CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag uit de heer Jansegers zijn ongenoegen over een brand die vandaag woedde bij een stortplaats naast Landhuis Koraal Tabak.

De brand op ‘het stort’ naast landhuis Koraal Tabak is weer aktief. Sinds deze middag moet de hele buurt van Santa catharina onder andere stank en rook slikkend oor illegaal storten en in de fik steken van allerlei afval. We baten een klein bedrijf met accomodaties uit in de rooklijn…onze gasten klagen. Alles moet dicht, je kan niet buiten zitten…zo kan het niet verder!!! Tweede keer in enkele maanden tijd….

Toen ik de brandweer belde om 15.51 uur waren ze nog niet op de hoogte. Om 17.35 uur ging ik zelf een kijkje nemen want de rook en de stank bleven aanhouden. Toen stond er een wagen van kontrol en sekuridat (die wachtte ook op de brandweer). Weg kwijt, niet gevonden??????

Terwijl we daar stonden, kwam een storter zelfs het terrein op om tuinafval te storten. Blijkbaar zou de eigenaar hebben toegezegd dat gruis, steenafval mogen worden gedumpd. Maar blijkbaar is dit begrip te breed opgevat en wordt alles gedumpd. De stapel die nu in brand staat is oppervlakkig en aangestoken. Maar verpest de hele buurt, bewijsmateriaal werd ook door de mensen van sekuridat opgeraapt Met adressen enzovoorts, van de daders van illegaal dumpen van huisafval, dozen, flessen, echt van alles.

Toen we wegreden om 17.43 uur reed de brandweer Koraal Tabak binnen, alleluiha!!! Wanneer gaat dit stoppen, we kunnen weer rekenen op enkele dagen zonder frisse lucht en ongezonde toestanden. Kan de eigenaar nooit verantwoordelijk gesteld worden voor wat op zijn grond gebeurd of kan het hem niks schelen?????

14 reacties op “Ingezonden: Smoke City is back”

 1. We zitten als toerist op het santa catharina park en hebben afgelopen weekend behoorlijk last gehad van de rook op deze door iedereen te gebruiken vuilstort.
  Waar ik me aardig zorgen om maak is om de troep die hier verbrand wordt. Vandaag ben ik een kijkje gaan nemen en zag van alles hier liggen, van hout, bladeren tot eternitplaten (asbest?), banden, ovens, tv’s, plastic etc.
  Na het weekend heb ik behoorlijk last van mn keel en luchtwegen gekregen, en na 10minuten op deze vuilstort helemaal.
  Ik kan me niet voorstellen dat dit mag op dit eiland, dat dit wordt toegestaan en dat alle instanties aan de zijlijn staan te kijken terwijl het gebeurt.
  Wat het meest zorgelijk is, is de schadelijke stoffen (b.v. asbest) die vrijkomen. Niemand die weet wat er precies verbrand wordt en wat de gevolgen zijn voor de gezondheid.
  Misschien dat we toch maar een provincie van Nederland moeten worden… Dan zijn dit soort praktijken in ieder geval strafbaar.

 2. laten we morgen even de toegang tot koraal tabak sluiten…de pers en de politie laten komen en dan vaststellen…..misschien komt die eigenaar ook langs..want de vrachtwagens zullen klagen dat ze niet kunnen storten….wordt vervolgd…grzt TJ
  de groffe middellen moeten worden ingezet om een reactie uit te lokken…..anders gaan we blijven vechten tegen de onverschilligheid van sommige…..

 3. Als je het ministerie een mail stuurt dan krijg je een bericht dat het mail-adres niet bestaat. Het adres staat toch echt op hun site.
  Zit ik hier dus voor niets een klacht te schrijven, weet iemand hoe ik dit wel kan indienen? en ik bedoel niet per regulaire post.

 4. Bij windrichtingen welke zuidelijker dan N-O zijn La Quinta en Catharina het meest getroffen gebied, tevens wat daar achter ligt. De rook en stank gaan kilometers ver met de wind mee.
  Bij de wat meer afzwakkende wind in de avonden ontstaat een wat meer diffuus windpatroon welke de geur tot aan de afslag Beurs op de Sta Rosa weg brengt en het hele gebied er tussen. De stank ligt dan als een traag bewegende deken over diverse wijken.

