• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Er is geen andere conclusie mogelijk: rassendiscriminatie in Nederland is een doorslaggevende factor van achterstelling en achterstand van etnische minderheden. Het Overlegorgaan Caribische Nederlanders (OCAN) vindt dat het kabinet discriminatie moet bestrijden, niet gedogen.

“Niet alleen op de arbeidsmarkt, zoals het SCP-rapport ‘Op Achterstand’ vandaag laat zien, maar ook in het onderwijs, de gezondheidszorg en de rechtspraak. Teveel onderzoeken van de afgelopen jaren maken duidelijk dat van ‘onbewuste discriminatie’ geen sprake meer kan zijn.”

Actieplan
Volgens OCAN moet het kabinet nú met een actieplan komen om rassendiscriminatie te bestrijden in plaats van te gedogen. In het SCP-rapport wordt geconcludeerd dat niet-westerse werkzoekenden, perfect Nederlands sprekend en met hetzelfde c.v. als autochtone werkzoekenden, bij uitzendbureaus slechts 28 procent kans hebben op een baan. Dat is tegenover 46 procent van de autochtone werkzoekenden.

Ontkenning
“Waarom wordt rassendiscriminatie nog ontkend in Nederland?”, vraagt OCAN zich af. “En als wij een artikel l van de Grondwet hebben waarin staat dat discriminatie op grond van ras verboden is, waarom volgen wij deze dan niet op? De wet is er voor om alle burgers in Nederland te beschermen. Kennelijk lukt dat nog niet eens met ons artikel l.”

Openlijke discriminatie
De Landelijk Overleg Minderheden (LOM)-samenwerkingsverbanden vragen zich volgens OCAN af waarom de aanbevelingen ‘van buiten’, namelijk van de VN, Raad van Europa en Amnesty met betrekking tot de bestrijding van rassendiscriminatie al jarenlang stelselmatig niet opgevolgd worden door Nederland. “Achterstand komt niet alleen door de opleiding, de taal, het zoekgedrag, de netwerken, de beeldvorming, of onbewustzijn, maar allereerst door openlijke discriminatie op grond van huidskleur.”

Diversiteitshandvest
De staatssecretaris van ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma gelooft niet dat de uitzendbureaus genoeg resultaten halen om het probleem aan te pakken. Zij vraagt om een advies van de Sociaal Econimische Raad (SER) over de rol van werving en selectie bij discriminatie op de arbeidsmarkt. “De aanstaande beëindiging van het integratiebeleid, ingezet door het vorige kabinet, is daarmee echter geen stap in de goede richting. De LOM-samenwerkingsverbanden, waaronder OCAN, willen in het voorjaar komen met een diversiteitshandvest waarmee werkgevers zélf met maatregelen kunnen komen.”

37 reacties op “OCAN: ‘rassendiscriminatie bestrijden’”

 1. @P.Maaskant, je bent grappig en bevooroordeelt. Om maar niet te zeggen dat je uit je vette nek kletst! Wil jij mij hier komen wijsmaken dat alle Curacaoenaars met witte schoenen en gouden kettingen rondhuppelen? Want dat beweer je met zoveel woorden wel degelijk! Wat een domme stereotype opmerking.
  Naar mijn weten is het een klein gedeelte van de Curacaouse mannen of jongens die met witte schoenen en gouden kettingen rondlopen. Dat gedeelte Curacaoenaars waar jij het over hebt maakt meestal deel uit van dat wat men classificeert als de “onderklasse” van de Curacaouse bevolking. Trouwens, een deel van de Surinaamse jongens in Nederland verschilt ook al niet zoveel van die Antilliaanse jongens. En wat heb je in hemelsnaam tegen witte schoenen joh?

