• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – “Het eiland is dit weekend geconfronteerd met calamiteiten die mensenlevens heeft gekost, ernstig gewonden en veel verdriet en paniek heeft veroorzaakt in de samenleving”, zegt Statenlid Omayra Leeflang. “Als parlementariër heb ik echter een gebrek aan coördinatie ervaren vanuit een Rampenbureau.”

Een ontploffing in het kruithuis op het industrieterrein van de Seru Loraweg heeft drie levens en vijf gewonden gekost.

Coördinatie
“De indruk bestond dat het grootste deel van de coördinatie op het politiekorps viel die aan het werk was op elk terrein. We konden zelfs coördinatie tussen vrijwilligers en politie zien om mensenlevens te redden in pick-ups”, schrijft Leeflang in een brief aan demissionair minister-president Stanley Betrian.

Vingerwijzen
“Deze brief heeft niet de intentie om te vingerwijzen naar iemand of instanties. Wij wachten het onafhankelijk onderzoek af om de oorzaak vast te stellen en eventuele verantwoordelijke(n)”, benadrukt het Statenlid. “Daarnaast wil ik waardering uiten voor demissionair minister Stanley Bodok die persoonlijk aanwezig was op de rampplek en woorden van lof voor alle vrijwilligers en professionals die zich optimaal hebben ingezet.”

Veiligheidsketen
In verband met deze indruk van gebrek aan coördinatie vanuit een Rampenbureau, heeft Leeflang een aantal vragen voor Betrian. “Voor 10-10-10, was er een ‘Eilandelijk Rampenbureau’ die leiding had over de gehele ‘veiligheidsketen’. Kan de minister bevestigen dat het land Curaçao ook een Rampenbureau heeft?” Leeflang vraagt zich af of het Rampenbureau actief was na de explosie en of Curaçao een handleiding heeft in verband met calamiteiten.

Communicatie
“Verschillende online media en radiostations hebben een uitstekende job gedaan om de informatie naar de gemeenschap te begeleiden tijdens de calamiteiten. Ook hier hebben wij een gebrek aan een Rampenbureau gemerkt, vindt het Statenlid. “Kan de minister bevestigen of er beleid is voor Veiligheidscommunicatie en voorlichting?”

16 reacties op “‘Gebrek aan coördinatie Rampenbureau’”

 1. @Zorro, stop a.u.b. met lariekoek, je snapt er geen bal van. Een rampenplan geldt voor alle rampen in het algemeen. Maar een rampenbestrijdingsplan is geheim en geldt niet voor alle rampen het heeft te maken met het gevaar en gevaarlijke stoffen van elke ramp apart.

  Een rampenplan heeft te maken met de coördinatie van alle rampen door de driehoek, gezaghebber, politie en de brandweer.

  In een rampenbestrijdingsplan staat bijvoorbeeld hoe je vuurwerk wel of niet moet opslaan. Hoe men met gevaarlijke stoffen moet omgaan. Dus opslaan, vervoeren etc. om het ergste te voorkomen.
  Daarom worden radioactieve stoffen ook in speciale bunkers opgeslagen in plaats van in een woonhuis…
  Maar goed, dit materie is te ingewikkeld voor jou om te bevatten. Je neemt als leek, het woord ”rampenbestrijdingsplan” letterlijk op. Denk aan de Tsjernobyl-ramp…

 2. @ Jan. P.S. Ik heb niet beweerd, dat een rampenbestrijdingsplan overbodig is, maar het WOORD. Als je een rampenplan hebt, dient dat allesomvattend te zijn dus in de eerste plaats om rampen te voorkomen met veiligheidsmaatregelen. Voor de duidelijkheid hou ik het erop, dat “voorkomen” iets anders is dan “bestrijden” zoals je een vuur “bestrijdt” als er vuur is, Piet. Het noemen van de soort veiligheidsmaatregelen verduidelijkt verder niets. Een doortimmerd rampenplan is wat mij betreft als woord ruim voldoende om geen verwarring te scheppen, waardoor Jeroen met zijn uitleg kwam.

 3. @ Erna van den Berg en John Baselmans. Een zeer kort antwoord is maar nodig: ER WAS GEEN GELD tot 10-10-10 en toen kwam Schotte met zijn 40 rovers.

 4. @ Jan. Zo te zien heb jij nog nooit van rampenbestrijdingsplannen gehoord, jou domme reactie spreekt voor zich.

  Het enige domme is je verwarring tussen een rampenplan en rampenbestrijdingsplan zoals Jeroen al treffend met uitleg aangaf. Laatstgenoemd plan dient te worden afgedekt door veiligheidsmaatregelen en als je wilt met milieuwetten.

 5. Tja, wie kwam er met de rampzalige NBO organisatie waarin organen als de gezaghebber zijn weg georganiseerd?

 6. @John Baselmans, de spijker op z’n kop!

