• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Spraakmakend nieuws of sportief hoogstandje, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag een brief van Statenlid Omayra Leeflang die vindt dat Pueblo Soberano-leider Helmin Wiels moet leren leven met haar assertiviteit. 

Wiels geïrriteerd over facebook commentaren Omayra Leeflang, voor tijdens en na ondertekening intentieverklaring. (Amigoe 7 december 2012)

Feiten:
9 november 2012 verklaart Wiels aan de Amigoe dat samenwerking met de PAR geen optie is omdat de verschillen tussen PAR en PS e groot zijn. Dit terwijl de informateur de PAR op 7 november heeft uitgenodigd voor een tweede formatie gesprek. Dus twee dagen nadat PAR aan de formatie tafel is uitgenodigd, verklaart Wiels in de media dat PAR geen optie is.

Op 29 november 2012 verklaart Wiels voor het tv-journaal dat PAR niet meer mee kan doen in het formatie proces terwijl er een gesprek met PAR voorzitter gepland staat voor 30 november om juist over dat onderwerp te praten naar aanleiding van een brief van de PAR aan de formateur van 21 november waarin gesteld werd dat PAR bereid is te participeren aan het formatie proces. Pas vijf dagen daarna op 26 november krijgt PAR een antwoord waarin staat dat de formateur stelt dat de PAR met partijen moet praten over een mogelijke participatie. Volstrekt onlogisch dat een formateur tegen een partij zegt, ga maar buiten mij een eigen formatie proces doen.

Op 30 november verklaart Wiels aan de ochtendkrant Antilliaansdagblad dat pas na zes maanden, als de periode van het transitiekabinet voorbij is, andere partijen kunnen aansluiten. Dit terwijl er een gesprek met de partijvoorzitter van de PAR voor 2 uur gepland is om te praten over deelname van de PAR aan het formatieproces.

Blijkbaar mag Wiels van alles roepen en iedereen schofferen maar moeten anderen stil blijven, omdat ‘Helmin Wiels geen politicus is maar een door ‘’god’’ geroepen profeet’.

Helmin Wiels heeft meer dan tien jaar iedereen die hem niet goed zat, gedemoniseerd en is in de afgelopen twee jaar medeplichtig geweest aan de financieel-economische ondergang van Curaçao. Nu hij kennelijk tot inkeer is gekomen, moet iedereen een diepe buiging voor hem maken en vooral stil blijven. Not me!

Ik heb goed nieuws voor Helmin Wiels: hij zal moeten leren leven met de assertiviteit van Omayra Leeflang. I will NOT be silent en oppositie is voor mij geen straf maar eerder een manier op Curaçao te dienen. Iemand moet immers de boel blijven controleren.

25 reacties op “Ingezonden: Wiels moet leren leven met assertiviteit”

 1. Kijk, Wiels is afgelopen zaterdag jarig geweest. De man zingt en danst, en mensen staan in de rij om hem te feliciteren en te zoenen. Dit is positief en leuk feestje.

  http://www.ustream.tv/recorded/27594545

 2. kijk dit heet politiek, soms sta je in the center off the world en een tijdje later sta je langs de zijlijn.
  niks mis mee behalve als je er niet tegen kunt of als de spelers in het veld een andere mening heeft.
  Ik denk dat diverse mensen voldoende grip hebben op onze politieke door zichzelf uitgeroepen leiders van het volk.

 3. @ Jan C. Antwoord 1: Nederland en de PAR. Antwoord 2: idem

 4. Als je kijkt hoe dingen lopen voor Helmin. Moet je gewoon erkennen dat machtige kracht met hem is. De kennis dat die man heeft is onmenselijk.
  Vraag 1: wie heeft Curaçao in zoveel ellende gebracht?
  Vraag 2: wie heeft vanaf dag 1 de nieuwe orde bevochten?
  Behalve een hypotheek van 30 miljoen voor stuk lucht van schip Carla-Omayra heeft de assertiviteit van Leeflang Curaçao niks opgeleverd.

