• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag een brief van Henk Pasman die van mening is dat het tijd wordt voor een onafhankelijke veiligheidsinstantie.

Het word echt tijd voor een onafhankelijke veiligheidsinstantie met verregaande bevoegdheid. Neem een voorbeeld aan de gezondheids inspecteur. Neem het voorbeeld van het kruithuis, dat al jaren geleden bedoeld was om te verplaatsen. Neem het voorbeeld aan dodelijke slachtoffers de afgelopen jaren in de bouw. Neem het voorbeeld aan de jaarlijkse dodelijke verkeers slachtoffers.

Neem het voorbeeld van de nieuw geopende vierbaansweg tussen Betesda en de rotonde Julianadorp, die had nooit geopend mogen worden zonder het plaatsen van de vangrails. Ik neem aan dat deze vangrails allang op Curaçao aanwezig zijn! Waarom dan niet eerst geplaatst en dan openen. De snelheid die nu hier gereden wordt is tussen de 60 en 110 k/uur! Kijk naar alle vangrails op de vierbaansweg en er is bijna geen meter waar niet een auto tegen aan is gekomen de afgelopen jaren. Deze vangrails zullen neem ik aan ergens eind januari geplaatst worden. Stel dat in deze komende weken hier een dodelijk ongeval plaats vind doordat een auto op de andere weghelft is terecht gekomen? Wat dan?

De veiligheidsinstantie zou de uiteindelijke toestemming moeten geven voor het openen van bijvoorbeeld deze nieuwe vierbaansweg. De veiligheidsinstantie keurt een kruithuis af en dan kan er geen gram vuurwerk meer in opgeslagen worden. Wat hebben we aan achteraf onderzoeken als daar toch niets mee gebeurd? Voorkomen kan niet achteraf maar alleen maar vooraf!

15 reacties op “Ingezonden: tijd voor onafhankelijke veiligheidsinstantie”

 1. @ruperto, waarom heeft jouw vriendje Cooper niets gedaan? Hij is medeschuldig aan moord!

 2. Issue is “Vandaag een brief van Henk Pasman die van mening is dat het tijd wordt voor een onafhankelijke veiligheidsinstantie.
  Het word echt tijd voor een onafhankelijke veiligheidsinstantie met verregaande bevoegdheid. Neem een voorbeeld aan de gezondheids inspecteur. Neem het voorbeeld van het kruithuis, dat al jaren geleden bedoeld was om te verplaatsen. Neem het voorbeeld aan dodelijke slachtoffers de afgelopen jaren in de bouw. Neem het voorbeeld aan de jaarlijkse dodelijke verkeers slachtoffers.

  ISSUE is ONAFHANKELIJKE VEIIGHEIDSINSTANTIE en de door Pasan genoemde gevallen waar dit indien aanwezig voor heel veel leed had kunnen zorgen.

 3. VEILIGHEID

  Een thema dat Henk Pasman terecht aan snijd.
  Veiligheid omvat vele aspekten dus ook het verkeer en alles wat daar bij komt. De weg die Henk aanhaalt ken ik goed, waar men vaak tot ZEER vaak inhaalt terwijl het eigenlijk niet kan. Diverse keren ben ik op die weg ingehaalt door weg gebruikers die kennelijk HAAST hebben. Een aantal malen lukte de inhaal manoeuvre kante boord. Afsnijden en door duwen was voor HEM/HAAR de enigste optie. Ik vol in de remmen, de anderen achter mij idem dito.
  Tot aan de opening een riskante weg. Daarom is er besloten tot een vierbaans weg. Maar nu hebben we 4 banen, wat denk je WEHALEN WEER GEWOON IN dan maar via de derde of vierde baan. Daarom is het advies om vangrails te plaatsen. In dit geval sta ik aan de kant van Henk Pasman.
  Nu nog een andere weg. De weg naar en van Bandabou. Deze weg is hoog nodig toe aan de nieuwe auto tijd. In de tijd dat er weinig auto’s waren was het te doen. Nu NIET meer.

  VEILIGHEID; Dar gaat het om. VOOR U EN MIJ.
  Vangrails een noodzakelijk kwaad. Maar wel wat meer VEILIGHEID.

