• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag een brief van Philippe Maaskant over de weg naar zelfbestuur van Pueblo Soberano.

 
Dr. Carlyle Corbin adviseerde het recente PS congres vier wegen die Curaçao kan bewandelen om tot zelfbestuur te komen, zo lazen we in de Amigoe van 10 december. Hoe belangrijk zijn die nieuwe inzichten van “de expert op het gebied van internationaal bestuur”?

Route 1. Curaçao op de lijst van de Verenigde Naties zetten van “non governing territories” (landen zonder zelfbestuur).

In feite vragen we dan de Verenigde Naties om Curaçao als kolonie te bestempelen. Dat zal weinig kans maken omdat er een referendum is gehouden waarin een meerderheid van onze bevolking zich juist tegen onafhankelijkheid heeft uitgesproken. Nederland zal er geen enkel bezwaar tegen hebben als het referendum morgen opnieuw gehouden zal worden en Curaçao dan wel voor onafhankelijkheid kiest. Dit advies van Corbin is dus “voor de buehne” zoals de Duitsers zeggen.

Route 2. Bij de Human Rights Council een verzoek indienen met betrekking tot het onvervreemdbare recht van zelfbeschikking.

Ook dit is een vreemd advies, want die commissie moet toezien op de naleving van de mensenrechten en wat lezen we daar? (Artikel 21.3 Universal Declaration of Human Rights.) “The will of the people shall be the basis of the authority of government; this will shall be expressed in periodic and genuine elections which shall be by universal and equal suffrage and shall be held by secret vote or by equivalent free voting procedures.”

En laat dat nu ook op Curaçao al het geval zijn; en we herhalen het maar..hou gewoon een nieuw referendum en de zaak is klaar.. Dus ook dit advies snijdt geen hout.

Route 3. Herstructurering van het Koninkrijk der Nederlanden.

Jawel, maar.. “It takes two to tango” en de kans dat Nederland nog iets anders zal willen dan de “status quo” of onafhankelijkheid (waar Wiels al jaren over roept) kunnen we wel inschatten op nihil. Dit advies is dus puur theoretisch. Het Koninkrijk is pas gereorganiseerd en zo zal het blijven tot de onafhankelijkheid.

Route 4. Onafhankelijkheid.

Natuurlijk. Ook hier: een enkel referendum [waarbij de meerderheid van de bevolking dat wenst] is genoeg.

Corbin kan weer verder met zijn verhaal in het lezingencircuit, maar wat weten we nu wat we niet al eerder wisten? Wanneer schrijft de PS nu met de nieuwe regering een referendum uit? Het steeds maar weer herhalen van het dekolonisatie-verhaal zonder het ook echt te willen maakt onderhand toch de indruk dat het de PS alleen maar gaat om aandacht vragen, om maar in de belangstelling te blijven. Maar een keer wordt het flauw en niet meer serieus te nemen.

5 reacties op “Ingezonden: De weg naar zelfbestuur”

  1. Nog lang geen lichtpuntje aan de horizon

  2. Nou, ik denk dat de keus dan maar een.. uuhmmm.. referendum moet zijn??? Wil wel eens zien wie daar nu het lef voor zou hebben.

  3. Toch reden genoeg voor Wiels om spoorslags naar Nederland te vertrekken. Volgens Vigilante “op uitnodiging van minister Plasterk”, wat natuurlijk onzin is. Wiels wil daar wat babbelen over de concensuswetten en hoe die kunnen worden aangepast. In zijn hoedanigheid als partijleider, mind you ! Dat wordt nog lachen als morgen Emeley naar Den Haag vertrekt, om daar, ook als partijleider, het tegenovergestelde te bepleiten. Dat zou zo maar kunnen. Een plausibeler reden is, dat Wiels voor Kerst zijn kinderen even wil bezoeken. Veel plezier met papa hoor !

  4. vraag eens op gestructureerde en formele (ook controleerbare) wijze (b.v. via een referendum) wie zijn Nederlandse paspoort (= nationaliteit) wil inruilen voor een Curaçaose. Ik zeker niet en ik denk dat met mij een overgroot deel van de Curaçaoenaars evenmin hun paspoorten zullen verruilen voor een Curacaos document. Zou Wiels zelf zijn paspoorrt inleveren? Kan hij minder vaak naar Nederland om zijn Nederlandse kinderen te zien die wel beter zullen weten dan hun nationaliteit te grabbel gooien

  5. De politici van Curacao willen de optie X. Zij mogen hun zakken vullen en geld stelen en Nederland betaald gewoon zonder na te gaan waar het geld is gebleven.