 5. @ Chopie. Ik zou dat kunnen, maar niet voor iedereen. Als iemand mij vraagt om bijles voor school te geven, zou ik dat zonder meer doen, MITS hij altijd zijn uiterste best doet op en voor school, maar het desondanks niet redt. Wie de kantjes ervan af loopt en de luibak uithangt krijgt van mij geen bijles en tot die categorie behoor jij.

 6. Leeflang. I will NOT be silent en oppositie is voor mij geen straf maar eerder een manier op Curaçao te dienen. Iemand moet immers de boel blijven controleren.

  Wat heeft ze al die jaren dan gedaan????? Wie kan mij wijzen op iets concreets wat zij heeft gedaan dat een bijdrage had geleverd aan Curaçao?

 7. Ik keek gisteren naar een film EEN film over de opkomst van Hitler.
  @ P.Maaskant je heb het bij het rechte eind.
  Mijn visie over Wiels is nog steeds dat hij een WOLF in schaapskleren is.Hij zal nog 6 maanden een schaap zijn ( als hij dat volhoud) en als het takkencabinet het is gelukt de puinhoop die Schotte/Cooper/Wiels hebben veroorzaakt een beetje opgeruimd hebben komt de WOLF terug,hij zal zich machtiger voelen als voorheen en zal een regering aangaan met zijn oude clubgenooten omdat die in de wachtkamer zitten en hopen dat hij zijn afspraak zal nakomen die zij gemaakt hebben maar hij zal wel moeten, omdat ook Wiels & co heeft meegedeeld uit de pot van de burgers en ook hij zal moeten terug betalen aan zijn schuldeisers “sponsersmaffia”,het volk zal het zien over plusminus 6 maanden.Over ? maanden zijn wij weer terug bij afen kunnen Wiels/Jasjes/Shotte& co/Cooper&co weer aan het rauzen gaan van hun VOLK.
  En de mensen bleven in hun geloven,omdat zij het volk anders voorlichte als feitelijk de waarheid was.En ze bleven hun eigen volk belazeren met leugenachtige beloftes.Citaat uit het boek, tweede wereld oorlog deel drie.

 8. ONBERADEN EN ONSTUIMIGE FLAP-UIT!
  Shon Fiel 9 december 2012.

  ‘Wiels moet assertief zijn’, dit zegt een toffe Leeflang en voegde verder eraan toe; ‘I will not be silent, maar wil Curaçao dienen. Iemand moet immers de boel blijven controleren’.
  Leeflang voelt zich geroepen om de “boel” te blijven controleren, een pretentie dat zij altijd gemeten had, sinds de zij haar eerste stap zette op het Eiland, daarom zo’n assertiviteit en zelfbewuste weerbaarheid bij haar!
  Of zij nu vindt, dat Wiels geen politicus is, maar een door God geroepen profeet of dat zij zelf in voldoende mate assertief is en geroepen om de boel op Curaçao te blijven controleren, is er tussen deze twee opvattingen, absoluut geen verschil in dwaasheid.
  Wiels kan a-assertief zijn, maar een zelfbewuste psychisch weerbare parasiet is hij zeker niet. Eentje
  die de Curaçaose jeugd selectief had willen aanpakken om in elke ‘home one highschool kid’ te verkrijgen en de rest in uitzichtloze omstandigheden te laten verrekken. Wat dit betreft, denkt Wiels geheel anders over: Voor hem moet elk kind, elk Papiaments talig kind, zonder uitzondering, gelijke mogelijkheden moeten hebben om zich overeenkomstig haar/zijn aangeboren aanleg en talenten in alle vrijheid zonder beperking (gratis) te kunnen ontplooien. Niet iedereen is begaafd met talenten en gaven, maar iedereen heeft wel recht op evenveel vrijheid om zich te kunnen ontplooien en haar of zijn leven te bepalen zoals zij of hij het beziet en hieraan behoren mensen als Leeflang met al haar gemeende assertiviteiten af te blijven, immers een godin zijn zij ook niet.
  Inderdaad moet er gecontroleerd worden om alle onbesuisd- en onberadenheden en winties en doodskruiden terug te kunnen dringen, omdat het Curaçaos Papiaments Volk een vrij gevochten volk is, daarom ook in voldoende mate behoorlijk assertief is en daarvoor geen Leeflang of wie dan ook nodig heeft!
  Tijden verlopen en met de tijd vervliegt veel en ook gaan er veel over, heel veel, méér dan dat een assertieve Leeflang en de hare zich zouden kunnen voorstellen en beseffen!