  Misschien dat je het niet wist, maar ook Nederland kent haar eigen autochtone “onderklasse”. En geloof me, daar weet ik meer dan genoeg van, iig meer dan jou lief is. Ga maar eens in de Nederlandse achterstandwijken lopen waar er ook veel autochtone nederlandse jongens rondlopen met hun petje, hun gouden ketting(en) en witte nike schoenen. Vele jaren geleden kwam ik in een volledig gemarginaliseerde nederlandse wijk terecht, ik kon mijn oren noch mijn ogen geloven. Dat was het ergste wat ik ooit ontwaart had in Nederland. Er woonden alleen nederlanders. Allemaal Nederlanders die niet of nauwelijks konden schrijven en lezen. En….ze droegen ook gouden kettingen. Raar he? Het waren ronduit onbeschofte en agressieve Nederlanders, de meesten zaten aan de drank, drugs of amfitaminen/medicijnen. Vaak zaten ze in de gevangenis voor inbraken, dealen of mishandeling. Aldus tokkies van het laagste allooi. Toevallig kwam ik daar terecht, in die tijden (normaliter) konden zelfs Nederlanders niet zomaar in dat soort wijken wandelen, tenzij ze iets met maatschappelijk werk van doen hadden..

  Dus houd je stereotype praatjes voor je zelf of bespreek het maar in eigen bevooroordeelde kring. Ik heb er geen behoefte aan om met bevooroordeelde lieden als jij in discussie te treden.
  ajuus.

 2. @Kid Creole, Ik heb in NL gewerkt. Ook meegemaakt dat YDK werden afgewezen voor werk. Sollicitanten moesten op tijd komen, zich goed in het Nederlands kunnen uitdrukken en beter hun witte schoenen en gouden kettingen even thuis laten. Maar als je je even aanpast en je koffie niet in de plantenbakken leeggooit, kom je best een heel eind. Ook meegemaakt dat een landgenoot vaak verhuisverlof vroeg omdat hij steeds een nieuwe vriendin had en er weer bij de vorige was uitgegooid. Hier snappen we dat allemaal, maar in NL moeten ze daar nog aan wennen…. Iemand die inhoudelijk ok is, kan als allochtoon burgemeester van Rotterdam worden. Recent heeft Wiels het beeld van Curacao bij Nederlanders aangescherpt. Als je hoort wat voor negatieve impact dat had. Daar ben ik wel van geachrokken. Dat het tourisme uit NL terugloopt is ook niet alleen het gevolg van de crisis.

 3. Hahahahahaha pies me broek vol van het lachen. In Nederland nooit iets gemerkt van discriminatie. Hier op Curaçao leer je echter vanzelf hoe dat voelt door met de lokalen om te gaan.

  Grappenmakers

 4. @Aha Pikatje, masha danki en jij ook een Bon Pasku i Prospero aña nobo toegewenst..
  Hm, maar daar zeg je wat he Pikatje.. ben nav jouw zoete herinneringen zowaar ook aan het mijmeren geslagen..hoe lang geleden is het idd dat ik mijn vroegere tijd en uitgaansgenoten gezien heb? Nou ja, een optelsommetje zegt me alles. 😉

  Ach, het routinegezeik van OCAN hangt me soms de keel uit. Dit soort onderzoeken worden letterlijk elk jaar opnieuw gedaan. Elk jaar komt hetzelfde uit de bus. Ocan zingt elk jaar routine-gewijs hetzelfde liedje, met nadruk op routine(gewijs). Noch LOM noch Ocan kan er echt iets aan doen anders dan alleen maar elk jaar opnieuw hetzelfde te verkondigen.

  Waarom zeg je de Curacaoenaars niet gewoon, recht voor hun raap. dat ze niet welkom zijn in Nederland..toch? Ipv tegen de bierkaai te vechten hoor je als OCAN de Curacaoenaars die naar Nederland willen, gewoon zonder if’s en but’s duidelijk te maken dat ze in Nederland op allerhande vernederingen kunnen rekenen.. toch?
  “Het is wishfullthinking om te denken dat de Nederlanders jullie/ons Curacaoenaars als hun gelijken zullen willen behandelen”, zou ik tegen dhr. Helberg van OCAN willen zeggen.

