• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Helmin Wiels van PSCURAÇAO – Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels heeft gisteren vergaderd met minister Ronald Plasterk van Koninkrijksrelaties. Volgens Wiels was het een positief gesprek met respect van uit beide partijen. Over wat er precies besproken is, willen beide partijen niet veel loslaten, meldt Radio Hoyer 2.

Wat wel duidelijk is, is dat de consensusrijkswetten ter sprake zijn gekomen. “We zullen erbij blijven dat we verschillende punten behandeld hebben, onder andere ook de defecten van de consensusrijkswetten”, aldus Wiels.

Consensusrijkswetten
In de consensusrijkswetten worden vijf onderwerpen geregeld: het Financieel toezicht, het Gemeenschappelijk Hof van Justitie, het Openbaar Ministerie, de Politie en de Raad voor de Rechtshandhaving. Bekend is dat Wiels af wil van de consensusrijkswetten. Volgens de PS-leider is het niet te vroeg om van de wetten af te stappen. Want juist om orde op zaken te stellen moeten volgens Wiels de obstakels van de consensusrijkswetten weggewerkt worden.

Helmin Wiels in gesprek met radiopresentator Lisette Keus van Radio Hoyer 2 over de vergadering:

20 reacties op “Wiels bespreekt consensusrijkswetten”

 1. Al eerder gezegd : Wiels stuurt aan op een soort dictatuur, maar dan met gekozen elementen. Hij gaat naar Nederland, als statenlid. Vrij vertaald : als gemeenteraadslid / fractievoorzitter van een partij die de verkiezingen won. Hij wordt ontvangen door de minister van feesten en partijen, die nauwelijks weet waar Curacao ligt. Handje en kopje koffie en verder niets, helemaal niets. Maar Wiels kan hiermee thuis de blits maken. ” Hij heeft met de minister over gewichtige zaken gesproken” 15 januari komt de Minister zelfs naWiels ar Curacao, nou nou !!
  Wiels wil onafhankelijk, met behoud van geld uit Nederland en Nederlands paspoort. Nou Nou, Nee Nee ! Dat gaat natuurlijk niet lukken. Maar inmiddels heeft Wiels een regering geconstrueerd die zes maanden mag blijven. En dan ? Nieuwe verkiezingen ? Zeker niet. Mijn inschatting is dat Wiels zich boven de partijen plaatst, welgezinde ministers uit diverse partijen aanstelt en zichzelf uitroept tot een soort van “Curacaose Commandante”
  En wedden dat hij daarmee weg komt. !

 2. Op de timeline van Leeflang het volgende:

  Salaris van Statenlid 9000 netto. Iemand vertelde mij gisteren dat men hem had verteld dat een statenlid 20.000 per maand verdient. Hij was daar zeer verbolgen over. Er moet gewoon een website komen met de salarissen van statenleden, ministers en directeuren van overheidsbedrijven.

  Wat een schande terwijl 1/4 van de Curacaoenaars ver onder de armoedegrens leven. Buurten als Montana Rey, BBou (bekend) zitten nog steeds mensen zonder licht/water/gas. Kinderen kunnen niet naar school omdat ouders (moeder of vader) het busgeld niet kunnen betalen.

  Waar blijft grootbek Wiels hierover. Bah wat een smerig stel allemaal.

 3. Een vos verliest wel z’n haren maar nooit zijn streken. Het lijkt erop, dat de dubbele medicatie vooralsnog goed werkt, waaraan PAIS en Sulvaran weinig aan hoeven toe te voegen.

 4. @Chopie, ik voel me aangesproken en wil je dan ook even mijn standpunt wat ruimer uitleggen: Wiels heeft naar mijn mening zijn ziel aan de duivel verkocht en hij zal heel wat moeten doen om het vertrouwen van het overgrote deel (dus niet alleen dat zooitje aanhangers van de PS) van onze bevolking te overtuigen van zijn sincerity. Zolang hij mij dus niet overtuigd heeft blijf ik hem kritisch volgen. Je kan het ook vergelijken met wat onze statenleden eigenlijk moeten doen ten opzichtte van onze regeriing.
  Kort samenvattend, hij doet vooralsnog alsof hij zijn koers 180 graden verlegd heeft, maar is zijn “mind” echt 180 graden gedraaid en je hoeft geen shrink te zijn om te weten dat niet zomaar gebeurd.
  Dus voorlopig blijf ik hem kritisch volgen en zie dat als mijn bijdrage aan de ontwikkeling van Curaçao.

