CURAÇAO – De leden van de Raad van Commissarissen (RvC) van Refineria di Korsou (RdK) zijn vrijdag tijdens de aandeelhoudersvergadering ontslagen. De RvC had per brief aan de regering laten weten enkel schriftelijk vragen van de regering te willen beantwoorden en niet aanwezig te zijn op de vergadering.

Eerdere pogingen van de regering om informatie van de Raad te krijgen over het gevoerde beleid op 19 en 28 november bleken niet succesvol. De regering ging niet akkoord met voorstellen van de Raad die tot verdere verlenging van de uitvoering van zijn werkzaamheden zou leiden. De regering is voornemens de ontslagen RvC-leden wettelijk aansprakelijk te stellen voor de door het overheidsbedrijf geleden schade.

Schorsing
Op 6 december was de Raad reeds door de enige aandeelhouder (de regering) geschorst, nadat zij op 5 december op ondeugdelijke gronden hadden besloten Herbert Mensche, interim-directeur van RdK sinds 19 november te schorsen. De dag erna werd de schorsing van Mensche door de regering weer opgeheven.

Nieuwe commissarissen
Voorts zal de regering op korte termijn beginnen met de benoemingsprocedure voor nieuwe commissarissen. Intussen zijn afspraken gemaakt met RdK, CRU en ook de Isla-raffinaderij, die ervoor moeten zorgen dat de zowel de reguliere als de herstelwerkzaamheden voor wat betreft energieopwekking normaal doorgaan.

16 reacties op “RvC Refineria di Korsou ontslagen”

 1. @Peter: Nardy: jou info is zeer onduidelijk en niet ogenschouw te nemen? ben je een stuk tekst vergeten?

  Peter (ik hoop dat je van SMOC bent) je hebt gelijk, is inderdaad lastig uit te leggen, de RdK-PdvSA materie is te complex om eea hier kort uit te leggen. Bovendien ben ik als onderzoeker gebonden aan een geheimhoudingsplicht. Daarom kan ik alleen mijn mening weergeven, en die is:

  1) RdK draait nauwelijks winst op de huur. Dit komt vanweg het vele onderhoud dat RdK als verhuurder verplicht is voor de huurder (PdvSA) te verrichten.
  2) Er wordt geen winstbelasting of importbelasting betaald.
  3) Er zit (nauwelijks) winst in de (in)directe werkgelegenheid.

  Waarom bestaat de raffinaderij nog dan?
  Dat lijkt het best bewaarde geheim van Curacao.
  Is in 2005 in de Staten vertrouwelijk behandeld.
  Daar zitten geen complotten oid achter, maar economische afwegingen, die echter niet DIRECT raffinaderij-gerelateerd zijn. Het in stand houden van de raffinaderij (voor Curacao, voor Pdvsa zijn andere redenen) heeft in mijn bescheiden opinie te maken met dat de aanwezigheid van de raffinaderij indirect voor veel buitenlandse deviezen voor Curacao verzorgt. Ik denk nl dat er (zekr in die tijd) veel Venezuelaans geld bij diverse banken op Curacao wordt (werd) ondergebracht.

  Again, in mijn opinie. Je kunt natuurlijk proberen het rapport uit 2005 via een LOB-procedure in te zien. Rapport van (SESNA) Small Enterprise Stimulation Netherlands Antilles – KvK Curacao – Curacao Government – European Development Fund (EDF).

 2. Nardy: jou info is zeer onduidelijk en niet ogenschouw te nemen? ben je een stuk tekst vergeten?

 3. Wat gaat het onderzoek opleveren van de declaraties van ministers en Statenleden van MFK en PS? Nederland heeft 1 Cor Verdaas, maar wij hebben er lekker meer en die moeten dat ook nog eens terugbetalen, terwijl het Verdaas zijn staatssecretarisschap kostte.

 4. @Rignald & Zeepie, voor jullie info: Als verhuurder int de overheid idd ca 18 miljoen dollar per jaar. Maar wat Schotte er niet bij vermeldde is dat de RdK ook verantwoordelijk is/was voor onderhoud…..

