CURAÇAO – Het strafproces rond de Decembermoorden gaat voorlopig niet door. Dat meldt Waterkant.net. De krijgsraad handhaaft de schorsing voor onbepaalde tijd die op elf mei was ingesteld. Of en wanneer het proces doorgaat, is niet bekend.
Noch de krijgsraad, noch de vervolging heeft antwoord op de vraag of de amnestiewet een inmenging betekent. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) kan alleen het Constitutioneel Hof het antwoord geven. Maar het hof moet nog worden ingesteld en de regering heeft kennelijk geen haast. Het OM heeft minister Edward Belfort van Justitie & Politie om duidelijkheid gevraagd. Op de betreffende brief is nog niet gereageerd. Het proces zelf komt pas weer aan de orde als duidelijk is of er sprake is van inmenging of niet.
Wraking
Dat het slechts om de procedures ging, bleek toen advocaat Irwin Kanhai een punt wilde maken. De advocaat van onder meer verdachte Desi Bouterse wilde wraking aanvragen van een lid van de Krijgsraad. Krijgsraadvoorzitter Cynthia Valstein–Montnor liet het niet zover komen. Er was geen ruimte voor het bespreken of behandelen van ‘inhoudelijke ‘ aangelegenheden. Volgens Valstein–Montnor was de schorsing van eerder dit jaar nog steeds van kracht.
@ Dennis, welk systeem dan ook, hij is de president en het blijft een bloody shame.
@Jan C, laten we maar eerst de moordenaars oppakken!
Wat een bananenrepubliek!
Suriname is verworden van een bananenrepubliek tot een bedorven bananenrepubliek !!!
@Tuna
Wel om te noemen dat de meerderheid in Suriname heeft gestemd op Bouterse is gewoon uit de duim gezogen.
Suriname heeft een kiesstelsel die niet landelijk, maar per district geldt.
In Paramaribo heb je bij wijze van praten 3500 stemmen nodig voor een zetel en in Coronie maar 300 voor een zetel.
Bouterse zit aan de macht dankzij dit onevenredig kiesstelsel en ook dankzij een aantal andere politieke partijden inclusief partijen die in de vorige regeerperiode aan de macht waren.
Terugkomend op het feit van amnestie: dit is het meest trieste dat door een meerderheid van parlementariers in Paramaribo is aangenomen begin dit jaar.
Een blamage voor Suriname en dat enkel door lafheid van de verdachten, met een superlafbek aan het hoofd, ja toch?
Hans Valk (Utrecht, 7 juli 1928 – Apeldoorn, 11 november 2012), zoon van luitenant-generaal C.J. Valk, was een voormalig kolonel van de Nederlandse krijgsmacht, die zijn naamsbekendheid te danken heeft aan zijn ‘vermeende’ betrokkenheid bij de Sergeantencoup.
Gaan ze nog wat doen aan de betrokkenheid van Nederland?
En zo “regelt” men dat er nooit een uitspraak komt betreffende de nationale schande van Suriname. De hoofdverdachte organiseert zijn eigen amnestie en zorgt er via de regering voor dat een ander hof er niet komt. En de domme Suries stemmen op zo een figuur. Helaas is domheid in de meerderheid, mensen die niets geven om de moord op hun landgenoten, maar wel lopen te gillen over gebeurtenissen die veeeeeeel langer geleden zijn.
Suriname heeft absoluut geen zelfreinigend vermogen.