• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Een groot aantal Antillianen en Arubanen heeft ook in 2009 weer hun eiland verlaten om zich in Nederland te vestigen. De emigratie is vooral in de jaren vijftig op gang gekomen en kent nu al sinds 2006 een grote toename. Maar ook het aantal remigranten is gestegen vorig jaar.

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat al sinds 2006 een stijging zichtbaar is van het aantal Antillianen en Arubanen dat naar Nederland emigreert. Ook in 2009 was er weer een stijging van 10 procent. In totaal vertrokken er dat jaar 4095 Antillianen en Arubanen naar Nederland. Voor het eerst in vier jaar was in 2009 ook het aantal remigranten gestegen. In totaal besloten 2637 Antillianen en Arubanen terug te keren naar de Nederlandse Antillen en Aruba, dit is een stijging van maar liefst 15 procent ten opzichte van 2008. De meeste emigranten komen van Curaçao en hebben een gemiddelde leefijd van 34 jaar.

Moeilijke beslissing
Astrid Lennoy-Armand is een 58-jarige Curaçaose dame die in augustus 2009 haar geboorte-eiland heeft verruild voor Nederland. “Ik vond het een hele moeilijke beslissing, maar ik wist toen al dat ik er goed aan zou doen. Mijn twee dochters hebben gestudeerd in Nederland en zijn daar blijven hangen. Mijn man is twee jaar geleden overleden en een aantal vriendinnen zijn ook al geëmigreerd, dus eigenlijk was ik alleen overgebleven op het eiland. Ik woon hier nu ruim een half jaar en het bevalt op zich prima. In Nederland zijn de gemeentelijke voorzieningen beter geregeld en ik ben dichterbij mijn familie en vrienden. Maar ik mis Curaçao wel hoor!”, aldus Lennoy-Armand.

www.versgeperst.com