• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Refineria di Kòrsou (RdK) heeft in 25 jaar 425 miljoen dollar ontvangen van huurder PdVSA. Van dit bedrag is tussen 2003 tot 2010 270 miljoen, bedoeld voor de BOO-centrale, verdwenen. Dat zegt MFK-leider Gerrit Schotte. Volgens Schotte is het geld verdwenen via een bankrekening in New York.

De 270 miljoen dollar was bedoeld om de BOO-centrale te upgraden maar dit geld heeft de BOO, onder aandeelhouders Mitsubishi , Marubeni and Aqualectra, volgens Schotte nooit bereikt. “Het geld voor de BOO reisde de wereld rond, naar aandeelhouder Marubeni in Japan en Mitsubishi in New York, waardoor veel geld verloren ging. Dit zorgde voor de aftakeling van de BOO”, zegt de MFK-leider. In december 2011 kondigde Schotte, toen minister-president, tijdens een persconferentie bij Fort Nassau aan dat de BOO volledig in handen was van RdK.

Overname
De oud-minister-president meent dat door deze overname er eindelijk geïnvesteerd kon worden in de BOO om de raffinaderij beter te laten draaien. “In 2010 heeft Kabinet Schotte de erbarmelijke situatie rondom de RdK en BOO geërfd. Door het werk in de eerste twaalf maanden van ons kabinet, heeft de RDK nu 345 miljoen dollar opgeleverd, een bedrag dat rechtstreeks op de bankrekening van RdK gestort wordt.”

Interim-directeur
“De raffinaderij is een belangrijke factor in onze economie, sinds 2000 draagt het 7 tot 8 procent bij aan het Nationaal Product. Nu RdK elke maand veel geld oplevert, is de interim-regering met steun van de elf Statenleden onder leiding van Helmin Wiels, bezig om de RdK stop te zetten.” Schotte doelt hiermee op het feit dat de interim-regering Herbert Mensche heeft benoemd als interim-directeur van RdK. Een benoeming waar de Raad van Commisarissen van RdK niet mee eens is.

Situatie
“In de 23 maanden dat Kabinet Schotte aan de macht was, hebben wij de situatie bij RdK rechtgezet. We hebben gezorgd voor meer inkomen, meer verantwoordelijkheid voor het milieu en een verbetering van de dialoog tussen RdK en huurder PdVSA. Dit allemaal ter verbetering van de economie. Iedereen die meent dat de BOO in handen van RdK geen goed idee is, houdt niet van zijn land”, besluit Schotte.

Lease-overeenkomst tussen RdK en Pdvsa van de afgelopen jaren:
Lease Agreement

31 reacties op “Schotte: 270 miljoen dollar BOO verdwenen”

 1. Schotte goochelt met cijfertjes om zand te strooien in niet geinformeerde bewoners:
  Het is waar, als verhuurder int de overheid idd ca 18 miljoen dollar huur per jaar. Maar wat Schotte er niet bij vermeldde is dat de RdK ook verantwoordelijk is/was voor onderhoud…..

  En de raffinaderij had en heeft ontzettend veel onderhoud nodig (het IRUP programma etc). MEER dan PDVSA aan huur betaald…..

  De (directe en indirecte) werkgelegenheid werd door Pdvsa altijd als reden voorgewend als reden toch de raffinaderij te blijven investeren. Dat werkte, totdat de EU een economische impact studie voor Curacao liet uitvoeren (heb ik -deels- uitgevoerd). De resultaten waren verbijsterend, doch vertrouwelijk. Maar zijn in de Staten behandeld.
  Ik kan er verder niet over uitweiden. Maar waar het kort op neer komt: Er bleken andere (INDIRECTE) redenen de raffinaderij te handhaven, ook al blijft de raffinaderij ons DIRECT geld kosten (aan onderhoud).

  Belangrijk deze info even in ogenschouw te houden……

 2. Schotte, misschien kunnen naar het olie gaan boren dat volgens jou hier is..

 3. Rita zoals gewoonlijk schreeuw je als een kip zonder kop, de enige die moet uitzoeken waar dat geld gebleven is, is Schotte, niet ik, niet jij en niet je overbuurman, nee Schotte die naar zijn eed als statenlid naar eer en geweten moet handelen en niet zoals wij van hem gewend zijn allerlei verdachtmakingen de gemeenschap inslingeren en als puntje bij paaltje komt geen aangifte bij het OM durft te doen, wij noemen dat “zijn keutel weer intrekken”.

 4. als iemand 90% van de tijd liegt, wordt je niet meer serieus genomen.
  sorry Gerrit, maar jij bent de pinokkio van Curacao.

 5. @ viragfo. Was het niet de Par die deze overeenkomst sloot tot 2019.

  Je vergeet Nederland. Foei.

 6. bai gaña baka

 7. Als politieke figuren over ‘macht’ en ‘aan de macht’ spreken, dan gaan mijn nekharen al overeind staan. Het is deze man te doen om ‘de macht’ en niet om ‘het land te besturen’, zoals een gedegen politicus het zou noemen.

 8. Hmm en nu ineens komt hiermee??? Niet tijdens het dagelijkse PAR bashing toen hij Minpres was. Opvallend hoor.

 9. Was het niet de Par die deze overeenkomst sloot tot 2019.

  Schotte heeft zakn recht getrokken!

 10. Hij vind het erg jammer dat hij het bedag niet zelf heeft kunnen laten verdwijnen in zijn zak

 11. Hunnie heb ‘t gedaan,…….

  (het is natuurlijk ALTIJD een ander zijn schuld)

  Er verdwijnt aan alle kanten van alles,….het is niet alleen de raffinaderij die lek is!

