• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Raad van Commissarissen (RvC) heeft woensdag besloten interim-directeur van Refineria di Kòrsou (RdK) Herbert Mensche, te schorsen. President-commissaris Oswald van der Dijs laat weten dat Mensche gehoord is door hem en dat de RvC vervolgens het besluit heeft genomen.

Mensche gaf eerder aan dat dit niet gegrond was. In een brief aan de interim-directeur laat Van der Dijs weten dat Mensche zich kan wenden tot een rechter als hij het hier niet mee eens is. Volgens de president-commissaris en de RvC heeft de interim-directeur het besluit naast zich neergelegd en blijft hij taken en bevoegdheden uitvoeren als bestuurder van RdK. Mensche werd vorig maand door de Raad van Ministers benoemd tot interim-directeur.

In strijd met de wet
Maar daar blijft het niet bij, Van der Dijs keert zich ook tegen minister van Financiën José Jardim. Volgens de president-commissaris handelt de minister in strijd met de wet. Eerder liet de regering weten het vertrouwen te hebben opgezegd in de RvC. Volgens de regering, die tevens de enige aandeelhouder is van de overheids-nv, hebben een aantal commissarissen hun positie verloochend. Zo zou het bedrijf, waarvan commissaris en tevens gedelegeerd bestuurder Henk Deira directeur was, de opdracht van de vennootschap dan wel dochtermaatschappij Curaçao Refinery Utilities (CRU) hebben gekregen om kabels aan te leggen, meldde de Amigoe. Dit ging zonder het doorlopen van de gangbare aanbestedingen. Zodoende heeft Deira zijn positie als commissaris verzaakt. In een persconferentie vorige maand, zei gedelegeerd directeur en commissaris Sydney ‘Bicho’ Justiana dat de RvC zich niet hoeft te verdedigen tegen aantijgingen over wanbeleid en vriendjespolitiek, omdat ze niet kloppen.

RvC blijft zitten
Van der Dijs vindt dat het besluit van Jardim in strijd is met artikel 2:135 lid 1 BW. “Het is naar maatstaven van redelijkheid en billijkheid niet onaanvaardbaar dat de wet in acht wordt genomen, zeker door een orgaan van het land, bij het uitoefenen van bevoegdheden in een rechtspersoon waarin in het kapitaal wordt deelgenomen”, zegt Van der Dijs in een brief aan de minister. “Ook de rechtszekerheid is daarmee gediend. Om voornoemde redenen is bovengenoemd besluit nietig wegens strijd met de wet.” De RvC zegt tot slot dat zij hun taken en bevoegdheden blijven uitvoeren in overeenstemming met de wet en de statuten.

RdK

Mensch e

12 reacties op “RvC achter schorsing Mensche en blijft zelf zitten”

 1. Minister Jardim,

  SVP zo snelmogelijk Van der Dijs en Bicho Justiana wippen en een onderzoek laten instellen naar de handel en wandel van deze personen en als schuldig bevonden eerst financieel strippen en dan op vakantie in bon futuro.

 2. Artikel dit en dat… Zo te zien hebben ze dezelfde adviseur als Schotte..

 3. alles afsluiten bij die van dijs thuis, deden we bij gerrit ook

 4. Leuk, de vorige bestuurders konden zonder enige vorm gewipt worden om plaats te maken voor MFK sponsors en nu heeft de eigenaar (wij dus) niets te vertellen. Er is veel te verbergen daar, jammer dat het allemaal zolang moet duren. Als ik onrechtmatig eigendommen van de bevolking van Curaçao bezet wordt het OM ingeschakeld en ik verwijderd.
  Heeft echt iedereen op dit eiland boter op z’n hoofd is is men bang??

 5. @ Pukkie. En op wiens kosten gaat van der Dijs procederen?

 6. En Bicho Justiana.Een opmerkelijke loopbaan.Docent,vakbondsleider Sitek en maakt nu deel uit van de maffiaclan van Van der Dijs.

 7. Ook hier is het gelukkig slechts een kwestie van tijd, deze club bijt uiteindelijk ook in het zand, en terecht.
  Op Curacao moet het eens afgelopen zijn met elkaar de bal toespelende families en clans.

 8. van der Dijs kan kletsen tot hij blaren op zijn tong heeft, maar hij heeft geen gelijk en krijgt dat ook niet bij de rechter. De aandeelhouder heeft een bedrijf en benoemt een directie. Het toezicht op de directie wordt gehouden door de raad van commissarissen. De RvC mag nooit zelf directiebeslissingen nemen, of anderszins op de stoel van de directie gaan zitten. Deze RvC gooit alle directieleden buiten en gaat zelf de directie uithangen. Gooi hier nog een scheutje nepotisme bij en de RvC is bijna klaar voor de gevangenis.Van de Dijs weet dat ook en probeert met bluffen onder zijn ontslag uit te komen. Toen hij aantrad als voorzitter van de RvC bij Aqualectra, hing het personeel de vlaggen halfstok. Voorzeggende geesten daar.

 9. Triest dat deze MFK mafiosi de brutaliteit hebben om te blijven zitten, terwijl iedereen (inclusief het personeel van de RdK en hun vakbond, hen uitkotst. Onder andere omdat ze, lees de Amigoe van gisteren, zichzelf en hun familie riant betaalde baantjes en opdrachten bij de RdK hebben bezorgd.

  Ook dat is zo typisch MFK, kijk eens hoeveel commisariaten Schotte aan zijn byside van der Dijs heeft gegeven. Inderdaad de dochter van.

  Dit stinkt aan alle kanten, maar helaas waren er nog voldoende ongeschoolde mundi bewoners die in ruil voor een lomito en black label hun stem gaven aan de Movemientu Forsa Korrupshon.

 10. Van der Dijs probeert nog de mening “deze interim-regering is illegaal” even voort te zetten na Schotte, Thode, Asjes en Wiels en laten we die laatste twee vooral niet vergeten.

 11. mij is duidelijk dat deze RVC groep, mensen zijn die door onze ex maffia MP naar voren zijn geschoven.
  Dat heeft Schotte niet voor niets gedaan……..

 12. Minister Jardim, wanneer heeft dit Schotte/Wiels RvC haar laatste zittingsdag?