  Een andere optie voor de verkeers wetgeving: RECHTS INHALEN VERBODEN.

 4. De 1000 botsingen per maand komen vaak niet door snelheid maar juist doordat bepaalde mensen perse zeer langzaam rijden en dus het ander verkeer gaat inhalen. Dit langzaam verkeer zijn vaak mensen die onverzekerd rondrijden in autos die de keuring niet horen door te komen. Ook vindt men het normaal om toch op de hoofdweg te rijden zonder te kijken of er verkeer aankomt. Men snapt het onderdeel voorsorteren niet. Niet gebruiken van je richteraanwijzers en of ineens op je rem staan. Eigenlijk allemaal dingen die weinig met snelheid te maken hebben!

 5. Het zal wel geld verspilling zijn, de maximum snelheid op ons eiland is 60 km per uur, naar ik aanneem op dit nieuwe weggedeelte ook.
  Ik stel voor om deze kostbare voorzieningen zodanig aan te leggen dat er slechts 60 km gereden kan worden. Drempels om elke 20 meter b.v. Of een bulldozer er doorheen. Of snelheidsmeters langs de weg en in het wegdek opgenomen tanden die omhoogklappen zodra de snelheid wordt overscheden. Het opvoeden van de weggebruikers, zou in sommige samenlevingen ook kunnen helpen, hier?

 6. Het onderwerp is veiligheid en wat doen we eraan.
  Ik constateer dat we er in mijn ogen veel te weining aan doen.
  Ik constateer dat veiligheid over verschillende afdelingen binnen de overheid verspreid is.
  Bijvoorbeeld Brandweer en Openbare Werken.
  Waar ik een lans voor breek is dit eens opnieuw onder de loup te nemen en dit onder één noemer te plaatsen met verregaande bevoegdheid.
  Heeft niets te maken met prioriteiten van de totale overheid of dat er belangrijkere dingen de aandacht zouden moeten hebben.
  Ik heb dan onderanderen twee voorbeelden genoemd: het kruithuis en de nieuwe geopende vierbaansweg zonder vangrails.
  Als wij als samenleving kiezen om vuurwerk te willen afschieten, zowel professioneel als eindejaars dan zit daar aan vast veiligheid en een kruithuis waar dit veilig in opgeslagen moet worden. De kosten hiervan worden heel simpel gedragen door dit vuurwerk. Dus of veilig vuurwerk of geen vuurwerk!
  We hebben gekozen voor een nieuw stuk vierbaansweg en openen die zonder vangrail.
  Hiervan weet je dus dat dit problemen gaat opleveren ergens in de toekomst, een aantal hiervan kan je voorkomen door het plaatsen van de vangrail. Als we geen geld wilden uitgeven aan een vierbaansweg met vangrail dan had je het moeten laten bij een gerestaureerde tweebaansweg.
  We hebben juist gekozen in het verleden om de autobelasting te stoppen in een wegenfonds zodat dit geld uitsluitend gaat naar de wegen infrastructuur, dus daarvoor gebruiken!
  Nu gaat dit voorbeeld er mij om dat er wel gekozen is voor vangrails, maar de weg eerder wil openen en deze vangrail ergens in februari plaatsen.
  Mijn keus is dit niet en omdat dit bepaald word door OW en ook nu gaat over de veiligheid, maakt OW dus de keus om het risico te nemen dat er gedurende deze weken de vangrail niet nodig is.
  Dit nu zou ik in handen willen stellen van een onafhankelijk veiligheid body die in dit geval nee zegt tegen een opening zonder vangrail.
  Moet deze instantie nu meer geld kosten en meer ambtenaren? Nee aangezien die er al zijn, alleen onder één noemer geplaatst worden.
  gemiddeld per jaar 25 dodelijke verkeers slachtoffers en 1000 botsingen per maand.
  Deze getallen kunnen dus best naar beneden, met alle voordelen van dien.
  Wel geld moeten uitgeven aan doden, ongevallen en schade aan materieel maar niet aan het voorkomen hiervan? Logica hiervan ontgaat mij.

