• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Door het olielek in de haven van Oranjestad op Aruba is een olievlek van duizend vierkante meter ontstaan. De stranden bleef een ramp bespaard doordat de olievlek met de stroming naar open zee is gedreven. Een containerschip lekte de olie gisteren tijdens schoonmaakwerkzaamheden, meldt Novum.

Het schip, de Southern Bay, is handen van rederij Seatrade uit België, dat vaart onder Liberiaanse vlag. Het schip doet elke vijf weken Aruba aan en vervoert kaas, melk en andere producten vanuit Nederland.

Ketting
Vanwege het lek heeft justitie een boete van 30.000 dollar opgelegd. Het schip ligt nog steeds aan de ketting omdat de Arubaanse autoriteiten ook de kosten van onder meer de opruimactie gecompenseerd willen zien. Mogelijk zijn behalve de haven ook verschillende boten, waaronder twee cruiseschepen, vervuild door de olie.

Scheur
De oorzaak van het lek is mogelijk een scheur in een brandstoftank, die is ontstaan door laswerkzaamheden. De Southern Bay heeft in november een grote onderhoudsbeurt gehad. De olie kwam uiteindelijk terecht in een tank met ballastwater. Toen deze overstroomde, kwam de olie in de haven terecht.

5 reacties op “Olievlek van duizend vierkante meter bij Aruba”

 1. Waarom hebben ze op Aruba wel snel de dader te pakken???
  Op Korsou heeft men geen dader terwijl men zeker weet dat de olie vanaf een laadplatform bij Bullenbaai in zee stroomt.

  Men zoekt nog steeds!!

 2. @ZwartePIet, hmm nu niet de schuld van de PAR????????????

 3. Gelukkig is er vanuit Curaçao een coördinerend orgaan, RAC/REMPEITC

  “The Regional Marine Pollution Emergency Information and Training Center for the Wider Caribbean (REMPEITC-Caribe) is a Regional Activity Center (RAC) for the Protocol Concerning the Cooperation in Combating Oil Spills in the Wider Caribbean Region (Oil Spills Protocol).”

  “Mr. Jan Sierhuis, Director Maritime Authority of Curacao, will take over the directorship of RAC/REMPEITC from Mr. Thomas Smith In November of 2012,” zo las ik.

  Mr Sierhuis, hoe loopt het?

 4. Waar heeft het schip zn onderhoud gehad???

 5. Schuld van Schotte van Schotte, PDVSA, Wiels en wie nog meer?