 5. Weet je, zo rond de kerst denk ik ook aan de Arubaanse studievriend met wie ik gestudeerd heb, de Curaçaose collega’s met wie ik gewerkt heb, de Antilliaanse vrienden met wie ik in het weekeinde uitging, en hoe lang het geleden is dat ik ze voor het laatst heb gezien.

  Alvast een Bon Pasku gewenst, in het bijzonder Kid Creole.

 6. @Beste (Surinaamse) Henk en Ingrid 18dec, 2012 – om 14:34,
  Antis? Wa’s da? Surinaamse Henkies en Ingridjes zijn overigens ook niet zo welkom.

 7. @Kid Creole, we willen inderdaad geen criminele Antis hier in Nederland die niet werken. gevangenissen zitten er vol mee. Hardwerkende anties zijn wel welkom!

 8. Kid Creole, fantastisch, fijn dat je het welzijn van Nederland zo propageerd. Als ik jouw diarhee van woorden geschreven zou hebben werd ik voor discriminerende racist uitgemaakt, en zie zonder dat ik iets hoef te doen help jij ons probleem oplossen. Of is dit nou weer koloniaal (iemand anders voor je laten werken). Keep up your good intentions and free us from this nuisance.

 9. @Kid Creole, aldus geschreven uit Nederland waar je lekker mee profiteert. Huichelen en parasiteren zit jou in je bloed en ons afraden daar ook van mee te profiteren, en de sfeer nog meer voor jou verpesten, komt dus ook nog een groot stuk egoïsme bij.

 10. @Zorro, je vermoedens zijn juist. Het zijn idd niet mijn “persoonlijke” ervaringen, maar ik heb wel goed om me heen gekeken. Het zijn wel degelijk ervaringen die menig Curacaouse student of Curacaouse immigrant mee te maken krijgt. Ik zou de rotzooi die zij te verwerken krijgen van de NLers in Nederland niet pikken. Oke, om eerlijk te zijn zal het me ook niet overkomen. Maar toch, ik heb te doen met al de rotzooi die mijn eilandgenoten moeten pikken omdat ze in een land wonen dat hen niet wenst. Dat weet je zelf ook wel. De zogenaamde Antillianen worden beslist keihard en welbewust over één kam geschoren in dat landje aan de Noordzee. Niet eerlijk, vandaar ik hen altijd op het hart druk, ter voorkoming van de vernederingen die hen in Nederland te wachten staan, om voor studie vooral NIET voor Nederland te kiezen, en al helemaal niet om te wonen.
  Maar goed, wat is mijn mening waard? Tenslotte ligt de beslissing om niet of wel te verkassen naar het land dat hen verafschuwt en beledigt in hun handen.

 11. @ Kid Creole. Heb je echt je eigen ervaringen opgeschreven? Bij studeren gaat het om de regelingen en kosten en die liggen behalve in Belgie een stuk hoger dan in Nederland. Je kan beter geen dief van je eigen zak zijn.

 12. Nee, er worden slechts nog Witte Pieten aangenomen.

 13. EIGEN SCHULD DIKKE BULT!

  Tja tja tja tja, ik zeg maar: “eigen schuld dikke bult”. Ik houd mijn eilandgenoten onophoudelijk voor dat ze overal kunnen gaan en staan waar ze willen, studeren, wonen en werken waar zij willen, tenzij ze toegelaten worden natuurlijk. etc & etc. Met één uitzondering; ‘Ga in hemelsnaam niet naar Nederland, nergens voor nodig! Ze willen jullie/ons daar voor geen goud van de wereld zien. Behalve als er kans is op olympisch goud..natuurlijk!!!!’ 😆
  Besef dat nou toch voor eens en altijd querido Kurazoleños in jullie leven beste paisono’s Kurazoleños, Nederland is jullie land niet, jullie worden en zullen echt niet gerespecteerd door de autochtone nederlanders!!! Ook niet in de toekomst.
  Ik denk echt NIET dat jullie ‘iets’ missen als jullie NL links laten liggen! De rest van de wereld is echt wel groter en spannender dan een overgewaardeerd narcistisch kaaslandje aan de Noordzee.
  Als je zélf, dus vrijwillig, voor Nederland kiest, dan moet je maar op je eigen zwarte chanchangblaren zitten..
  Meer kan ik er niet over kwijt. Niet klagen aub Ocan, jullie wisten het van te voren en weten ook voor de toekomst in wat voor land jullie zelf verkiezen te leven. Dus please OCAN, NIET KLAGEN AUB!!.

