CURAÇAO – Onder verscherpte veiligheidsmaatregelen hebben de scholen in het Amerikaanse stadje Newtown vandaag weer hun deuren geopend. Vier dagen na de bloedige schietpartij die twintig kinderen en zes volwassenen het leven kostte, blijft de Sandy Hook basisschool nog wel dicht.

Kinderen van die school gaan de komende dagen mogelijk naar een school in een aangrenzende gemeente. Op andere scholen zullen leerlingen, leerkrachten en ouders het normale leven moeten zien op te nemen.

School of thuis blijven
Sommige ouders houden hun kinderen vermoedelijk nog thuis, anderen zeggen dat hun kind wel weer wil gaan. “Ik denk dat hij weer terug wil. Als hij me zou zeggen dat hij thuis wil blijven zou ik hem thuis laten blijven. Ik denk dat terugkeer naar een normale routine een goed idee is, dat zeggen de experts tenminste”, stelde Suzy DeYoung, moeder van een vijftienjarige scholier, in gesprek met de zender NBC Connecticutt.

Rouwverwerking
“Het is de juiste stap. Je moet je kinderen terug naar school sturen. Maar tegelijkertijd ben ik bezorgd. We moeten terug naar normaal”, zegt ook Dan Capodicci wiens dochter van tien naar een andere school in Newtown gaat. Leerkrachten en schoolbesturen kregen gisteren instructies van experts op het vlak van kinderen en rouwverwerking om vandaag enigszins beslagen ten ijs te komen. “Het is geen probleem als leraren tranen in hun ogen of een brok in de keel krijgen of met leerlingen delen dat ze wat banger zijn om vandaag op school te komen”, stelde directeur David Schonfeld van het Amerikaanse nationale instituut voor onderwijs en verliesverwerking.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com