 9. @ Loko Loko. Dat geldt voor elke politieke partij, maar het is helaas onvoorspelbaar en daarvoor hoef ik er maar op te wijzen, dat een meerderheid van het volk ondanks 22 maanden wanbestuur toch op de partijen heeft gestemd, die daaraan 100% schuldig zijn. Bij de PAR zal het niet alleen liggen aan een Sulvaran, maar zijn er meer verantwoordelijken nodig zoals het hele bestuur en oorzaken van buitenaf waartegen de partij geen wapen heeft gevonden, als dat al mogelijk is met het kopen van stemmen.

 10. Tegen de tijd dat er weer verkiezingen zijn, is de PAR uitgeteld en ten dode opgeschreven.
  In tegenstelling tot mevr. Leeflang’s naam zal PAR niet lang meer leven. Zij hebben kennelijk nog steeds niet hun les geleerd.

 11. @ samuel. Ik ken nog meer betekenissen van assertiviteit, maar JB bedoelde met zijn toonzetting de negatieve betekenis. Dat JB goed doet voor Curacao rechtvaardigt niet om Leeflang zo neer te zetten en wat heeft ze nou eigenlijk gezegd behalve dat Wiels alles denkt te mogen en verder niemand. @ Peter Bon: dat men daarover niet aangesproken wil worden is hetzelfde als klagen over een TV-programma zonder iets te doen.

 12. @Jo, Rust op het eiland is inderdaad een goed streven, maar daarbij moeten we toch oppassen. Er zijn voorbeelden genoeg waar de roep om rust leidde tot een situatie waarbij er maar een man het voor het vertellen had en die blinde loyaliteit vroeg…of anders.. (bodybags..?). Een vos verliest wel zijn haren maar niet zijn streken..
  Hoe het gaat als er kritiek of (gebrek aan) loyaliteit met Wiels is weten bijvoorbeeld ook:

