CURAÇAO – Spraakmakend nieuws of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag een brief van René van den Berg over de stankoverlast bij Koraal Tabak. Thierry Jansegers stuurde foto’s van het gebied.

Op 19 juli 2011 diende ik bij de milieudienst een klacht in betreffende stankoverlast welke voornamelijk de noordoostelijk gelegen woonwijken plaagt. Bijgevoegd had ik enkele foto`s welke de omvang van de oorzaak van deze penetrant rottende stank duidelijk maakten, te weten de vuilstort rondom het landhuisje Koraal Tabak. Op zaterdagmiddag 23 juli 2011 om 15.15 uur heb ik een gesprek gehad met een persoon welke zich aan mij voorstelde als de heer Bakhuis eigenaar van het terrein aldaar. Dit gesprek heeft plaatsgevonden staande bovenop deze landfill.

De heer Bakhuis vertelde dat het klachten regende voor wat betreft de stank- en rookoverlast en dat hij de brandweer gevraagd had om de zaak te blussen. Deze gaven hem te kennen dat dit ondoenlijk was en dat de remedie om dit aan te pakken het uit elkaar halen van deze enorme hoeveelheid broeiend vuil was, ten einde tot de haarden te geraken, dan wel het geheel hermetisch af te dekken opdat zuurstof toevoer niet meer plaats zou kunnen vinden. De landeigenaar is en was zich dus in juli 2011 al volledig bewust en goed op de hoogte van hetgeen er speelt betreft de overlast veroorzaakt door de activiteiten op zijn terrein. Triest is het dus om te moeten constateren dat nu meer dan een jaar verder de omvang van deze landfill alleen maar toegenomen is als resultaat van een georganiseerd bedrijfsmatige exercitie waarbij aldaar op bijna dagelijkse basis tonnen aan vuil worden gedumpt.

De wijken onder de wind worden steeds vaker geplaagd door de penetrant rottende brandlucht welke daarvan het resultaat is. Wederom heb ik enkele weken terug de milieudienst aangekaart… ik zou gebeld worden. Er gebeurt niets. In de Amigoe van 16 september 2009 haalde deze dump de voorpagina al, inclusief een foto van het tentje wat was opgezet voor het per truck afrekenen bij de ingang van het terrein, niemand kan beweren hier niets vanaf te weten, er is immers al zoveel over geschreven en ingestuurd. Hetgeen iedereen eens tussen zijn oren moet krijgen dat is dat dit ‘niet uit zichzelf weggaat’.  Hetgeen er nu gebeurt is dat door maar te blijven storten er brandstof toegevoegd wordt aan een al reeds smeulende hoop vuil, waardoor van tijd tot tijd de omgeving en het vers gestorte vuil in brand staat hetgeen dus ook in de afgelopen dagen weer is gebeurt. De stank en de rook dreef weer dik door de wijken.

Het is niet alleen puin maar ook plasticsoorten en pvc, wat juist bij verbranding op lagere broei temperaturen wordt omgezet in schadelijke stoffen die ook met de wind meedrijven, evenzo de eterniet resten welke daar als bouwpuin neergegooid worden, waarvan bekend is dat juist dit de meest gevaarlijke vorm van asbest vervuiling en verspreiding is die er bestaat, aangezien het hier vezels en stof van dit kankerverwekkende materiaal betreft.

Landeigenaar; doe iets, je hebt het nu nog zelf in de hand.

Autoriteiten; neem eens een wat meer actieve dan wel proactieve houding aan. De belastingbetalende burgers zijn immers degenen die jullie baan en salaris verzorgen, daar wordt geacht wat tegenover te staan en dat is niet een houding van: ik hoop dat het overgaat en ik heb nog nooit van die problemen gehoord en ik laat maar niets horen. Het kan niet zo zijn dat als een burger een probleem heeft waarbij de hulp van de daartoe geëigende diensten wordt gevraagd, dat dit een probleem op zich gaat worden. Na nu al meer dan een jaar niets vernomen te hebben als reactie op mijn klacht ondanks herhaling, heb ik wel recht op een dergelijke opmerking.

Foto’s: Thierry Jansegers

11 reacties op “Ingezonden: Stank- en rookoverlast bij Koraal Tabak”

 1. toelaten betekent hiermee: invorderen bij de overheid. Kassa! tegoed aan de grondeigenaar

 2. Al jaar en dag zijn wij er mee bezig wat zich daar allemaal afspeeld zoals ook in het week-end het af en aanrijden van groot vrachtverkeer met weet ik veel wat er in zit
  Ook heb ik meerdere keren aan de bel getrokken zelfs politie die wist mij te vertellen
  wat ik moest doen , jawel ik moest de nummerborden noteren , had ik ineens een baan
  dacht het niet , al met al is tot heden niets maar dan ook niets ondernomen
  Je mag hier op sta Catharina uit gerookt worden je zwembad mag onder het vuil van de verbranding vies worden alles op de porche mag vuil worden roet zwart om het maar zo te zeggen , en god mag weten wat voor een troep er verbrand wordt laat staan wat we inademen
  Zoals ook dat er wel een dooien vallen misschien liggen die daar wel te smeulen wie zal het zeggen , dan over de kadavers die daar liggen niet te spreken, wat een drama allemaal , vroeger kon je gewoon heerlijk wandelen fietsen de honden uitlaten
  Meneer Bakhuis vult zijn portemonee en laat alles toe wat er ook niet gezien mag worden
  te erg voor woorden