 14. Mag ik dan nog komen op de feestjes?

 15. @ OCAN. Hoe willen jullie dat het in een land met 17 miljoen inwoners bestreden gaat worden behalve door het strafbaar te stellen? Het is strafbaar dus stap met bewijzen naar de rechter.

 16. @ Paulina, is het de Nederlandse waarheid of bedoel je de Curaçaose waarheid ? En bedoel je dat die Ocanners het morgen alweer vergeten zijn ? Ik ben ervan overtuigd dat de Makambas niet zo vergeetachtig zijn.
  Tenslotte is discriminatie op Curaçao bij wet vastgelegd.

 17. @Willy, jammer dat jou gebrek aan IQ je belet om mijn gedachten, zoals ik ze heb neer geschreven, te begrijpen.

 18. Goed van Versgeperst om ook dit te publiceren. Want het is de waarheid!

  Hopelijk doen ze nu wel iets aan, want het is al jaren bekend.
  Ik heb het idee dat het meer een “nieuws” (oud nieuws) is om kranten vandaag te vullen, morgen zijn ze het weer vergeten!

 19. @wimpiri:
  Helder verhaal…not,
  Met het verwijzen naar makaba’s, ben jezelf al lekker bezig.
  Het blijft lastig om in de spiegel te kijken met je hokjesbril op.

 20. Ocan jullie willen rassendiscriminatie bestrijden ? Ik woon hier op een eiland waar ze rassendiscriminatie perfectioneren, in zoverre als ze dat met hun IQ kunnen perfectioneren. Kijk, er wordt altijd gezegd “begin bij jezelf” nou hier ligt een werkterrein waar jullie de komende 20 jaar (minstens) je handen vol aan hebt.
  Eén probleem, daar in Makambaland profiteren jullie lekker mee van de makambawelvaart, hoor/lees de laatste tijd steeds vaker over parasiteren zoals de karpatjes hier ook bij honden doen, nee hier zouden jullie echt aan het werk moeten.

 21. Waarom neemt men niet de proef op de som met bv Chinezen, Vietnamezen, Joegoslaven Ghanezen etc? Hoe komt het dat deze non-autochtone groepen niet zijn onderzoekt?

 22. Als die Ocanners nou eens bij zichzelf te rade zouden gaan zou hun, als ze al enig relativiteits gevoel hebben, toch wel duidelijk worden dat de negatieve houding naar o.a. de Curaçaoenaars te wijten is aan de negatieve houding van een aantal van hen richting die makambas. En het zal altijd zo blijven dat diegene die haat zaait, haat zal oogsten.
  Een voorbeelde, Wiels heeft zijn volgelingen herhaaldelijk duidelijk gemaakt dat hij die makambas in body bags terug zal sturen en als ik het verder de moeite waard zou vinden zou ik een lijst kunnen opstellen van de verwensingen etc. die ons dagelijks naar het hoofd geslingerd worden.
  OCAN daar ligt jullie werkterrein, als je tenminste voorstander bent van een harmonieus verblijf in Nederland, Ja ons Nederland waar jullie te gast zijn, zoals ons dagelijks op Curaçao onder de neus wordt gevreven.