  – De vele PS ministers die allemaal het veld moesten ruimen
  – Schotte. Hij had het in hun [eerste?] coalitie al snel gehad met de negatieve uitlatingen van Wiels. “Hij weet altijd alles beter en uit overal kritiek op. Als hij het zo goed weet, moet hij zelf maar in de regering komen”.
  – MAN-leider Charles Cooper: “Nog één opmerking van Wiels en we stoppen ermee”. Tijdens hun 1e coalitie. Wiels was niet onder de indruk: “Dat zal ik met acties verhinderen.”
  – de Geus van UTS: “Wiels is een lafaard”, zei De Geus van UTS als reactie op de beschuldigingen van de PS-leider zijn kant op. De Geus heeft naar eigen zeggen al meerdere malen de confrontatie opgezocht, maar Wiels laat het steeds afweten.
  – De Staten… De PS -leider: “Ik ben er om de coalitie te controleren en om rampen te voorkomen. Ik tolereer geen rotzooi, anders is het over met kabinet Schotte”. …
  – De meerderheid van de Staten. Dat stelt bij Wiels ook niks voor. Wat Asjes (nr. 2 van de PS) deed met de Staten, liet hij gebeuren. Dat daarmee de democratie feitelijk middels trucages opzij werd geschoven kon alleen maar met zijn goedkeuring. Als Wiels had geblaft, was Asjes in zijn hok teruggekropen.
  – De directie van het RK schoolbestuur die moeite heeft met het besteden van overheidsgelden uit onduidelijke bron. Wiels zou “haar aan haar haren uit het schoolbestuur slepen”
  – De Centrale Bank weet het: PS deed met voorbijlopen van zijn eigen coalitie, aangifte tegen de directeur van de Centrale Bank en organiseerde betoging voor de poort.
  – Het Openbaar Ministerie weet het: Wiels..”Het Openbaar Ministerie is volledig corrupt en de rotzooi moet worden opgeruimd.”
  – Wilsoe weet het, hij mocht als PS minister van justitie zijn gang gaan van Wiels en dus buiten (het door Wiels toch als corrupt gekwalificeerde) OM rechtstreeks ingrijpen in een onderzoek ten gunste van Bientu-verdachte Robbie dos Santos.
  – De kranten weten het, want de krant en het OM (en niet Wilsoe) kregen er van Wiels van langs. Ingrijpen door de politiek in een lopende rechtszaak moet kennelijk kunnen in een Staat waar Wiels het voor het vertellen heeft..
  -Radiostations weten het. Wiels heeft de bevolking opgeroepen om geen zaken meer te doen met Radio Direct, omdat dit radiostation kritiek had.
  – Waarnemend gouverneur Adèle van der Pluijm-Vrede weet het ook, Ze had volgens Wiels in 2010 geen opdracht mogen geven aan de Veiligheidsdienst in het kader van de screening van de ministers. Wiels vond dat de ze verantwoordelijkheid had moet nemen en opstappen.
  – Liberia-Peters weet het. Ze werd door zijn eigen coalitie in die commissie voor reorganisatie van de Veiligheidsdienst is aangesteld. Zij spreekt volgens Wiels ‘volstrekte onzin’.
  – Ctex weet het. Wiels zei in de Centrale Staten Commissie vergadering (jawel, onder parlementaire onschendbaarheid) dat Ctex een criminele organisatie was.
  – Carlos Monk weet dat je wel ver kunt gaan als je Wiels zonder kritiek steunt. Hij kon een medewerker van zijn voormalige ministerie (Ardieth Martha-Merien) een flinke promotie met terugwerkende kracht geven, maar dat blkeek toch net ietsje te ver gaan.
  – Ook Asjes weet dat je ver kunt gaan, mits blind loyaal aan Wiels. Tara Asjes-Prins, de vrouw van de (PS) Statenvoorzitter werd als commercieel manager bij overheidsbedrijf CPA benoemd, terwijl er geen duidelijke vacature was. Ook toch net iets teveel publiciteit.
  – De Koningin weet het: Wiels besloot alle bezoeken van de koningin te boycotten en PS-Statenlid Melvin Cijntje probeerde Beatrix een onafhankelijkheidsverklaring te overhandigen. Een man van dialoog…
  – De Tweede Kamer weet het : . “De Tweede Kamer interesseert mij geen moer en ik stuur de Tweede Kamer naar zijn moer. Zij moeten zich bezighouden met hoe er in Nederland wordt omgegaan met de politiek” aldus Wiels.
  – De Rijksministerraad weet het. Als de coalitie aan de Rijksministerraad een onderzoek vraagt, probeert Wiels dat terug te draaien. Daarmee zet hij de regering voor joker en als het niet lukt wordt Rosenmöller aangepakt: De PS-leider wilde aangifte doen tegen Rosenmöller. (Over de bodybags hebben we het dan maar even niet).
  – Het Interparlementaire Koninkrijksoverleg (IPKO) weet het. Het werd eveneens vakkundig door PS tot strijdtoneel verklaard met een toespraak over het streven naar onafhankelijkheid, zonder dat dit in een referendum op Curaçao was uitgesproken. Wiels en Asjes maken dat zelf wel uit, ook als het volk zich er [nog] niet voor heeft uitgesproken.
  – Aruba weet het. Volgens hem probeerden zij de motie van Curaçao, die behandeld is tijdens het Parlentino-overleg, te dwarsbomen. “Er is een lobby opgezet en dat pikken we niet. Aruba is onze vijand.”

  Wat vinden we nu allemaal van een politicus die deze zaken veroorzaakt?
  Kunnen we er INHOUDELIJK over in discussie, of moeten we hier weer het schelden (uit onmacht) als antwoord lezen?