 3. In mijn vorig schrijven bedoelde ik,dus wel Niet Nutteloos…of course, my mistake !..

 4. Beste mensen, hetw verheugd me te lezen dat we toch bezorgde belastingbetalers zijn , laten we samenkomen en onze bronnen en kontaktpersonen verzamelen, er moet echt iets gebeuren op koraal tabak, vandaag zijn hier opnieuw meer,dan 10 vrachtwagens afval komen dumpen, bulldozer weer in zicht, geloof me het is nutteloos….laten we die mr of,mvw christina van de milieudienst allemaal,bellen als de rook morgen weer opstijgt, we mogen dit niet laten gaan , die rook verpest ons en onze gezondheid, toegang tot het gebied zou volgens sommigen alleen maar leiden tot dumpen langs de weg, kan best maar zo laten begaan, kan toch ook niet….st catharina resort is bezig met een aktie, meer info volgt….grtz tj

 5. @ Jorik, die stank die je ruikt is de lijkenlucht van ons rottend Curaçao !

 6. Het mag misschien als zinloos gezien worden dit soort ingezonden verhalen, maar het is een middel om een groter publiek te bereiken bij het aan de kaak stellen van deze situatie en daarnaast ook de ontwijkende houding van de overheid ten toon te spreiden.

  Gewoon blijven doen en bel het ministerie laat je doorverbinden met wie dan ook en klaag ! Bang hoef je niet te zijn, gezien de houding van dit ministerie zijn ze banger voor ons dan andersom. Als het weer stinkt gewoon WEER bellen. Stuur mails naar het algemene info adres van het land en geef aan dat dit bestemd is voor het ministerie verantwoordelijk voor milieu zaken ( het ministerie zelf is op hun eigen mail adres niet bereikbaar).

  Stuur ingezonden stukken dan wel stukjes naar de krant, of reageer op een reeds ingezonden stuk, gewoon DOEN, alleen door bekendheid aan deze maar voortdurende plaag te geven kan er wat bereikt worden.

  HET GAAT NIET UIT ZICHZELF WEG !!!

  Deze gigantische hoeveelheid afval smeult en stinkt al meer dan 1 1/2 jaar, en er ligt nog voldoende om het nog jaren door te laten stinken, en het wordt nog steeds aangevuld ook.

 7. Het is gewoon een aanfluiting het hele milieu gebeuren op dit eiland, ook ik heb getracht een mail te sturen naar het ministerie op info.gmn@gobiernu.cw maar krijg het als onbestelbaar terug, is dit de communicatie tussen de burgers en degenen die hun belangen moeten behartigen??

  Het heeft in het weekend verschrikkelijk gestonken en het was van tijd tot tijd gewoon mistig door de rook, zaterdagmiddag van pure ellende ben ik maar weggegaan om ergens frisse lucht te gaan happen. Alles stinkt en bijvoorbeeld wassen van kleren dat heeft geen zin want het komt stinkend van de lijn, en dit is niet van gisteren maar speelt al zo lang.

  Het land Curacao anno 2012 heeft op milieu gebied schijt aan zijn burgers, het zal wel weer om een vriendje gaan wat beschermt moet worden of zo. Wat doet dat ministerie eigenlijk wel, waar worden deze mensen voor betaald, als ik het zo lees dan is het om vooral maar niet bereikbaar te zijn en nooit te reageren.

  Ik kan hier absoluut pisnijdig om worden om het maar eens onbeschoft uit te drukken.

 8. I live in Sta Catharina, and indeed this past weekend (Fri/Sat) was the worst in a long while. We had to stay inside the house AND shut all windows and doors – the stench was overwhelming. Very unfair to all the families affected, and the point about the possible health effects can’t be overlooked!

  Assuming the government nor the owner will proactively make any short-term changes, it appears to be a hopeless situation. Am I wrong in thinking that?

 9. De stank en het ROET bereikt helaas zelf Sunset Heights!!! Nooit kunnen verklaren waar het vandaan komt tót vandaag …… Inderdaad de overheid zal helaas nooit iets doen. Het enige belangrijke op het eiland is, dat je je belasting betaalt ZONDER een tegenprestatie te mogen verwachten. En ook schade aan de gezondheid van de inwoners zal ze worst wezen. Lees in dit geval OOK die stinkend smerige Isla, het gezwel van Curaçao.

 10. @ Rene; het lijkt water naar de zee dragen, dit soort ingezonden stukken. Afgelopen vrijdag was het overigens weer raak. Felle brand en veel rook en stank overlast. Overigens neemt de vervuiling van het gehele gebied als maar toe. De heer Bakhuis en de rest lijkt dat allemaal niet te deren, immers zij doen er blijkbaar niets aan! Jammer, jammer, jammer…..

 11. Heel goed René, dank je voor de input. Ik ben in het weekeinde ook op zoek geweest naar de oorzaak en vermoedde al dat het van het “natuurgebied” vandaan kwam.

  Schandelijk dat zo’n mooi gebied zo enorm vervuild wordt. Om nog maar te zwijgen van de rottende karkassen die aan het begin Koral Tabak liggen.