• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Interim-premier Stanley Betrian concludeert na zijn week in Nederland dat de banden tussen Nederland en Curaçao aan het herstellen zijn. Betrian en minister-president Mark Rutte hebben gesproken over een intensievere samenwerking om de economie in beide landen te stimuleren.

Rutte is van plan om in 2013 Curaçao te bezoeken. De premier heeft aangegeven dat de landen binnen het Koninkrijk de financiële- en sociale problemen waarmee Curaçao kampt, op de voet hebben gevolgd. Betrian heeft beloofd de problemen op een duurzame manier op te lossen.

Woorden
De twee premiers hebben ook gesproken over de wens dat koninkrijkspartners meer begrip tonen voor hoe Curaçao het land bestuurd. Rutte en Betrian erkennen allebei wel dat het belangrijk is dat de kopstukken in de politiek goed hun woorden uitkiezen, om geen negatief beeld te scheppen. Vooral de winnaar van de laatste verkiezingen, Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels, heeft een uitgesproken mening over het Koninkrijk en de Nederlandse regering.

Centrale Bank
Een onderwerp dat ook ter sprake kwam in het torentje is de Centrale Bank van Curaçao en St. Maarten (CBCS). Gezien dat de Centrale Bank een belangrijk instituut is voor het financiële systeem op Curaçao en St.Maarten, heeft Betrian benadrukt dat het ook in het belang is  van het Koninkrijk om de situatie rondom de CBCS op te lossen. Betrian zegt dat er een operationele audit en een vergadering van vermogensgerechtigen op de planning staat.

Consensusrijkswetten

Betrian had donderdag ook een gesprek met de minister van Koninkrijksrelaties,Ronald Plasterk. Het duo sprak over de financiële, economische en sociale status van Curaçao. Een belangrijk gesprekspunt waren de consensusrijkswetten. Betrian benadrukte dat er hard gewerkt wordt om deze wetten overbodig te maken. Het is volgens de bewindsmannen belangrijk om een balans te creëren door meer vertegenwoordigers te installeren in democratische instituten binnen het Koninkrijk.

7 reacties op “Betrian herstelt band met Nederland”

 1. Het voelt gewoon goed om Betrian als ministerpresident te zien. Wat een verschil met de onopgeleide Schotte die besmeurd is door een reeks van schandalen en faillissementen en veelwijverij.

  Van mij mag Betrian blijven.

 2. Bijzonder aangenaam om eens een tafel in Nederland te zien zonder dat het sprekende mantelpak Stella van Rijn is aangeschoven.

  Waar is die trouwens gebleven?

 3. Een mis opdragen ter gedachtenis van die en die en die…..
  Een mis opdragen, eerbetoon aan onze minister Stanley Betrian voor zijn,kracht en wijsheid gegeven door God voor het omschakelen van onweer naar opklaring.

  Dune su balor awor na bida!

 4. Het zou wijs zijn Betrian nog een hele tijd als MP te laten zitten. Hij weet verschillen te overbruggen en banden te smeden. Dat gaat uiteindelijk veel meer opleveren dan de confrontatietactiek van Schotte (wat is het toch stil rondom die man…) maar ook die van Wiels (in ieder geval tot voor kort) en Jasjes. Als Wiels het echt goed meent (sorry, ik vertrouw ‘m nog steeds niet), zet hij -na Schotte- ook Asjes overboord.

 5. Betrian hersteld………..

  Wiels breekt het weer af……………..
  Dat kunnen we van deze negatieveling verwachten………
  Dat is ook zijn doel………….

 6. Hopen dat Wiels zich maar kan stil houden..daarna begint het weer…want er moet wat hersteld worden, degene die dat heeft veroorzaakt komt straks weer in beeld, toch!

 7. Kan die Osepa niet van de foto verwijderd worden. Gelukkig is hij bijna klaar en kan hij terug naar Curaçao.
  Deze man heeft geeeeen enkele meerwaarde voor Curaçao in Nederland en loopt de huidige regering alleen maar voor de voeten!!