig en liefst lokale bomen.
  En graag niet plaatsen waar je zicht op verkeerssituaties moet hebben (dus niet voor stoplichten of vlag voor de rotonde).
  Gezien wat er gebeurd is bij de koredor in het verleden, lijkt het me handig dat naast de begroeiing inderdaad ook een vangrail plaatsen, of net als bij de koredor en salinja: grote stenen.