  Ook ik heb contact gehad met de diverse instanties, maar ik zit ik nu nog steeds in de stank terwijl ik dit epistel typ. We hebben niet alleen te maken met een landeigenaar welke door toedoen van zijn activiteiten een grote groep van de bevolking in de stank en rook zet maar kennelijk ook met een disfunctionerend ministerie.

 5. Dit gaat niet uit zichzelf weg. Broei stopt pas als de brandstof opgebrand dan wel opgesmeuld is, een optie is het geheel hermetisch afsluiten van de buitenlucht, of alles uit elkaar halen en afblussen.
  .
  Gezien de gigantische hoeveelheid welke daar ligt kan het smeulen en roken nog wel een jaartje of zo duren. Wat ik al eerder schreef; mijn eerste klacht betreffende deze situatie dateert al van meer dan een jaar terug en de hoeveelheid rotzooi is alleen maar toegenomen.

  Massaal het ministerie bellen dan maar en bereidt u maar voor op een scala aan smoezen en uitvluchtten dan wel beloftes. Tel 4325800 en vraag maar waar u uw klacht kwijt kan aan de aardige centraliste, die daar haar werk wel naar behoren doet.

 6. Beste Bewoners van Santa Catharina, La Quintas Villas en omstreken. Laten wij inderdaad gaan samenwerken en een oplossing zoeken voor dit probleem. Laten we komende week bijeenkomen in het eetcafe van het Santa Catharina Resort en onze ervaringen en bevindingen bespreken en een front vormen tegen deze vervuiling.

  Stuur mij jullie gegevens toe en ik zal ik overleg met Ronald en Thierry een avond inplannen waar wij actie kunnen nemen. Stuur je gegevens naar; suevanelteren@yahoo.com

  Zeg het voort!

 7. beste mensen
  op 911 wordt je verwezen naar 917…kontrol en siguridad…om 16u vandaag kreeg ik als antwoord , dat ze de situatie in de gaten houden en dat ze ermee bezig zijn…ik zag toen een bulldozer uit koraal tabak rijden met een iemand (op een zware motor) op de uitkijk ???bij het hokje ??? toen de bull aankwam ging die brommer er naartoe om een gesprek aan te gaan….de brand die gisteren op de hoop was (zie tweede foto uit het artikel) was volgens mij gewoon van het plateau afgeduwd, want deze namiddag smeulde het van op de zijkant rechts en aan de achterkant ook….vandaag was de wind veel sterker, wat de rook in de lucht verspreidde, maar toch bleef de stank onze buurt bereiken….de regen van deze nacht heeft niet geholpen….NU OM 19.30 STINKT HIER THUIS ALLES NAAR ROOK….kleren, lakens…echt vies….je ogen prikken en je keel ook…we zijn even een paar uurtjes weggegaan om wat frissere lucht op te zoeken…als het morgen nog zo is, neem ik opnieuw de telefoon….en het kan me echt niet schelen, ik bel zolang het niet opgelost is….we zijn het beu..helemaal akkoord met andere reacties….DIT MOET STOPPEN !!!!!! fijne avond verder iedereen ….grtz TJ

 8. En terwijl we dit allemaal schrijven, ruik ik de gore brand lucht weer bij Koraal Tabak vandaan komen.

 9. Denk je dat je aan de oostkant van het eiland gezond leeft met verse zee wind. Niet dus. Denk dat voorgaande reacties al genoeg hebben gezegd. Ook het gebied gebruiken voor recreatieve doeleinden (hardlopen, mountainbiken, etc.) is niet te doen op deze manier.

  Het is de laatste tijd gezonder om thuis te zitten dan in Koraal Tabak te gaan sporten.

  Laten we vooral met zijn alleen de brandweer blijven stalken hierover. Eerste beste rookpluimpje massaal in de telefoon hangen met de brandweer.

  Heeft iemand een ander nummer dan 911 hiervoor? 911 is meestal niet zo goed bereikbaar, laat staan als we massaal bellen..

