• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De verdachten in de zaak rond de dood van de grensrechter maandag blijken van Antilliaanse en Marokkaanse afkomst te zijn. Dat meldt de Volkskrant vandaag in een opiniestuk. De grensrechter overleed nadat hij een dag eerder was mishandeld door jonge spelers van de club Nieuw Sloten.

De dood van de grensrechter na een voetbalwedstrijd in Almere heeft alles te maken met de moeizame integratie van een etnische minderheid met een machocultuur in Nederland, betoogt Hans Werdmölder in de Volkskrant.

Geschokt
“Nederland en de voetbalwereld in het bijzonder zijn diep geschokt. Een grensrechter is gemolesteerd met de dood tot gevolg. Iedereen die wekelijks de voetbalvelden bezoekt, zag het aankomen. De verdachte spelers van 15 en 16 jaar zitten vast en zijn door de club geroyeerd”, schrijft Werdmölder. “Al meer dan dertig jaar worstelen we met het probleem van de Marokkaanse en Antilliaanse jeugdcriminaliteit. De vele incidenten zijn herkenbaar en grensverleggend.”

Respect
De KNVB heeft vandaag een poster geplaatst in de landelijke dagbladen in Nederland. De KNVB mocht de oproep gratis in de dagbladen plaatsen, meldde een woordvoerster vandaag. De bond geeft gehoor aan de behoefte van veel voetballiefhebbers te laten zien dat zij ook vinden dat er een grens is bereikt. “Respect is meer dan een woord! Laat zien dat jij ook vóór sportiviteit en tégen geweld bent en hang deze poster achter het raam, thuis of bij je vereniging’’, staat er op de poster.

41 reacties op “‘Verdachten dood grensrechter van Antilliaanse afkomst’”

 1. @ Ferry Fenders: Like!

 2. Wat raar! Het stond overal Marokkaanse daders! Waar halen jullie die informatie dat de daders Antillianen zijn, weer vandaan?!

 3. Leuk, die discussie wie er crimineler is, de Yu Korsow of de Macamba. Ik doe daar niet aan mee maar vraag u zelf eens af hoeveel Antillianen er in Nederland in de gevangenis zitten en dan hoeveel macambas er in Bon Futuro logeren.

  Ik denk in alle eerlijkheid wel dat een kabinet Schotte vol ongeschoolde wanbetalende strafbladbezitters in Nederland onmogelijk zal zijn. In Nederland treedt een minister af als die betrapt wordt op dronken rijden, in Curacao veroorzaakt iemand een dodelijk ongeluk met grove schuld en wordt ministerpresident. In Nederland treedt een minister af wanneer een relatie met een ondergeschikte bekend wordt, in Curacao wordt iemand met op haar CV 4 danslessen en herhaald veroordeeld voor winkeldiefstallen en meineed minister van gezondheid.

  Het lijkt mij niet meer dan logisch dat deze hogere acceptatiegraad van crimineel gedrag zich ook vertaald in meer crimineel gedrag.

 4. Sander, jij noemt het gefrustreerd en/of PVV stemmers, ik noem het gewoon er genoeg van hebben om voor rotte vis uitgemaakt te worden door een stel domme imbeciele parasiterende karpatten.

 5. @Chopie, (alleen de naam al) als je op die tour wil gaan vraag ik mij af hoeveel Curaçaoenaars er verhoudingsgewijs naar totaal aantal Curacaoenaars wereldwijd vastzitten in verhouding tot Nederlanders. En volgens mij is de langstzittende Curaçaoenaar die die zijn neef en nichtje vermoorde en in de mondi bij Christoffel verstopte, maar zelfs daarin was het een mislukkeling, de lijkjes werden uiteindelijk via het observeren van wara wara’s gespot.

 6. ik heb het idee, dat de meeste mensen met al die reacties zwaar gefrustreerd zijn.
  lange tenen hebben of PVV stemmers zijn??????

 7. @Makamba
  Die achterlijke boer die onlangs is opgepakt omdat hij enkele jaren geleden een meisje had verkracht en vermoord was zeker een Curaçaoënaar of niet? En de langst zittende in Nederland is zeker ook een Curaçaoënaar? Al met al en dit geld ook voor dhr. Dom(on)Gerust, weet wat je zegt.