  Gerrit de Raaf maakt zich hier druk om voor de volgende, en ENIGE reden: Hij is er doodziek van dat HIJ niet van de genoemde 270 miljoen heeft kunnen roven!

 12. “In de 23 maanden dat Kabinet Schotte aan de macht was, hebben wij de situatie bij RdK rechtgezet.” Laat me niet lachen, Gerrit.

 13. “Iedereen die meent dat de BOO in handen van RdK geen goed idee is, houdt niet van zijn land”
  Topargument!

 14. 270 miljoen Nu dan is er van 2003 t/m 2010 minder gestolen dan in de laatste 2 jaar 2010 t/m half 2012 is er bijna 200 miljoen zoek geraakt meneer Gerrit de Raaf.

 15. wij worden erop voorbereid dat zodra de bezetter is verwijderd uit RdK de opvolgers een tekort van 270 miljoen dollar tegen komen in de boeken.

  btw. bijna twee jaar naar geweten en naar gekeken en niet zelf ingegrepen ??????? vreemd heeeeeel vreemd.

 16. Ter overdenking : hoe komt statenlid Schotte aan een brief die gestuurd is aan de minister president van Curaçao ? Heeft hij bij zijn overhaast vertrek uit Forti spullen meegejat die eigendom zijn van het “Land Curaçao” ? Welke andere conclusie kun je hier trekken en zou dit niet aanleiding kunnen zijn voor het OM om dat eens nader te onderzoeken ?

 17. 270 MILJOEN overtreft alles.
  Hier moet een onderzoek naar gedaan worden. Het gaat hier om honderden miljoenen dat Curacao is misgelopen.

 18. Ik heb een vraag,vooral voor de mensen die telkens weer, wat Scotte ook zegt , hem
  negatief weer te citeren. WHAT ABOUT ALS SCOTTE NU WEL GELIJK HEEFT?
  Nu dat hij dit stelt en naar voren brengt, WAAROM proberen jullie niet dat grote bedrag
  niet gaan achterhalen? Idem dito die “geleende”bedrag van de heer directeur van de
  bank, HEMSLY TROMP, aan zijn vriendin. Ik wil jullie nu ook ophelderen, dat
  deze meneer Tromp enkele mensen die zelfs VOOR hem bij deze bank hadden gewerkt,
  ZEER slecht heeft behandeld. Hij was en is echt een WOLF IN SCHAAPS KLEREN. En het waren mensen van ZEER goed gedrag OK? Die punten moeten jullie ook weten.

 19. erger van dit alles is, dat we dit pas zo laat horen, nog erger is dat deze vertrouwelijke stukken blijkbaar thuis liggen, inplaats in een dossier.
  nog erger is dat vertrouwelijke stukken gestolen zijn uit het kabinet.
  Blijkbaar is er tijdens de bezetting op Forti niet alleen stukken vernietigd die belastend konden zijn, maar ook stukken die mee zijn genomen of verzonden zijn op iemands account.

 20. Las net ook dat Jacinta onze interim minister van gezondheid een bosje bloemen aanbiedt voor zijn goed werk. Mijn advies aan Bodok; check de herkomst van die bloemen, voordat je het weet wordt je opgepakt voor heling, je weet tenslotte niet waar ze dat bosje bloemen gejat heeft.

 21. Wat mij direct opvalt is de taal waarin deze brief geschreven is. Is die Rudolph Garmes een engelsman ? Zo niet waarom is die brief dan niet in het papiaments geschreven of heeft hij “briefschrijfgeld” onder de tafel ontvangen gekoppeld aan de opdracht hem in het engels te schrijven zodat onze minkukel ons internationaal nog meer zou kunnen afbreken (te schande maken), het land waarvoor hij een “eed” had afgelegd om naar eer en geweten te dienen. Maarja de eer en het geweten van onze minkukel is inmiddels wereldwijd bekend.

 22. Zijn het wel 25 jaar? De brief laat zien dat jaarlijks ruim USD 40 miljoen betaald wordt, dus ik neem aan dat het eerder 10 jaar is.

 23. Dat is het mooie van democratie, dat elkaar opvolgende partijen elkaar scherp houden. Nog 3 regeringswisselingen en we weten alles. Mooi he?

 24. Leuke copy-paste… brief van de een en cijfertjes van de ander; dat lijken wel bedragen uit zijn eigen bankboekje dat hij op de Cayman Islands heeft lopen.

 25. “El Salvador” Scotti de 1e is herrezen …. !!!!
  Now we are saved from the evil forces ….
  Hallelujah……

 26. Duidelijk een gevalletje van de pot verwijt de ketel. Want was het niet Schotte die 2 jaar lang belastinggeld heeft verkwist aan nutteloze reizen met het sprekende mantelpak Stella van Rijn, zijn schoonvader en natuurlijk die malle privefotograaf Soemanta. Om nog niet te spreken van zijn peperdure auto’s en het leger bodyguards waarmee hij zich verplaatste om zijn minderwaardigheidscomplex te maskeren.

 27. Opvallend dat er altijd door dezelfde persoon gesproken wordt over ” verdwenen geld”.
  Gevalletje van zoals de waard is vertrouwt hij zijn gasten? Dat kan natuurlijk ook heel goed,

  Doe maar aangifte gerrit, zo niet dan sta je alweer te liegen gerrit. Ajooooo gerrit

 28. Die man moet terug in de regering.

 29. Wat denkt ons Gerritje: De aanval is de beste verdediging? Kom op man, hoe gek denk je dat we zijn…..

 30. Dat heeft zijn schoonpapa van Dijs zeker achterover gedrukt dan.
  Mensche kan je het niet aanrekenen, want die zit er nog maar net 😀

 31. in die 25 jaar is er nooit iets kapot gegaan.