 10. Ze hebben hier een eilandje en dat willen ze zelfstandig managen…..
  Zo gaan ze dan met dat eilandje om. Maar ook Selikor doet dit regelmatig op Malpais, dagenlang staat de stort dan in brand. Met veel te lage verbrandingstemperaturen komen er zeer veel zeer giftige verbrandingsproducten vrij. Daar zitten wij dan dagenlang in. Wegwezen uit die stank zou ik zeggen en klaag de mensen aan.
  Maar de “overheid” is net zo incompetent op dit gebied, dus die doen, lekker makkelijk, niets….
  Overal zitten die ambtenaren, te zitten, te klagen en niets te doen. Domheid is troef, men laat het eiland zelf doodgaan, nee we maken het zelf dood.

 11. Ook ik heb de brandweer gebeld rond de klok van 16.00 uur na15 min ben ik terug gebeld tel heb ik nog dit kan echt niet langer zo zwarte roet in en om je huis niet normaal en dan niet te spreken over de rook trekt overal in alles wordt gestort daar van tuin beton huis raad dieren niet te vergeten door de weeks rijd het op en af van de vrachtwagens vol met weet ik veel allemaal en ja hoor Op Zondag dan zit er een Mannetje bij het huisje!!!!! En dan op die berg lopen complete families te zoeken naar bruikbare spullen mensen met kleine kinderen Het Moet Stoppen en de wind staat altijd onze kant op komt maar zelden voor dat hij anders staat

 12. Ik denk dat we de handen in een moeten slaan. Ik woon en werk op Santa Catharina Resort. Heb vandaag ons Eetcafe Moeten sluiten en mezelf opsluiten in de airco want kon niet meer uit mijn ogen kijken. dit gaat niet langer. Gasten klagen of gaan weg. Heb al eerder aan de bel getrokken bij politie brandweer en milieudienst maar het gaat maar door.

 13. Waar is de milieudienst?

 14. Deze brand is niet te blussen aangezien het hier om broei gaat. Broei in een hoop vuil die op sommige plaatsen al meer dan 6 a 7 meter hoog is. Rondom het vervallen landhuisje is een compleet nieuw landschap ontstaan. Lees; Het is opgevuld met een meters dikke laag rotzooi van waar uit van tijd tot tijd de broei grotere branden aan de buitenzijde van deze “landfill doet oplaaien.

  Vanaf La Quinta tot aan Montana mag men de stinkende rook op dagelijkse basis ervaren, afhankelijk van een enigszins variabele windrichting komt iedere wijk van tijd tot tijd aan de beurt.

  Op een afstand van 1100 meter van de dichtstbijzijnde woonwijk wordt daar dus al sinds jaar en dag vuil gestort met daarin alles wat op de regulaire landfill thuishoort.
  Ook asbest in de meest gevaarlijke vorm! (gebroken en met losse vezels) in de vorm van sloop bouwpuin daarnaast ook plastic, huis en tuinvuil, enz. Voor wie het niet gelooft, rij maar eens naar het oude landhuisje toe en kijk maar wat er allemaal ligt, en realiseer u dan dat u boven op meters dik vuil staat! Voor degenen die zich al een poos afvroegen wie er toch zoveel tuinvuil verbrand, hier is uw antwoord. Deze stank gaat kilometers ver.

  De eigenaar beroept zich op het feit dat hij vergunning heeft voor een steenbrekerij, echter het storten van rotzooi en het overlast bezorgen voor ik weet niet hoeveel mensen op dagelijkse basis valt daar niet onder lijkt mij zo. De eigenaar verdient aan deze stort, laat dat even duidelijk zijn !! Hij is goedkoper dan de regulaire landfill vandaar dat er op dagelijkse basis tonnen troep daar neergegooid worden. Een ieder die de weg naar
  Sta-Catharina kent, die kent ook de overvolle trucks met rotzooi die richting Koraal-tabak rijden.

  Na indienen van klachten bij het daartoe geëigende ministerie ( waarvan de eerste al meer dan een jaar terug!) blijft het gewoon stil. Tijdens contact wordt er slechts een scala van smoezen en beloftes uit de kast getrokken, maar er gebeurt helemaal niets. Kennelijk heeft deze porkeria de instemming van de overheid, ik kan helaas niet tot een andere conclusie komen..