 23. discriminatie is van alle tijden zal er ook altijd blijven.
  het is een kwestie van wij en zij….
  zij zijn anders dus horen ze niet bij ons.
  andersom idemdito
  hele oorlogen zijn er door ontstaan.
  En er zijn nog altijd mensen die discirminatie preken: Wilders, Wiels en velen met hun.
  in ieder land is er wel een politieke partij die door disciminatie groot wil worden.
  En er zal altijd volk zijn die deze partijen steunen.
  dat is jammer en soms meer dan jammer:
  kijk in de geschiedenis van de afgelopen eeuw:
  Hitler met joden haat..
  Rwanda met de hutu”s en tutsi”s
  Israel met de palestijen.
  het uiteenvallen van tsjechoslowakije waar plots een oorlog kwam vanwege wij en zij.
  en zo zijn er nog wel 100 gevallen te noemen in diverse landen/staten/groepen.
  altijd wij en zij…
  waarom niet gewoon alleen wij……..
  .

 24. @Jeroen, inderdaad ironisch bedoeld. Het onderwerp is zo uitgekouwd. Zo cliche geworden, zo jammer dat ze weer op die toer gaan, want zo bevestig je dit alleen maar. De Polen in Nederland werden door Wilders ook in de hoek gezet, maar die ondervinden wel veel respect, het zijn harde werkers. Dat er af en toe een dronken Pool van de weg gehaald wordt, doet daar niet aan af. Hetzelfde lezen we nu in NL ook over Turken. Hard werken, nationale trots, zetten zich niet af tegen Nederland. Ooit gelezen over een Turkenprobleem in NL? Gek he?

 25. Tssss, toch wel grappig dat dit gezegd wordt terwijl er hier dagelijks in rassen wordt gedacht.
  -80/20 regeling
  – de Chinezen die onwaardig worden behandeld “ey chino… Blablabla
  – de makamba’s die alle banen pikken en allemaal maar terug naar NL moeten…
  – de Haïtianen die er toch zo’n rotzooi van maken overal…
  Iedereen krijgt overal de schuld van maar hand in eigen boezem nee dat is niet aan de orde.
  Doe toch normaal man! En respecteer een ander toch eens, voor dat je gaat wijzen met die prachtige vingertjes

 26. Er zal in Nederland zeker sprake zijn van etnische vooringenomenheid maar discriminatie bestaat vooral in de hoofden van lieden die eigen falen graag in de schoenen van anderen schuiven. Het is ook typisch dat bij discriminatie de autochtoon alleen maar dader kan zijn en de allochtoon alleen maar slachtoffer.
  Het aangehaalde onderzoek van het SCP was een flut-onderzoek zonder enige wetenschappelijke waarde. Er kwam onder meer uit dat Marokkanen vrijwel evenveel kans hebben om aangenomen te worden als autochtone Nederlanders. Uiterst onwaarschijnlijk!
  Het is nu eenmaal een treurig feit dat sommige allochtone groepen in Nederland bovenaan de verkeerde lijstjes staan en als werkgever wil je productieve werknemers die in een team kunnen werken en geen onruststokers, criminelen, of lijntrekkers zijn en dan ga je eerder voor iemand die op je neef lijkt dan voor iemand waar je in de krant zoveel onaangename dingen over leest.
  Af en toe las je in (overheids)advertenties: “Bij gelijke geschiktheid wordt de voorkeur gegeven aan een allochtoon”. Wel, voor heel wat werkgevers geldt: “Bij gelijke geschiktheid wordt de voorkeur gegeven aan een autochtoon”. Wat is daar mis mee? Op Curaçao doet men het toch ook zo!
  OCAN moet zijn doelgroep maar eens vertellen dat ze hun school af moeten maken, op tijd moeten opstaan en dat stelen en roven heel slecht is.

 27. 80-20 regel ? Eigen volk eerst? In Ned denkt men misschien : goede regel van Wiels! Voeren we ook in. Dank aan Wiels dus! ( ook in Ned. zijn er tenslotte massa’s YdH werkeloos….) .

 28. Is Makamba soms het zelfde als Bon Bini of hartelijk welkom?

 29. Het betreft personen die geboren en/ of getogen zijn in Nederland. Die zijn dus perfect “aangepast”. En toch krijgen ze moeilijk een baan. Rarara hoe kan dat? Hoeveel meer moet je je aanpassen? Je huid wit verven misschien?

