• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Overlegorgaan Caribische Nederlanders (Ocan) organiseert donderdag een discussieavond over het zelfbeschikkingsrecht binnen het Koninkrijk. Nu het twee jaar geleden is dat de staatkundige vernieuwingen werden doorgevoerd is het volgens Ocan tijd om te kijken naar wat het zelfbeschikkingsrecht inhoudt.

De afgelopen twee jaar zijn volgens het overlegorgaan de nodige ervaringen opgedaan die nog niet tot een rustige stabiele situatie hebben geleid. “Weer klinkt de oproep om te bezien welke aanpassingen eventueel nodig zijn. Voor de BES-eilanden is in elk geval afgesproken dat hun nieuwe status na enkele jaren geëvalueerd zal worden”, aldus Ocan.

Vragen
Welke ruimte geeft het zelfbeschikkingsrecht aan de bevolkingen van de eilanden (zowel de BES-eilanden als de drie Caribische Landen) om alsnog een andere staatkundige positie te bepleiten? De optie van onafhankelijkheid bestaat in elk geval, maar welke andere opties zouden er mogelijk zijn? En kan elk ingrijpen van de Koninkrijksregering worden beschouwd als een aantasting van het zelfbeschikkingsrecht? Dat zijn vragen die aan bot komen donderdag.

Aanmelden
De discussie vindt van 18.30 tot 21.30 uur plaats in de Raad van de Universiteit van Utrecht. De avondvoorzitter is oud-Staatsraad Gilbert Wawoe en entree is vijf euro. Aanmelden kan via info@ocan.com.

8 reacties op “Discussie zelfbeschikkingsrecht Koninkrijk”

  1. Hé Sambo zit je op nog meer reacties te wachten voordat je ons het LICHT laat zien ?

  2. (zowel de BES-eilanden als de drie Caribische Landen) ?

    De BES-eilanden zijn ook Caribische eilanden.

  3. @ Etienne Sambo. Wat is er op tegen om een gemeente het zelfbeschikkingsrecht te onthouden?

    Omdat dit een vraag is van iemand, die niet helemaal spoort.

  4. zelfbeschikkingsrecht staat gelijk aan zelfbeschikkingsplichten.

    je kan pas over rechten spreken als je ook aan de plichten kan voldoen.

    gezien de BES jarenlang achter is gesteld door de centrale regering van Curacao en de lokale bestuurders met zoethoudertjes weg zijn gestuurd of een niets zeggende post in de regering kregen hebben de BES eilanden moeten lijden.
    nu na 2 jaar er eindelijk structuur begint te komen, zoals belasting innen , goede scholen, goede medische verzorging zijn er nog veel stappen te nemen.
    dat zijn de verplichtingen van het lokale bestuur, daarna kan je pas praten over eventuele rechten zoals zelfbeschikking.

  5. Sambo, wat er op tegen zou zijn om een gemeente het zelfbeschikkingsrecht te onthouden? Nou wat denk je van een dosis gezond verstand ?

  6. @Etienne Sambo, dus je was benieuwd naar mijn reactie ? Nou ga er even voor zitten. Er is zover als mij bekend geen enkele Nederlandse Nederlander die zo’n waanidee betreffende zelfbeschikkingsrecht nasstreeft en zoals zelfs jij kunt weten, kan je iemand die zoiets niet wil het ook niet onthouden. Of is dit te moeilijk voor je ? Zelfs op Rottumerplaat is er geen onafhankelijkheids beweging. En dat zegt toch wel wat met al die olierijkdommem daar in de Waddenzee en niet te vergeten die gasreserves. Ik denk dat je een andere invalshoek voor je stupiditeiten moet gaan bestuderen.

  7. Afgelopen 2 jaar heeft laten zien dat Curacao een extra controle nodig heeft want anders roven de politici haar leeg. Laten ze maar praten hoe de eilanden kunnen worden beschermt tegen haar eigen politici!

  8. Ik vraag me af of de provincie Friesland het zelfbeschikkingsrecht heeft. Of bijvoorbeeld Texel. Wat is er op tegen om een gemeente het zelfbeschikkingsrecht te onthouden?
    Ik ben benieuwd naar jullie reacties!