• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Vijftien prominente mensen werden dertig jaar geleden in Suriname op 8 en 9 december door het toenmalige regime gemarteld en gedood. In de Mozes en Aäronkerk in Amsterdam vond gisteren volgens traditie de herdenking plaats van deze Decembermoorden.

Bij de plaquette met de namen van de slachtoffers, die is aangebracht in een van de muren van de kerk, werden voorafgaand aan de dienst bloemen gelegd. Diverse nabestaanden, politici en andere betrokkenen spraken tijdens de herdenking. Dertig jaar na de Decembermoorden zou het bestraffen van de daders van die moorden niet meer de hoogste prioriteit moeten hebben. Die opvallende uitspraak deed de rooms-katholieke pater Karel Choennie gisteravond tijdens de herdenking.

Fort Zeelandia
De vijftien Surinamers kwamen op het terrein van Fort Zeelandia in Paramaribo om het leven. Toenmalig legerleider en huidig president van Suriname Desi Bouterse wordt daarvoor verantwoordelijk gehouden, met 24 andere verdachten. De krijgsraad in Suriname gaat naar verwachting komende woensdag verder met het strafproces van de Decembermoorden.

Proces Decembermoorden
Het proces begon al in 2007 en verloopt erg traag. Toch blijft het Comité Herdenking Slachtoffers Suriname vertrouwen houden in de onafhankelijke rechtspraak in Suriname. “De schanddaden van het militair regime uit de jaren ’80 mogen niet ongestraft blijven, zeker niet nu de hoofdverdachte is gekozen tot president van Suriname en de donkere dagen van de jaren ’80 lijken te zijn teruggekeerd”, stelt het comité. Het motto van de nabestaanden blijft dan ook: ‘slechts in gerechtigheid berusten’.

© ANP, alle rechten voorbehouden

5 reacties op “Decembermoorden herdacht in Amsterdam”

 1. Het is een schande dat zo’n BOEF “nog netjes uitgedrukt” aan de macht is.
  Nog ff en hebben we er ook één op Curçao,alleen het is nog raaien wie het word ik gok op Gerrit de Raaf die heeft iets meer maffia sponser , RvC en buitenlandse precedentvrienden verzameld als doctorandus Wiels.

 2. Suriname is de grootste bananenrepubliek van Zuid Amerika. Hoe kan je anders verklaren dat 30 jaar na de decembermoorden het proces van de daders nog niet is afgerond? Dat een volk dat weet wie de dader is massaal op hem gestemd heeft?

  Is het op Curacao veel anders? Nee, daar blijven de mafia praktijken van Schotte ook onbestraft en stemt men massaal op hem. Schotte, die net als Bouterse ongeschoold is en, weer net als Bouterse, een strafblad heeft.

 3. De nationale schande van Suriname, welke alleen maar erger is geworden door het als president aanstellen van de man verantwoordelijk voor deze misdaad.

  Een man die nu bezig is en tot voor nu kans heeft gezien zijn eigen amnestie en proces te regelen.

  Dat er nog Surinamers zijn die dit verdedigen kunnen dat is me een compleet raadsel, ze moeten zich kapot schamen.

 4. De nieuwe standaard in het land van Bouterse:
  Martelen van politieke tegenstanders is toegestaan
  Vermoorden van politieke tegenstanders is toegestaan
  Drugshandel is een eerzame bezigheid
  Om politieke leider te worden is het nodig een zware crimineel te zijn; moordenaar, drugsdealer, bankrover of oplichter, zeden deliquent voldoet nog net.
  Dit is het voorbeeld dat de jeugd in Suriname krijgt.

 5. Weer even een nadenk-momentje voor al die Suri’s die het nodig vonden op Bouterse te stemmen, tijdens de laatste verkiezingen en voor al die soprano’s en schottisten die in Bouterse een Surinaamse held zijn, naar het voorbeeld van Idina en Kerriet. What goes around, comes around! U zijt gewaarschuwd.