• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het lijkt niet waarschijnlijk dat Nederland op korte termijn een ambassadeur in Suriname krijgt. De Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, Winston Lackin, zegt dat Suriname ‘geen haast maakt’ met het verlenen van toestemming voor een nieuwe ambassadeur. Dat meldt de NOS.

Hij reageert daarmee op de mededeling van zijn Nederlandse ambtgenoot Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) die aankondigde dat Nederland weer een ambassadeur naar Suriname wil sturen.

Amnestiewet
Eind april werd de toenmalige ambassadeur Aart Jacobi door Nederland teruggeroepen voor overleg. Dat gebeurde nadat het Surinaamse parlement de omstreden Amnestiewet aannam. Sindsdien wordt Nederland in Paramaribo vertegenwoordigd door tijdelijk zaakgelastigde Robert Petri. Volgens Lackin toont Nederland ‘te weinig respect voor de democratisch gekozen president en zijn regering’ en ziet Suriname daarom geen noodzaak om op dit moment een hogere diplomatieke vertegenwoordiger toe te laten.

‘Allemaal welkom’
De zittingstermijn van ambassadeur Jacobi in Paramaribo is inmiddels verstreken. Nederland diende kort voor de aanname van de Amnestiewet een zogenaamd ‘Agrément’ in om Lidi Remmelzwaal als Jacobi’s opvolger te mogen sturen. Minister Lackin zegt dat het in de internationale diplomatieke wereld gebruikelijk is om een Agrément stilzwijgend in te trekken wanneer er binnen drie maanden geen positieve reactie van het ontvangende land is ontvangen. Het komt zelden voor dat een Agrément geweigerd wordt. President Desi Bouterse liet eerder weten geen bezwaar te hebben tegen een nieuwe Nederlandse ambassadeur in Paramaribo. “Ook al sturen ze er drie, ze zijn allemaal welkom,” zei Bouterse toen.

Foto: gov.sr

18 reacties op “Suriname zit niet te wachten op NL ambassadeur”

 1. @jonas, Nederland heeft geen multinationals die voor goud gaan. Ook is de tijd van pure Nederlandse ondernemingen wel voorbij. Ha ha nee het onafhankelijk laten gaan heeft juist heel veel geld gekost! Suriname koste alleen maar geld. Daarnaast zou dan elke luie surinamer naar Nederland komen om een uitkering te vragen. Suriname is en blijft een ontwikkelingsgebied. We zitten nog met die eilandjes nog opgescheept maar die mogen ook vandaag dan morgen onafhankelijk. Tijd van kolonien is voorbij en gelukkig zijn we van Suriname verlost!

 2. Beste Jonas, zoals ik al zei, laat het grappen maken aan anderen over, volgens de gevens zijn Newmont en Alcoa de eigenaren van deze venture, of bedoel je het aandeel dat Suriname in Alcoa heeft ?

 3. @Surinamer, Ik denk dat de bronnen waar jij je informatie natrekt niet up to date zijn, waardoor je geen grappen maakt maar onzin uitkraait. De overeenkomst met Newmont is al gesloten en voorziet in een aandelen belang van 25% voor de staat Suriname.

 4. @ Jonas, laat grappenmaken nu over aan Rayman die kan dat echt. Ik heb Newmont eens nagetrokken en ja ze hebben een mijn in Zuid Amerika, niet in Suriname maar in Peru. Cocludeerde uit de informatie dat Newmont alleen zaken doet met betrouwbare regeringen, dus vallen wij al direct af.

 5. De leugenaar van buitenlandse zaken die spreekt namens zijn baas; een veroordeelde drugscrimineel en massamoordenaar die toevallig ook nog eens president is van deze onzalige republiek. Als Nederland een nieuwe ambassadeur daar zou benoemen moet hij of zij tenminste aan de volgende eisen voldoen; een pathologische leugenaar zijn (anders valt er niet te communiceren met het bewind), zich thuisvoelen tussen zware criminelen. Nederland doet er dus beter aan die bende gewoon in hun eigen sop gaar laten koken.

 6. @Johnny @Sjors. Een visum geldt voor het Schengen gebied, er is daar toch ook nog een Franse ambassade, ga je daar toch gewoon een Schengen visum halen? Daarom kan de NL ambassade gewoon dicht.

  @Jackson. Het idee dat er geld binnen moet komen om van te leven is bij NL inderdaad goed doorgedrongen. De Grieken komen er nu ook een beetje achter. Op Curacao is geld verdienen een beetje besmet. (Het kan hier eenvoudiger…, toch?) Helemaal eens!