  Henk Huls je hebt gelijk want de makambas zitten in thailand vast voor kinderporno en extacy handel in andere Aziatische landen.

 8. Het is al erg genoeg wat er gebeurt is, maar helaas zijn we alleen maar bezig met verwijten over en weer……

  @ linda en Berdat
  Wellicht kunnen jullie wat meer vertellen over de opvoeding en cultuur van JASPER S en ROBERT M gezien jullie grote kennis hierover……

  Dit is hoe ik het namelijk zie!

  You must not lose faith in humanity. Humanity is an ocean; if a few drops of the ocean are dirty, the ocean does not become dirty

 9. Je moet niet meteen zo overdrijven met je UIT HET LAND WAAR ALLES BETER IS, maar je zult er wel lekker van profiteren. En dat je die gruwelijke daad van je eilandgenoot probeert af te zwakken zegt nog meer over jou dan over de dader en dan die stupide opmerking over asielzoekers, bedoel je dan die man die kort geleden zijn vriendin en een politieagent vermoord heeft ?

 10. Verdachten van Antilliaanse afkomst: Het Telegraaf volk zwelgt van dat nieuws in een perverse genoegen zoals een varken in zijn modderbad zwelgt.

  Heerlijk, als je vooroordelen weer worden bevredigd.

 11. @Makamba,

  Het meisje was 10 jaar, dat ze vermoord is door Anthony K is een feit maar verkrachting is nog een vraagteken voor mij .NFI heeft 2 dagen later op televisie gezegd dat het meisje niet seksueel misbruikt is pas toen de ouders erop zijn blijven staan dat het wel zo is zijn ze met een andere verklaring gekomen.

  “Friezen, Nederlanders snijden geen keel door dat doen moslims” ik heb nog geen woord van sorry aan de asielzoekers gehoord.

 12. Wat maakt het uit waar de personen die het gedaan hebben vandaan komen ! Het is gewoon een intriest verhaal en een probleem wat te triest voor woorden is. Geen goede opvoeding en normen en waarden meer ; jeugd wil beginnen met levensstandaard waar ouders mee op houde na lange tijd werken. Jeugd wordt opgevoed in beloningsmaatschappij ; een fout woord of negatieve bejegening en het is al fout. Er moet echt tijdens opvoeding strenger en vooral meer begeleiding zijn.

 13. Wellicht een suggestie. Mensen die buiten het voetballen, zich bezighouden met vechtsporten, voortaan weren van het voetbalveld. Ongeacht kleur, ras of geloof.

 14. @Vito, als wij een minder sociaal systeem zouden hebben en een minder humaan rechts systeem, zouden wij bij voorbaat niet in deze “parasieten” situatie terecht zijn gekomen. Want dan zouden die karpatjes, van welke origine dan ook, zich hier nooit gevestigd hebben. Het is dus wel gebeurd en de algemene witte Nederlanders mentaliteit is inmiddels zover dat er gezocht wordt naar een oplossing hiervoor. Ik zelf zal het hoogstwaarschijnlijk niet meer meemaken maar neem van mij aan dat die dijkenbouwers ook hier een oplossing voor gaan vinden !

 15. @ Rita,

  Voortaan gewoon eerst eens goed de nieuwsberichten nazoeken, want de namen van de daders zijn allang bekend. Daar zit dus gewoon een Curacaoenaar tussen. De foto is eventueel ook beschikbaar, dus hou AUB eens op met dat lange tenen gedoe en accepteer eens dat Curacaoenaars vaak nogal van die korte lontjes hebben.
  Het is niet voor niets dat er zoveel criminaliteit op het eiland is, of wil je dat ook nog gaan ontkennen ?
  Kan je de link naar de namen en foto’s nog wel even doorsturen, mocht je daar belangstelling voor hebben.

 16. @ Vito,

  Dan ken je toch echt de wet niet.
  Deze jongens krijgen maximaal 2 jaar jeugd detentie en misschien TBS, maar dan alleen wanneer men de kans op recidive hoog inschat.
  Oftewel deze jokers staan binnen een mum van tijd weer op straat.