  En de raffinaderij had en heeft ontzettend veel onderhoud nodig (het IRUP programma etc). MEER dan PDVSA aan huur betaald…..

  De (directe en indirecte) werkgelegenheid werd door Pdvsa altijd als reden voorgewend als reden toch de raffinaderij te blijven investeren. Dat werkte, totdat de EU een economische impact studie voor Curacao liet uitvoeren (heb ik -deels- uitgevoerd). De resultaten waren verbijsterend, doch vertrouwelijk. Maar zijn in de Staten behandeld.
  Ik kan er verder niet over uitweiden. Maar waar het kort op neer komt: Er bleken andere (INDIRECTE) redenen de raffinaderij te handhaven, ook al blijft de raffinaderij ons DIRECT geld kosten (aan onderhoud).

  Belangrijk deze info even in ogenschouw te houden……

 5. Het Schotte imperium brokkelt langzaam af, nog sneller dan zijn failliete broodjeszaak en paintballservice

  Wat een verademing om weer eens deskundige, opgeleide bestuurders te zien die de wet respecteren.

  Benieuwd naar welke nieuwe schoonvader schoonvader Schotte op zoek gaat, na de ontmakskering van eerst Salas en nu van der Dijs.

 6. @Zeepie, goed idee. laten we de bezem erdoor heen halen! welke kleur dan ook!

 7. Ook de regering voor 10-10-10 aansprakelijk stellen. Onder hun bewind zijn die 10-tallen miljoenen voor onderhoud ‘verdwenen’ ….

 8. Tja Gerrit, je bolwerk van corruptie, fraude en leegzuigen van de bevolking nadert zijn einde. Einde maffia imperium.
  Straks krijg je van die zelfde maffia de rekening gepresenteerd.
  Hoop dat je ogen in je achtehoofd heb.

 9. @Tuna: Het is te hopen dat het aansprakelijk stellen gevolgen heeft, want dan is het meteen de grootste waarschuwing aan alle anderen in dezelfde soort posities.
  Het moet eens en voor altijd afgelopen zijn met gegraai en zelfverrijking ten koste van de gemeenschap.

  (y) (y) (y)

 10. Graag ok de namen van de leden publiceren. Ben benieuwd wie dat zijn.

 11. Het is te hopen dat het aansprakelijk stellen gevolgen heeft, want dan is het meteen de grootste waarschuwing aan alle anderen in dezelfde soort posities.
  Het moet eens en voor altijd afgelopen zijn met gegraai en zelfverrijking ten koste van de gemeenschap.

  `Zaken`kennissen zijn hier nog steeds belangrijker dan kennis van zaken.
  Als je zo links en rechts ziet wat voor nitwits er op de diverse lucratieve posities zitten dan weet je waar het om gaat, en dat is niet het algemeen belang.

  Niet gehinderd door enige vorm van kennis en of inzicht blundert men maar door.

 12. Dat wij als eigenaren van deze NV op de hoogte gebracht worden van het (vroegtijdige)ontslag geeft blijk van transparantie en respect voor ons.
  Natuurlijk willen wij ook graag weten wat de redenen van de ontslagen zijn geweest, wat de gevolgen van dit bestuur voor ons eigendom is geweest en welke stappen er ondernomen worden op eventueel strafrechtelijk gebied en de aansprakelijkheidstelling..
  Hopelijk krijgt de informatie dus een vervolg.

 13. BAM! Opruimen die handel. Ze zijn net zo koppig als de vorige regering; blijven zitten als je verzocht wordt om weg te gaan. Eer en zelfrespect zijn geen woorden die zij kennen.

 14. Ben benieuwd wat die aansprakelijkheidstelling gaat opleveren en daarvoor komen natuurlijk niet alleen de commissarissen van de RdK in aanmerking.

 15. Die kortdaadheid mogen we wel :)!

 16. Meteen ook strafrechtelijk aanpakken op hun corruptie en wanbeleid!