 5. Ik zal Wiels voorlopig het voordeel van de twijfel geven,
  Dat had ik ook met Schotte gedaan, maar dat duurde nog geen week.
  ik heb trouwens wel het idee, dat het taken kabinet een goed begin is.
  maar we wachten af…
  later kunnen we hem altijd nog afrekenen op het resultaat.
  En laat ik eerlijk zijn, Wiels heeft Schotte aardig van repliek gediend….
  Dat was voor mij een openbaring…..
  misschien is hij in gaan zien dat de afgelopen 2 jaar met Schotte een grote dwaling was.
  dus voorllopig heeft hij nog het voordeel van de twijfel.

 6. En Pablo heeft nog nooit van politieke strategie gehoord. Aan de macht blijven wilt Wiels zeker. Hoe kan je anders iets aan pakken. Of zou je liever zien dat hij blijft roepen wat hij als oppositie jarenlang heeft geroepen?

  Als politiek een rechte lijn was dan waren er niet elke 4 jaar verkiezingen.

  Nu is het tijd om vooruit te denken en niet blijven hangen in het verleden. Neem les van Wiels misschien, heel misschien zal je er wat van kunnen leren. Er zijn meer wegen naar Rome dan sommige mensen hersencellen hebben.

  Korsou heeft mensen nodig die met z’n allen een handje wilt helpen om zo een nieuw land op te bouwen.

  Korsoberano

 7. De man deed jarenlang niets anders dan spugen op de mensen waarmee hij nu noodgedwongen toch mee wilt werKen.
  Om maar aan de macht te mogen blijven. Wat een afgang!
  Ze lachen hem midden in zijn gezicht uit. En zeggen dat hij nu een andere ”liedje” zingt…

  http://amigoe.com/ingezonden/30-ingezonden/140352-reakshon-riba-steven-martina

 8. Wiels is de laatste weken als een blad omgedraaid. Ik bemerk de ideologische strijd in hem niet meer. De man lijkt al zijn idealen opzij te hebben geschoven om maar aan de macht te blijven. De man neemt zo cadeautjes aan van de VBC, wat hij in principe nooit zou doen. Daarnaast had ik verwacht dat hij liet zien wat voor cadeau hij van de VBC gekregen had. Maar nee hoor, hij nam het mooi ongeopend mee.
  Deze man begint langzaam maar zeker zijn principes en geloofwaardigheid te verlezen.
  De man deed jarenlang niets anders dan spugen op de mensen waarmee hij nu noodgedwongen toch mee wilt weren.
  Ik denk dat ik Marskant nu wel gelijk moet geven…

 9. Alle anti-Wiels reageerders zitten maar te klagen maar hebben geen van allen iets constructiefs ingebracht of gedaan voor het eiland. Ik stel voor dat ze zich maar bezig gaan houden zoals Wiels met wat er allemaal hier moet gebeuren en een poging wagen, ipv maar zitten en negatieve reacties te geven….

  Korsoberano

 10. Las net het vogende commentaar van Plasterk op zijn ontmoeting met ons aller Wiels:
  Plasterk deed zijn collega’s gisteren ook kort verslag van het kennismakingsgesprek dat hij eerder deze week met PS-leider Helmin Wiels heeft gehad. Die had hem verteld te streven naar een constructieve samenwerking; dit tot opluchting van de RMR.
  Nou zie ik die leden van de RMR al denken “put your money where your mouth is”. Het ergste is dat zij hem daaraan zullen houden en nog erger is dat wij hiervan de dupe kunnen worden.

 11. Bubu, je maakt dezelfde fout als Wiels en vele anderen in het verleden. Onderschatting van die vermaledijde Makambas kan fataal zijn.

 12. @Buba, PAR heeft geregeld dat Nederland miljardenschuld van Curacao heeft overgenomen. tijdens 2 jaar MKF-PS is de schuld weer met miljoenen toegenomen.. en waar had jij het ook alweer over????