  Erger nog zijn de reacties van hun ‘vriendjes’, die het werkelijk belachelijk vinden dat de jongens uberhaupt vastzitten. Zij zijn van mening dat het allemaal niet zo was bedoeld en daar mogen de daders dan ook niet voor worden gestraft. Zo’n reactie geeft toch wel aan wat voor normbesef de dadergroep heeft……………totaal geen normbesef dus.
  Met dank aan de opvoeding van de ouders !
  Wanneer gaan we nu eens eisen aan de ouders stellen VOORDAT die weer kinderen naar buiten poepen ?
  Het is controversieel, ik weet het, maar wanneer je overal een diploma voor moet hebben…………waarom dan niet voor de opvoeding van kinderen ?

 17. Als het een Caraibische Nederlander is geweest dan moet het media gewoon overgaan tot het benoemen van namen en foto’s net aLs de media op Curacao zodat wij allemaal weten om wie het gaat, net als over die verkrachter en doden van zijn slachtover. Dan weet iedereen dat het gevaarlijke criminelen zijn en gewoon voor hun hele leven royeren uit het voetballerij en mogen zich nooit meer in de buurt van een voetbalveld begeven. Uiteraard na het uitzitten van hun straf of levenslang. Dat is de enigste manier om dit problematiek aan te pakken. Gewoon keihard straffen dat is de oplossing. Weten jullie echt wat het probleem is hier in Nederland dat zijn de slappe Nederlandse wetten, met hun humane rechtsysteem en rekening houden met de rechten internationale van de mens. Ik kan met je wedden deze jongens krijgen niet meer dan 10 jaar voor crimineledaad. Sterkte toegewenst aan de familie van Richard Nieuwehuizen. Ik ben zelf een Curacaonaar maar vindt dit beestachtig voor woorden.

 18. @Rita, NRC Handelsblad meldt in haar online editie dat er ook Antilliaanse betrokkenheid is.
  Niet gemeld wordt of dat van Curacao is.

 19. @Etienne Sambo en die rijksgenoot die recent in Rotterdam zijn 9 jarig schoonzusje verkrachtte en daarna vermoorde en toen in een plastic zak (body bag ?) onder zijn bed verborg was een Curaçaoenaar. En probeer dat nu maar eens recht te praten !

 20. Kunnen jullie eerst GOED UITZOEKEN , of er werkelijk een CURACAOSE VERDACHTE ook een van de verdachten is? Eerst goed uitzoeken. Zelfs de laatste die is opgepakt, is een 16 jarige MAROKAAN. Dat is in het nieuwsbericht van 8 uur nederlandse
  tijd gezegd. Moet ik jullie echt geloven? Trouwens de eerste 3 jongens, daarvan werd
  ook duidelijk gezegd dat het Marokanen zijn.
  Wie het ook zijn het is werkelijk beestachtig wat deze vreselijke jongens heeben uitgevoerd. TEGENWOORDIG MOETEN en WILLEN de jongelui alles. Zoek svp
  de schuld niet aan niemand anders dan de OUDERS. Deze jongelui hebben geen
  respect tegenwoordig voor niemand. De meisjes zien en hebben alleen aandacht
  voor hun UITERLIJK, of voor hebbedingetjes. En de OUDERS hebben geen enkel
  zeggenschap over hun eigen kinderen. Een leerkracht zei mij eens,: Mevr. thuis maken de OUDERS varkentjes van hun kinderen, en wij moeten op SCHOOL daar SCHAAPJES
  VAN TOVEREN. IK DENK DAT DEZE JUF GELIJK HEEFT

 21. @Jackson, verschillende mensen hebben ingegrepen onder andere spelers van buitenboys. Daarnaast snap ik niet dat de eigen spelers en begeleiders hun eigen spelers niet tegenhouden. Dit team had al een beruchte geschiedenis dus zou je meer begeleiding verwachten. Ook de club zelf die ondanks dit gewoon het team liet spelen.
  Daarnaast hebben mensen ook in hun gedachte mensen zoals Meindert Tjoelker, Joes Kloppenburg, Renee Steegmans, Ben benieuwd of jij zo’n held bent?