 7. Meneer Pasman, U hebt wellicht gelijk. Maar er zijn veel belangrijkere zaken.

 8. Verdulleme nogantoe!
  *NOG* meer instanties optrekken op Curacao terwijl het regeringsapparaat nu al 32% van het BNP opslokt?

  Zo wanen we ons nog een Europees land met ditto hoge schulden op dit dor rotsje. En zie ginds hoe geweldig het gaat met het beteugelen van de staatsschulden en weg-bonjouren van overtollig doch vastgeroest personeel.

  Hoeveel verkeersdoden vallen er nou jaarlijks op Cur.? En hoeveel ettelijke miljoenen zullen er hoogstwaarschijnlijk aan de strijkstok blijven hangen voor misschien twee of drie mensen?

  Men moet eens ophouden te denken dat we *alles* onder de zon kunnen regelen, beteugelen, beveiligen als we er maar genoeg geld er tegenaan smijten. We moeten eens eerst vaststellen HOEVEEL “regering” we ons kunnen veroorloven en daarna met z’n allen vaststellen wat bittere noodzaak is en de rest wegstrepen.

  Want op de huidige manier laten we alleen schulden over voor onze kleinkinderen.
  Tja, op die manier vinden zij het misschien niet eens de moeite waard om voor onheil behoed worden!

 9. @Henk, Is dit niet het probleem van Curacao. Denk aan de overheid die spullen kopen maar geen onderhoudscontact afsluiten? Mensen die pas wat aan hun huis gaan doen wanneer het regen door het dak gaat maar niets preventiefs. Hoe vaak moet Salina nog een zwembad worden voordat er wat aan gedaan zal worden? We hebben zgn geen geld hier op het eiland maar er is wel geld om bepaalde mensen bij overheids Nv’s megasalarissen te geven, er was wel geld voor een prive fotograaf, voor interem managers, voor privereisjes van ministers etc.

 10. @Henk, het is je misschien ontgaan, maar in de vliegwereld is het op Curacao ook al zo. Op Curacao gevestigde maatschappijen mogen om die reden ook niet meer vliegen op de USA.(FAA, weet je nog..) We kunnen als klein eiland met minder dan 150.000 inwoners, geen volwaardig kwalitatief goed toezicht op de luchtvaart betalen en organiseren. Samenwerken in de regio kunnen en willen we niet. Beter dus maar afschaffen die overhead dan ze zinloos en duur in stand houden, OF…beetje regionaal samenwerken.

 11. Is het nu zo moeilijk om te discussieren over het onderwerp, de issue?
  Veiligheid, waar we veel te weinig aan doen!
  Wel vuurwerk afsteken maar zogenaamd geen geld willen stoppen in een fatsoenlijk kruidhuis!
  Stel dat we deze zelfde mentaliteit zouden los laten op de vliegwereld en er regelmatig vliegtuigen neerstorten op bijvoorbeeld de wijk Grote Berg?
  Als morgen daar een familielid word doodgereden, wat dan?
  Praat je dan nog steeds zo dom?
  Het gaat niet om Pasman, het gaat om in dit geval over de vraagstelling behoren daar vangrails geplaatst te worden of niet voordat je de weg opend?
  Heeft ook niets te maken met meer vertraging, aangezien dit al bekend was sinds het begin van dit jaar.
  Ik verschuil mij niet achter een pseudoniem!

 12. En ja hoor daar is ‘ie weer de betweter, zeg maar rustig alles-weter, van Curacao. Deze man vindt zichzelf zo interessant met z’n zwetsverhalen, dat hij er iedereen mee lastig valt. Get a life Pasman.

 13. @Henk, niet nog meer instanties, straks zijn we allemaal ambtenaar op een eiland waar we grote hotelketens wegsturen….Wanneer gaan we erkennen dat we onze ambities op Caribisch niveau moeten afstellen? Er moeten juist minder instanties komen.

 14. Pasman weer. Hou toch op met die onzin.

 15. Ben meer dan blij dat die nieuwe weg eindelijk open is. Ik zit echt niet op nog meer vertraging te wachten.