  Mevrouw Leeflang geeft met haar reactie in feite zichzelf/haar partij een brevet van onvermogen.
  Ook voor 10-10-10 was de situatie immers al erbarmelijk, niet alleen mbt het kruithuis, maar ook wat betreft rampenplannen, coordinatie, hulpverlening en materieel. Ook toen werden mensen al met particuliere auto’s naar het ziekenhuis gebracht omdat er geen ambulance was (stuk) of niet aanwezig (zoals zo vaak op bandabou). Als je het op schaal van een klein ongelukje toen al niet voor elkaar had, hoe verwacht je dat dan nu wel bij een ramp te kunnen?

 7. @Zorro, een rampenbestrijdingsplan is er juist om mensenlevens te beschermen. En dat kan door bijv. zoneringen bij risicovolle bedrijven zodat de ramp zoveel mogelijk beperkt blijft binnen de twee zones. Daarnaast houd een rampenbestrijdingsplan ook in hoe je gevaarlijke stoffen moet opslaan om het ergste te voorkomen.
  Een rampenbestrijdingsplan is dus zeer belangrijk, om erger te voorkomen.

 8. @John Baselmans, mee eens.

 9. Geachte mevrouw Leeflang:

  Het zou u sieren als u, op zijn minst even een pas op de plaats maakt.!!
  Het zou u sieren om zelf het boetekleed aan te trekken. U moet eens even bij uzelf te rade gaan.
  Waar was u, en uw destijds regeringspartij PAR, toen de brandweer het betreffende pand als “volledig ongeschikt” kwalificeerde???
  Waar zijn uw rampenplannen??

  Lekker makkelijk en laag bij de grond, om achteraf, over de rug van een drietal (tot nu toe) dodelijke slachtoffers met dit soort van symboolpolitiek te komen. Ga u schamen!!!

 10. @Zorro, wat? Een rampenbestrijdingsplan ”overbodig?”
  Hoop niet dat jij Omayra bent. Het wordt hoogtijd dat er mensen met verstand van zaken aan de macht komen.
  Het is niet aan jou ”Zorro” te bepalen wat wel of niet nodig is !
  Er zijn milieuwetten die dit bepalen. Zo te zien heb jij nog nooit van rampenbestrijdingsplannen gehoord, jou domme reactie spreekt voor zich.

 11. Als gevolg van de tragische ongeval met vuurwerk werd deze (9 vragen in engels) poll gemaakt. Het heeft als doel om een algemene indruk van de publieke opinie te krijgen.
  Wat denk jij?

  http://nl.surveymonkey.com/s/YJVF7C7

 12. @ Jeroen. Je hebt gelijk. Een rampenplan, waartoe coordinatie behoort, hebben we in het orkaanseizoen en hopelijk ook bij de raffinaderij. Met goede veiligheidseisen is een rampenbestrijdingsplan een mooi lang woord maar overbodig. We weten, dat een kruithuis niet vanzelf ontploft en ook ongevallen op het spoor in Nederland niet. Het draait allemaal om veiligheidsvoorzieningen, maar de menselijke factor is nooit uit te sluiten. Pieter van Vollenhoven is toch vrij van zijn veiligheidstaken en kan/wil wellicht Curacao ter zijde staan.

 13. Mevrouw leeflang

  Zoals het ernu uit ziet heeft de brandweer in 2007 al een negatief advies uitgegeven. Waarom is er dan niets gedaan? Nu is het telaat. Ik vind het zeer misplaatst om nu de huidige politiek de schuld ervan tegeven als de PAR erook niet voor heeft gezorgt heeft. Nu zullen er wel wat koppen gaan rollen, hoof brandweer, Korps chef Politie, Dow hoofd en een paar andere. Ook de vuurwerkhandelaren zouden moeten verschijen voor de rechter. Zij waren van de misstanden op de hoogte en brachten mensen in gevaar.

 14. @Jeroen,
  Omayra Leeflang verwijst naar een coordinatieteam die operationeel wordt bij een ramp.
  Een systeem als de GRIP in Nederland waarbij er vanuit een eigen locatie de samenwerking tussen de hulpverleningsdiensten onderling gecoordineerd wordt.Voor Curacaozou een soort landelijke operationele coordinatie centrum ingericht moeten worden. http://www.hetlocc.nl/

 15. Hebben we mevrouw Leeflang weer die ABSOLUUT NIETS gedaan heeft aan de vele zaken die onder haar vielen. De tijden dat de PAR op de heerlijke stoelen zat was het compleet dood en alles lag stil! Buiten de grote monden en het blaaien van diverse personen zagen we als burgers absoluut geen enige vooruitgang. Mevrouw Leeflang is kennelijk ook vergeten dat heer Willems zijn leven moest bekopen door toedoen van deze slapende politiek van de PAR.

 16. Alsof de PAR verplichte Rampenbestrijdingsplannen had achter gelaten.
  Een rampenplan treed pas in bij rampen, maar rampenbestrijdingsplannen moeten rampen voorkomen. Alle risicovolle bedrijven behoren een eigen rampenbestrijdingsplan te hebben. Het is de taak van de overheid om dit te verplichten en te controleren.