 13. Ook onze eigen Wiels maakt zich klaar voor de komende karnaval en heeft zijn schaapskleren uit de kast gehaald en op zijn reis naar Nederland na het passeren van de immigratie/douane aangetrokken (mind you als hij ze hier al had aangetrokken, was hij daar never nooit niet, binnen gelaten). Wat mij en ik denk wel meerdere mensen is opgevallen is, is dat van zijn haatretoriek over de Makambas en Makambaland niets te horen valt, alles koetjes en kalfjes en natuurlijk een verdwaald schaap.

 14. Dhr. Wiels doet gewoon wat hij moet doen in plaats van als een rietje te bibberen tegenover Nederlandse bestuurders. Dhr. Wiels is geen ja-knikker, zoals de PAR destijds!

  Respect voor dhr. Wiels.

 15. Nou trek ik de conclusie dat onze roeptoeter de consensus rijkswetten gedurende een meeting met een groepje PS participanten in het Curaçaohuis heeft toegelicht, zo in de trant van de consensus wetten according to Wiels. Gedurende zijn five minutes met Plasterk (waarvan al 3 minuten verloren gingen met vertalen) is er verder met geen woord over deze wetten gesproken.

 16. Na nomber di ken ta papia???

 17. Neem aan dat het een vlot gesprek was met tenminste twee tolken erbij en dat Wiels ook nu zelf de onafhankelijkheidsverklaring heeft overhandigd?

  Ben benieuwd wat Plasterk heeft geantwoord op: “Jullie hebben gedurende vierhonderd jaar ons land gebruikt voor slavenhandel en mensenhandel. Jullie rijkdom is gefundeerd op mensenhandel en het plunderen van jullie koloniën”.

  Ben benieuwd wat Plasterk heeft gezegd over het door Wiels gemelde dat Nederland achter de [nooit aangetoonde…] natuurlijk bronnen van Curaçao aanzit.

  Hij heeft vast luid geroepen: “De Tweede Kamer interesseert mij geen moer en ik stuur de Tweede Kamer naar zijn moer.” Plasterk zal respectvol hebben geknikt.

  Hij zal toelichten dat:.”Curaçaoënaars zullen nooit volledig gelijk zijn in het Koninkrijk, dat is gebaseerd op slavernij en nog steeds racistisch is”, Plasterk zal respectvol en onder de indruk hebben gebogen voor deze wijsheid.

  Dat de Konikrijkswetten niet deugen “In het licht van het haar toekomende zelfbeschikkingsrecht en het gegeven dat de onderwerpen die de per 10 oktober 2010 van kracht zijnde consensusrijkswetten adresseren, autonome landsbevoegdheden betreffen, mag Curaçao zich onttrekken aan de binding aan elke consensuele onderlinge regeling…”
  Plasterk zal respectvol hebben erkend dat dit een dwaling is!

  Feit is, dat ik denk dat Plasterk alleen maar geluisterd heeft. Zijn ambtenaren zullen hem hebben voorgelicht over Wiels. Wiels claimt nu autoriteit omdat hij met Plasterk heeft gesproken, maar het zal een monoloog zijn geweest van Wiels. Hij zal er bij terugkomst wel gewichtig over doen.

 18. @ Want juist om orde op zaken te stellen moeten volgens Wiels de obstakels van de consensusrijkswetten weggewerkt worden.

  Dus Nederland en de PAR zijn weer de schuld van de door Schotte, Wiels en Cooper gemaakte puinhoop en dat het niet mogelijk is om het op te ruimen. Of is het toch de slavernij?

 19. Grappig, de ene politicus neemt overal een hoffotograaf mee naar toe en de volgende neemt een multilingual tolk overal mee naar toe. Als men zich afvraagt wie dat dan betaald, mag je één keer raden.
  Persoonlijk zou ik dat gesprek wel eens willen horen, er zal zeker een tape van gemaakt zijn, ik denk namelijk niet dat Plasterk (als hij al bij dat gesprek aanwezig is geweest) onze dorpsroeptoeter vertrouwt.

 20. En dit hele gesprek met Plasterk duurde precies hoelang ?