 7. @Johnny, Ik denk dat je je wat beter moet laten informeren voordat je reageert. Er is net weer een megadeal gesloten met een Newmont, een Amerikaanse multinational dit naast de deal die al met de Canadese multinational IAMgold is gesloten. Het is gewoon een feit dat Nederland zwaar op zn bek is gegaan door de kip met de gouden eieren onafhankelijk te laten worden en nu ze dat doorhebben en weer willen graaien krijgen ze nul op het request. Misschien valt er nog wat te halen in Afrika maar ik denk dat Suriname Nederland niet meer nodig heeft. Helaas pindakaas.

 8. @Jonas, Het goud wordt al jaren gejat door brazilianen dus zo veel is er niet meer over. Andere bodemschatten worden ook voor een appel en een ei verkocht aan Canada. Er blijft dus niets meer over.

  @Jackson, aan wat verdient NL dan wat? Ze hebben er alleen maar problemen mee maar ik vindt het goed hoor. geen ambassade betekent ook geen visums voor Nederland! Wie heb je daar nu mee?

 9. Wiels zou maar wat graag een Nederlandse ambassadeur voor Curaçao hebben. Als u begrijpt wat ik bedoel….

 10. @Zwarte Piet, volgens mij heeft Nederland in het verlengde van die amnestiewet de diplomatieke betrekkngen op een zo laag mogelijk pitje gezet. Timmermans (PvdA) heeft gezien het pensioen of iets dergelijks van de teruggetrokken ambassadeur de vraag bij de Surinaamse regering neergelegd om een nieuwe ambassadeur te benoemen. Deze hoeft niet persé in Paramaribo te komen wonen. En ik ga ervan uit dat de diplomatieke contacten op een zeer laag pitje blijven bestaan.
  Zou het gebeuren dat die betrekkingen geheel doorgeknipt worden zie ik hoofzakelijk voor de Surinaamse (Nederlanders) gemeenschap in Nederland en voor de Surinamers in Suriname een probleem, o.a de SLM stopt haar vluchten naar Schiphol en de KLM stopt haar vluchten naar Zanderij.
  En laten wij ons nou internationaal niet voorstellen dat onze bijna niet bestaande economie belangrijk is voor Nederland of welk ander EU land dan ook. Nederland heeft zijn zaakjes in Zuid Amerika allang veilig gesteld en niet voor niets werden/worden deze mensen in the Far East de Chinezen van het westen genoemd.
  Nee de enige verliezers zijn de Surinamers, wel of niet met Surinaams paspoort.
  En al dat triomphantelijk gedoe over die internationale conferentie die hier plaats heeft gevonden heeft niets, helemaal niets bijgedragen aan onze economie. De staatsschuld is navenant opgelopen, omdat alle kosten door het Surinaamse volk opgehoest moeten worden. Het is één grote egotrip van Bouterse geweest en zij lachen nu als boeren, oh nee dat kan niet. Zij lachen nu als negers met kiespijn.

 11. Grappenmakers..

  Nederland moet van Brussel weer werken aan een goede verstandshouding… dus daar gaat het beste jongetje van de klas weer 🙂

  Hoe dan ook… Ook Nederland zal er aan verdienen en dan zijn ze nou eenmaal wat minder principieel….

  Heel goed Suriname, geen haast 🙂

 12. Als een land stikt van het goud en overige bodemschatten komen de goudzoekers vanzelf wel met hangende pootjes terug 🙂

 13. JUIST JUIST NU CURACAO NOG !!

 14. Willen we een ambassadeur hebben in een land dat na 30 jaar nog steeds niet de daders en verantwoordelijkheden van de decembermoorden wil berechten?

  In een land waarvan het volk recent zelf de hoofdverantwoordelijke voor deze moorden als president heeft gekozen?

 15. Gewoon álle banden per direct wederzijds vollédig verbreken, maar dan ook àlle, dus geen enkel contact maar ook zeker geen hulp meer op wat voor gebied dan ook. B.v. geen studenten meer laten studeren in Nederland. SU cces!

 16. uuhm Ik dacht dat NL alle diplomatieke betrekkingen met SU willden breken… en nu weer terug naar Suri… beetje matig

 17. Gewoon sluiten die ambassade. Scheelt weer kosten.

 18. En hoe komen die surinamers dan aan een visa voor Nederland?