 13. We weten inmiddels allemaal, dat Idina een megalomaan is en niet gehinderd wordt door al te hoogdravende geestelijke vermogens. Hij is absoluut ‘streetwise’, maar dat is dan ook zijn achtergrond. Waar hij wel door wordt gehinderd is een veelheid aan persoonlijke en ethnische issues, wat wij altijd noemen “de chip” (van de Engelse uitdrukking “a chip on ones shoulder”), die veel mensen op Cur nog steeds hebben en ook nog generaties lang zullen hebben. Valt niets aan te doen, is ongeneeslijk en wordt ook nooit minder, helaas. Nu houdt hij zich rustig, maar het is absoluut de stilte voor de storm!

  @yoe di terra: helemaal mee eens, weet alleen niet precies wat dit met het onderwerp te maken heeft. Los van het onderwerp: er zijn inmiddels verschillende leer/werk trajecten op het eiland, maar blijkbaar is 7000 werklozen niet genoeg om dat gat te vullen. . .

  @John Baselmans: wordt het niets eens tijd voor je echte naam of een andere nickname? Of heb ik de laatste tijd een andere John Baselmans gevolgd op FB???

 14. @justen
  @zorro
  De begripsbepaling “assertief” betekent: ” voor jezelf opkomen “.
  De mensen die John Baselmans kennen en waarderen, weten dat hij voor de Curacaose
  gemeenschap meer doet dan de gemiddelde man of vrouw in de straat

 15. Wiels moet idd leren leven met assertieve vrouwen. Net als 80% vd bevolking ongevraagd moet leren omgaan met een politiek leider met borderline 🙁

 16. Dat Wiels niet tegen kritiek kan weten we. Dat het allemaal op zijn manier en op zijn moment moet gaan weten we ook. Hij is niet van de dialoog. Ik vind dat Leeflang het nog mild uitdrukt.

  Wiels geeft m.i. met de PS veel proto-facistische signalen, waarvan we later zullen zeggen dat we het hadden kunnen zien aankomen. We denken nog maar even aan de onderstaande zaken.

  1. De Statenleden die met pistolen gaan lopen. Asjes zou dat voorstel nooit hebben gedaan als Wiels het niet goed vond.
  2. Wiels wil dat leerkrachten als buitengewoon agenten te werk kunnen gaan. Pueblo Soberano had deze maatregel al in 2003 voorgesteld.
  3. De eigen PS minister van Justitie (Wilsoe) mag buiten het OM rechtstreeks ingrijpen in een onderzoek.
  4. Pers en radio intimideren? Wiels vindt dit echter geoorloofd want ‘landen in Zuid-Amerika doen dit ook’.
  5. Wetten en Afspraken worden eenzijdig geschrapt. PS: “In het licht van het haar toekomende zelfbeschikkingsrecht en het gegeven dat de onderwerpen die de per 10 oktober 2010 van kracht zijnde consensusrijkswetten adresseren, autonome landsbevoegdheden betreffen, mag Curaçao zich onttrekken aan de binding aan elke consensuele onderlinge regeling…”
  6. Met het volk de straat op, ook iets wat in veel facistische landen een gewoonte was. Als Wiels met de PS in de Staten niet de meerderheid kan sturen, dan zal hij niet middels constructieve oppositie en dialoog de zaak bespreken, maar als parlementslid het volk oproepen tot “Burgerlijke Ongehoorzaamheid”.

  We hebben het allemaal meegemaakt en gezien. Dus hoewel we het allemaal wel weten, is het goed om de herinnering levend te houden. Wat zeggen we later tegen onze kleinkinderen als die vragen “Waarom lieten jullie het gebeuren? Je kon het toch zien aankomen”. We durfden niet. We dachten dat het wel mee zou vallen. We hoopten dat hij -eenmaal de grootste partij- wel zou veranderen. En dan vragen onze kleinkinderen “Hadden julie dat ergens ooit in de wereldgeschiedenis meegemaakt?”

