• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) zet de geurstoffen die Raffinaderij Isla uitstoot op een rijtje, naar aanleiding van verschillende vragen van burgers. “De vragen over de stank en of het gevaarlijk is voor de gezondheid, zijn terecht”, aldus SMOC-bestuurslid Arjan Linthorst.

“Het zou goed zijn als de Isla en de Milieudienst de gemeenschap hierover informeerden. Uiteraard mocht dit niet zo zijn”, zegt Linthorst. “Vrij recent moest het Maria Immaculata Lyceum de deuren weer sluiten vanwege aanhoudende stankoverlast. In de dagen die daarop volgden werd SMOC op verschillende manieren benaderd met vragen.”

Wetenschap
Voor SMOC daarom aanleiding om wat belangrijke geurstoffen op een rijtje te zetten. “Een wetenschappelijk standaardwerk in de milieuchemie en toxicologie (giftigheidleer) is ‘Environmental Chemistry’ van Stanley E. Manahan. De informatie van SMOC is dan ook hoofdzakelijk gebaseerd op die van Manahan”, aldus het bestuurslid.

Rotte eieren
Diwaterstofsulfide heeft op Curaçao al vaker de media gehaald in relatie met de vervuilende activiteiten van de Isla. “En terecht. Diwaterstofsulfide wordt namelijk ook wel ‘rotte eieren gas’ genoemd. De stank ervan is dus goed te herkennen, daarnaast zorgt diwaterstofsulfide, afhankelijk van de concentratie, ook voor schade aan het centrale zenuwstelsel en hoofdpijn.”

Aardgas
In sommige landen wordt aardgas (hoofdbestanddeel: methaan) gebruikt voor de verwarming van huizen, maar aardgas is echter reukloos. “Om die reden worden geurstoffen toegevoegd. Bij een zeer lage concentratie zijn deze stoffen al te ruiken en worden door mensen herkend als stank. Slecht opererende olieraffinaderijen stoten deze geurstoffen in grote hoeveelheden uit.”

Blauwkeuring

Volgens SMOC valt de Isla ook in deze categorie. “Over welke geurstoffen hebben we het dan? Bijvoorbeeld tetrahydrothiofeen en 2-butaanthiol. Beide stoffen zorgen, afhankelijk van de concentratie, voor hoofdpijn. Daarnaast kan tetrahydrothiofeen volgens de International Chemical Safety Cards ook voor hartkloppingen zorgen en 2-butaanthiol voor cyanose, dat staat voor blauwkleuring van de huid.”

Vluchtige Organische Stoffen (VOC’s)

Het baart SMOC al jaren zorgen dat VOC’s niet worden gemeten, omdat van deze stoffen bekend is dat ze veelal kankerverwekkend zijn, zoals benzeen dat bijvoorbeeld ook in sigarettenrook voorkomt. Een andere bekende is naftaleen, dat ook nog eens een penetrante geur veroorzaakt. Naftaleen zorgt ook voor huidirritatie, hoofdpijn, overgeven en bloedarmoede.

2 reacties op “SMOC zet geurstoffen op een rij”

 1. Vertel eerst welke stoffen onder de zwarte lijst vallen en welke onder de grijze lijst dan heeft men tenminste een idee hoe schadelijk/gevaarlijk deze stoffen zijn.
  Zwarte lijst stoffen zijn zeer gevaarlijk, giftig en kanker verwekkend.
  Grijze lijst stoffen zijn ook schadelijk maar iets minder schadelijk dan de zwarte lijst stoffen.

 2. Hulde voor Smoc, ondanks geen medewerking toch maar door blijven gaan met de mensen bewust te maken van wat er hier allemaal speelt en wat dat met zich mee brengt.