CURAÇAO – De Nederlandse economie krimpt volgend jaar met 0,6 procent. De werkloosheid loopt daarbij sterk op, terwijl het overheidstekort zowel in 2013 als in 2014 niet aan de Europese begrotingsregels voldoet. Dat voorspelde De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag.

Volgens DNB zijn alle stimulansen voor de economie weggevallen. De consumptie en investeringen blijven dalen, net als de uitgaven van de overheid. Door de grote economische problemen in de eurozone neemt de export daarnaast nauwelijks toe.

Somber
Dit jaar wordt de economie volgens de centrale bank 1 procent kleiner. De ramingen van DNB zijn somberder dan die van het Centraal Planbureau (CPB), dat vooralsnog uitgaat van een krimp van 0,5 procent in 2012 en een groei van 0,75 procent in 2013. Het CPB komt volgende week met nieuwe voorspellingen.

Geen reden
Het ministerie van Financiën noemt de vooruitzichten ‘zorgelijk’, maar ziet ‘geen reden om af te wijken van de afgesproken begrotingssystematiek’. Het ministerie onderstreept dat het kabinet zich baseert op de ramingen van het CPB. Het belangrijkste besluit valt in het voorjaar. Het kabinet laat zich dan leiden door cijfers die het bureau in maart publiceert. Volgens DNB komt het overheidstekort volgend jaar en in 2014 uit op 3,5 procent, en blijft het dus boven de EU-limiet van 3 procent.

© ANP, alle rechten voorbehouden

www.versgeperst.com