 30. Dit is een geval van de pot verwijt de ketel dat hij ……. ziet. De wet op Curacao discrimineert door onderscheid te maken tussen op het eiland geboren Nederlanders en niet op het eiland geboren Nederlanders. Men is serieus van plan een 80/20 regeling in te voeren waarbij maar afgewacht moet worden hoe niet op het eiland geboren Nederlanders en andere buitenlanders behandelt zullen worden. Of is discriminatie tegen de eigen mensen verwerpelijk en tegen anderen niet van belang?

 31. Integratiebeleid is één van de eerste zaken die je kunt schrappen als je het hebt over onzinnige zaken stopzetten. Een overheid die mensen in een slachtofferrol duwt is het slechtste wat je kan overkomen.

  Ocan, is dat een club waar de subsidie ook al van is geschrapt? Zo niet, dan onmiddelijk doen! Sowiezo een typische onruststokersclub als je het in google opzoekt, weg ermee en geen intelligent mens die het zal missen

  @ Maaskant, ik neem aan je sarcastisch bent want inderdaad Nederland probeert altijd über-politiek correct te zijn, waar gelijk iedereen misbruik van maakt (iets wat Curacao! natuurlijk ook niet vreemd is).

  Verder krijg je vanuit Curacao bij binnenkomst in Nederland al een hele mooie status aparte, een mooie aparte gate waar je wordt ontvangen door 20 douaniers met drugshonden, extra paspoortcontrole en alle baggage door een scanner in een aparte afgeschermde bagagehal, dus ik zou zeggen Curacao heeft al een mooie voorkeursbehandeling! Maar ja zal inderdaad wel weer “neo-koloniaal” gedrag zijn, humor!

 32. Wat dus overduidelijk mist in dit onderzoek is een onderzoek naar de oorzaken. Direct wordt het woord discriminatie tevoorschijn gehaald. Kan het niet iets te maken hebben met cultuur? Gemakkelijker omgaan met ziekte? Minder betrokkenheid? Te gemakkelijk met afspraken? Ach… we kennen het hier allemaal wel. Zal in NL niet anders zijn.

 33. OCAN, is dat niet die club die subsidies achterover heeft gedrukt ? Linkse oproerkraaiers zijn het.

 34. Hmm en deze OCAN heeft het geen enkel woord over de discriminerende regels op Curacao???

 35. Op Curacao wordt discriminatie zelfs gestimuleerd zoals met de 80/20 regeling.

 36. Het is nog erger dan we soms denken. Uit betrouwbare bron weet ik dat sommige politici in Nederland vinden dat daar bodybags moeten klaarliggen, voor het geval dat…Bij de uitzendbureaus in Nederland wordt een 80/20 regel gehanteerd (max 20% allochtoon) en ook daar hoor je niemand over. Aruba krijgt ook geen pre-clearance voor de EU Schengen voor elkaar, ze moeten net als wij in Amsterdam in de lange rij bij de paspoortcontrole staan. We moeten eisen dat op Schiphol een apart paspoortloket komt voor ydk ingezetenen. Ze willen in Nederland ook dat we onafhankelijk worden. Nou mooi niet, hoe kunnen ze nu denken dat we op eigen benen kunnen staan, allemaal neo-koloniaal gedrag. Schande dat alles! Actie! Actie!

 37. Nederland en niet alleen Nederland moet gaan zorgen dat ze het vreemdelingen beleid van bv Denemarken overneemt. daar kom je zo maar niet binnen en gelijk denken dat je alles mag alles krijgt. 1 wet PAS U AAN OF ROT OP. dat moeten ze aan de vreemdeling wijsmaken. weer niet beginnen met al die vreemdeling te bepamperen. En NEE ik ben geen rasist maar iemand die als eerste aan zijn eigen volk denkt. Leve Oranje