 17. Het woord is in dit verband niet goed gebruikt, dhr. Baselmans heeft gelijk.
  Trouwens Wiels en Omayra zijn een pot nat.
  We willen rust op ons eiland en we zijn ruziemakers als deze mensen spuug en spuugzat!
  Wiels probeert tenminste iets te doen, maar Omayra gaaaaat maar door,
  zeer irritant, dit.
  We willen rust op ons eiland nu!
  Het lijkt me beter als Omayra iets anders gaat doen, want wij zijn dit geruzie echt zat nu.

 18. Woord en weerwoord tussen twee mensen is goed en zou het begrip over en weer kunnen vergroten.
  Zodra het onderwerp slechts het woord betreft zonder enige diepgang wordt het zinloos gezwets.
  De opgesomde feiten geven aan vanuit welk gezichtspunt mevr. Leeflang de discussie voert.
  Dingen roepen zonder dat men hierover wil worden aan gesproken is net zo zielig als irritatie ventileren zonder een discussie aan te gaan.

 19. @ John Baselmans

  “Leeflang doet niets anders als kinderachtig laag bij de grondse en achterbakse politiek voeren”

  mevrouw Leeflang brengt alleen de feiten aan het licht en dat noem jij politiek voeren? Of probeer jij anderen de mond te snoeren?

 20. @John Baselman, je bent weer eens een keer aan het kletsen als een kip zonder kop. Mevr. Leeflang is de tweede stemmen trekker van de PAR. Het maakt zelfs niet uit waar ze op de lijst staat. Dat je mevr. Leeflang haat is bekend maar ook dat doet er niet toe. Ze kan jou stem missen als kiespijn. Grow up man and smell the green thea en hou je voortaan bezig met nuttigere zaken.

 21. @ yoe di terra. Afgezien van het feit, dat er nog aardig wat bouwvakkers zijn, die willen werken, zijn er inderdaad niet voldoende en je hebt helemaal gelijk dat door het wegvallen van lts en ambachtschool de aanwas van bouwvakkers, loodgieters etc. erg is teruggevallen. Daarvan kan je echter niemand van kwade opzet de schuld geven. De politiek heeft vele jaren geleden met de beste bedoelingen hervormingen in het onderwijs doorgevoerd en dat kwam oorspronkelijk van Nederland (mammoetwet). De politiek heeft ook jouw constateringen ingezien en zal het onderwijs zeker gaan veranderen en zullen ambachten weer in ere worden hersteld, maar dat zal niet van vandaag of morgen gebeuren.

 22. @ John Baselmans. Steek je hand in eigen boezem, want jij weet niet wat assertiviteit betekent. Overigens heeft ze zeker voor Wiels geen assertiviteit nodig. Je hoeft alleen maar goed te luisteren naar zijn afbreken van de democratie, lafheid, leugens, racisme, haat zaaien, valse beschuldigingen, beloftes om mensen aan te geven e.d. om vervolgens met feiten en de waarheid te reageren. Dat zijn normale reacties en niet laag bij de grond in tegenstelling tot wat Wiels altijd heeft gedaan en doet. Als jij als Wiels niet tegen de waarheid kan, doe je mee aan verdere normvervaging en destabilisatie van ons land..

 23. Mevrouw Leeflang kent kennelijk niet de betekenis van het woord “assertiviteit”.
  Mevrouw Leeflang doet niets anders als kinderachtig laag bij de grondse en achterbakse politiek voeren. En daar hebben de meeste mensen onderhand schoon genoeg van. De PAR heeft zijn ondergang te danken aan mevrouw Leeflang. Iets waar ze goed in is “afbreken” niet in assertief zijn.

 24. Doe je afvragen : wie is nou erger, Wiels of Leeflang? Stelletje kleine kinderen.

 25. weet u wat ik jammer vindt mevr ,,…leeflang dat ik metselaar op de lts had geleerdt en nou zijn ze dicht en noumoeten buitenlanders komen.colonbiano , venesolano .chinees .om die nieuwe ziekenhuis te bouwen .want wij hebben geen bouw vakkers meer. of heb men het fout.. die jonge jongens moeten een vaak leren ín plaats van niks te doen . of no ..