CURAÇAO – Openbare Werken Curaçao presenteerde vrijdag hun nieuwste product: de topografische Basiskaart Curaçao op Internet. Meer dan tweeënhalf jaar werd er hard gewerkt om dit project af te maken. Nieuwe apparatuur werd aangeschaft en Curaçao werd in kaart gebracht.

De kaart is voor zowel het bedrijfsleven als voor burgers te gebruiken. Je kan op een eenvoudige manier de Basiskaart van Curaçao bekijken, in- en uitzoomen, wijken bekijken en nog vele andere functies. Het nieuwe Geografisch Informatie Systeem (GIS) en de daaraan gekoppelde Basiskaart op Internet, biedt op dit moment een zeer toegankelijke en bruikbare digitale kaart van Curaçao, die een grote toegevoegde waarde zal hebben voor (semi-)overheden, het bedrijfsleven en burgers.

GIS
Het eindproduct Basiskaart Curaçao brengt een heel scala aan vernieuwingen met zich mee. Er is voor de afdeling Landmeters nieuwe zeer geavanceerde meetapparatuur aangeschaft, waarmee sneller en efficiënter gemeten kan worden. Het oude GIS, waarmee de topografische lijnenkaart werd bijgehouden en uitgegeven is in zijn geheel vervangen door een keten van nieuwe GIS software. De meetresultaten worden verwerkt tot de nieuwe object gerichte Basiskaart. Dit betekent dat een gebouw niet een aantal lijntjes is, maar een object waaraan eigenschappen toegekend kunnen worden. De topografische Basiskaart is hiermee ge-upgrade van tekening naar een intelligente database.

Professioneel gebruik
Voor professioneel gebruik van de Basiskaart zijn twee soorten toegang gemaakt: één voor organisaties die de kaart als informatiebron gebruiken (professionele site) en één voor de organisaties die zelf GIS gebruiken (de professionele site plus). Het upgraden van de Basiskaart is met name voordelig voor (semi-)overheden en het bedrijfsleven van Curaçao, zeker omdat er ook een koppeling is gemaakt met de adressen van Ruimtelijke Ordening en Planning (voorheen DROV). Deze geven de huidige adressensituatie weer. De Basiskaart is hier te bekijken.

9 reacties op “Basiskaart Curaçao nu ook op het internet”

 1. Misschien leuk om even te wijzen op OpenStreetMap. Een initiatief om kaarten van de hele wereld met elkaar op internet te zetten. Curacao staat er best al redelijk op en met een beetje handigheid zijn de kaarten ook te downloaden. Niet alle kaarten zijn als routeplanner te gebruiken, maar in elk buitenland is het handig en goedkoop om bij de hand te hebben. Apps op ipad en android tablets maken er gebruik van. MapsWithMe en MapDroid bijv.

  http://www.openstreetmap.org/

  http://wiki.openstreetmap.org/wiki/Downloading_data

 2. Wat een afknapper!
  Word je eerst lekker gemaakt met slim schaalbare up-to-date kaarten, moet je vervolgens Silverlight installeren.
  SILVERLIGHT!!! Wie is er in vredesnaam op het onzalige idee gekomen die vreselijke plugin te gebruiken???
  Zonde van het werk van de kaartenmakers; de webbouwer verpest het wel even!

  Traag als stroop en Linuxgebruikers zijn helemaal snel klaar, voor hen valt er dus niets te bekijken wegens gebrek aan compatibiliteit. Nee, ook niet met Moonlight. MS verwijst wel vrolijk door, maar de maker van die plugin is allang gestopt omdat-ie hem met reverse engineering (wat moet je anders als MS niet meewerkt) nooit goed werkend heeft gekregen, helaas.

  Ook Androidgebruikers zullen hier niet vrolijk van worden. Webbouwer, terug naar je programmeertafel en probeer het eens met, eeh, HTML5 bijvoorbeeld?
  Jammer hoor, om in zo’n traject de eindafwerking te verknallen. Zoiets als een cd-tje maken maar geen speakers hebben om hem te beluisteren.

 3. Modern en goed gedocumenteerd.
  Zelfs ons hondehok staat erop 🙂

 4. allemaal leuk en alles maar veels te langzaam..zeker zelf gehost met lokaal internet..
  er zijn alternatieven daarvoor zoals in n datacenter hosten of lokaal internet maar op een iets hogere snelheid laten zetten..but nothing is free 🙂

 5. geloof er niks van, dat er nieuwe apparatuur werd aangeschaft.
  als ik grote berg bekijk dan is het een kaart van 10 jaar geleden.
  denk dat we maar eens moeten gaan checken of de apparatuur wel daadwerkelijk is gekocht en is geleverd.
  Zelf google heeft een betere kaart ook al is die 5 jaar oud.

 6. Te gek initiatief. Heel waardevol! Jammer dat er wat oude data op de kaart staat (huizen die ruim 3 jaar geleden al klaar waren staan hier niet op) maar het begin is er.

 7. Ziet er heel goed uit.
  Mis wel de vele illegale bouwsels in onze omgeving! Gaan die dan opgeruimt worden?

 8. Kaart laadt erg traag, zoek je een adres dan is Curamap een snellere optie.

  http://curamap.com/index.php

 9. Valt me wel op dat er in 2010 straatnamen gewijzigd zijn die niet in de nieuwe kaart verwerkt zijn.