• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Drie miljoen toeristen hebben in de eerste tien maanden van het jaar minimaal één nacht doorgebracht op Curaçao. Dat is een groei van 13 procent. De voorlopige cijfers van de maand oktober laten een stijging zien van 6 procent (34.338) ‘stay over’ toeristen.

 
Ten opzichte van vorig jaar kan een lichte stijging worden genoteerd voor oktober. Vorig jaar werden er 32.459 toeristen geregistreerd. Alle regio’s laten een stijging zien in het aantal nachten. Zuid-Amerika is met 45 procent gestegen en Noord-Amerika en het Caribisch gebied met 13 en 15 procent. De Europese markt is met 4 procent gegroeid in oktober.

Profiel
Voor deze periode is het profiel van elke bezoeker nogmaals geanalyseerd. De cijfers van het Curaçao Tourist Board (CTB) laten zien dat 71 procent het eiland heeft bezocht als doel vakantie te vieren. 49 procent bezocht Curaçao voor het eerst en 11 procent is de zogenaamde ‘repeat tourist’. 18 procent heeft het eiland twee tot vijf maal bezocht. Daarnaast is geregisteerd dan 19.821 toeristen via luchthaven Hato zijn binnengekomen, dat staat gelijk aan 58 procent.

Stijging stay over arrivals
Het aantal ‘Stay over arrivals’ uit Zuid-Amerika is met 24 procent gegroeid, dat zijn 10.143 toeristen. Deze groei is vooral de wijten aan het grote aantal bezoekers uit Venezuela. Colombia en Suriname laten ook een positieve stijging zien van 45 en 34 procent. In aantallen hebben deze markten 1048 en 907 toeristen opgeleverd. Brazilië laat een groei van 19 procent zien, wat gelijk staat aan 646 bezoekers.

Europese markt
Europa registreert een lichte terugval van 3 procent. De Nederlandse markt is met 11 procent gedaald, in oktober hebben 11.596 Nederlanders Curaçao bezocht. Vorig jaar waren dat er nog 13.074. Duitsland is met 97 procent gestegen wat te wijten is aan de rechtstreekse vluchten van Air Berlin en de promotieactiviteiten van het CTB in het land. In oktober hebben 1.656 Duiters Curaçao bezocht, in 2011 waren dit er nog 840.

Stijgingen en dalingen
De Noord-Amerikaanse markt is met 8 procent gegroeid, dat zijn 4.620 bezoekers. Het toeristenaantal uit de Verenigde Staten is met 6 procent gestegen en Canada met 51 procent. De Caribische cijfers laten een terugval van twee procent zien vergeleken met het jaar ervoor. Dat wil zeggen dat er vorig jaar nog 3.474 werden geregisteerd uit de regio, nu zijn dat er 3.416. Het aantal bezoekers uit Aruba steeg met 4 procent.

Cruise toerisme
Het cruise toerisme is licht gedaald met 3 procent. Dit jaar zijn tien cruiseschepen aangemeerd in de haven. Samen hebben zij 12.911 toeristen naar het eiland gebracht. De maand oktober staat bekend als de start van het hoogseizoen voor cruiseschepen. Vorig jaar leverden twaalf schepen 13.255 toeristen aan Curaçao. De aanwezigheid van de Florida Caribbean Cruise Association (FCCA) op Curaçao heeft gezorgd voor 900 deelnemers. Ondanks zij niet via de havens binnen zijn gekomen, kan toch worden gezegd dat hun steun voor de cruise industrie van groot belang was voor het eiland.

Bezoekersaantallen oktober 2012

2 reacties op “Ruim 34.000 toeristen vierden vakantie in oktober”

 1. @jochem
  Heerlijk die infantiele retoriek. Jij gelooft zeker ook dat je wisseltandjes onder een kussen legt en de tandenfee ze even oppikt en een gulden achterlaat. Als je wellicht wat kritischer kijkt dan herken je wellicht een veel groter probleem. Te weten de statistieken. Ik weet niet welke rasoptimist die cijfers intyped bij het ctb maar drie miljoen nachten gedeeld 10mnd door het totaal aantal kamers is??? Het antwoord? ONMOGELIJK!
  Het gaat zo goed dat KLM en nu naar goed voorbeeld ARKE vluchten terugtrekken. In absolute getallen is NL met 116k pax verruit de belangrijkste markt. Een krimp op die markt maar je met een groei van 40% op andere markten niet goed. Zeker niet in bestedingen. Daarnaast laten de chata room occupancy cijfers een heel ander beeld zien. Ook de airlift en seatcapacity rapporten lijken geen optimistisch te geven. Wie dit bericht zonder “fact-checking” plaatst zou zich ook even moeten afvragen waar die enorme groei dan precies zit? Want in de hotels, retail en restaurants zien we ze niet. Maar goed, cabarra heeft zijn enorme salaris en bizar hoge onkosten weer verantwoord .
  Ik geloof zelf steeds meer in t zandmannetje want die strooit naar verluid ook zand in de oogjes en we slapen nog lang en gelukkig.

 2. Prachtig hoor. Zo zie je maar dat korsao nog steeds populair is.
  Alleen nederlandse toeristen komen minder. Dat krijg je als he alleen maar
  negatief bent over dit prachtige eiland. Criminaliteit haha. In nederland
  wordt bijna elke dag wel een paar mensen vermoord oude mensen berooft en mishandeld of ook vermoord. Kinderen worden misbruikt zelfs door leraren ik geloof dit jaar alleen al een stuk of 5 leraren. Enorme fraudes door managers zelfverrijking. Bij een potje voetbal schoppen ze de grensrechter dood. Ga zo maar door Als er 1 crimineel land is is dat wel nederland.
  En het wordt steeds erger. In heel europa trouwens. Ben ik ff blij dat ik op korsao ben als straks in europa de totale pleuris uitbreekt.