 22. @Henk Huls, Dacht dat de 1e regering van Curacao alles had teruggestuurd naar land van herkomst. Ook Bonairianen moesten Bon Futuro uit omdat we er niet meer voor wilden zorgen/betalen. Als er dus al een makamba zat, zal die ook wel zijn weggestuurd.

 23. @ Sambo, jij zegt: wat betekent eigenlijk ‘van Antilliaanse afkomst’? Geboren op de Antillen? Waarom bericht de pers niet over ‘van Friese afkomst’ of ‘van Limburgse afkomst’? Antillianen zijn net zoals Friezen, Limburgers of Amsterdammers gewoon Nederlander. Maakt dat het minder afschuwelijk wat deze knapen, Marokkaans en/of Curaçaoes (Antilliaans) gedaan hebben. Hoop dat ze de zwaarts mogelijke straf krijgen, de barbaren.

 24. @Jackson kan je eindelijk eens gelijk geven en ja het is een probleem veroorzaakt door Marokkaanse en Antilliaanse Nederlanders en zoals ik het zie behoor jij ook tot dat probleem, grote smoel met nietszeggende retoriek, maar lekker mee parasiteren zoals de karpatjes dat doen en wat er met karpatjes gebeurd is bekend.

 25. @ Etienne Sambo, inplaats van je afschuw uit te spreken voor deze barbaarse mishandeling, waarbij naar nu blijkt ook Nederlanders van Antilliaanse afkomst (Curaçao ?) bij betrokken zijn begin je een smoke-screen op te werpen met werkelijk kinderachtige opmerkingen over Limburgers, Friezen, Achterhoekers etc. Als het een sportman betreft die toevallig met z’n kop boven het maaiveld uitkomt is de Nederlandse pers volgens jouw soort verplicht hun Antilliaanse afkomst te noemen en als het toevallig een Curaçaoenaar is zelfs op straffe van een hele litanie verwensingen.
  Nee je bent erg doorzichtig bezig en die hoogstwaarschijnlijk curaçaoese medeplichtigen moeten ook volgens de volwassen wetgeving gestraft worden, heeft het voordeel dat wij voorlopig van ze afzijn/blijven, of de Rijkswet Personenverkeer moet daar roet in het eten gooien.

 26. Mensen, het is gewoon een feit dat Marokkanen en Antillianen bovengemiddeld crimineel zijn, in Nederland althans.

  Dat is niet mijn mening, maar eenvoudig objectief vast te stellen door het aantal gevangenen per land van herkomst te delen door het aandeel van deze groep in de Nederlandse bevolking.

  En wellicht geld dit ook voor Curacao. Het zou mij verbazen als daar 1 macamba in Bon Futuro zit.

 27. @Etienne Sambo, Dat de moordenaar van Marianne Vaatstra in NL een Fries was, was voor iedereen duidelijk, dus dat etiket was overbodig.
  @True. Het wordt als Marokaans of Antilliaans getypeerd als het een groep of individu betreft die zich in gedrag en uiterlijk sterk met die cultuur identificeert. In NL herken je dat op straat, dus krijgen ze het etiket.
  @Jeroen. NL doet er wel wat aan, maar roert er niet de grote trom over. De vraag is of je ze levenslang van de straat wilt hebben (Duur en formeel juridisch niet mogelijk) of dat je ze straks nog enigszins redelijk in de maatschappij kunt hanteren of dat ze alleen in de criminaliteit verder moeten. Daarom lijkt het vaak soft. Maar vergis je niet, deze jongens zullen er hun hele leven last van hebben, er wordt steeds meer geregistreerd en internationaal uitgewisseld. Ze moeten helemaal niet verbaasd zijn als ze bijv nooit meer een USA visum krijgen om “onduidelijke” redenen. Marokko houdt ook niet van zulke landgenoten (formeel blijven ze altijd Marokkaan volgens de wetten daar) en ook daar zou ik de eerst 20 jaar maar wegblijven.

 28. Het waren Marokkanen

 29. @ Etienne,

  Ik ben het geheel met Linda eens, er is een duidelijk verschil in opvoeding tussen Europese Nederlanders en Antilliaanse Nederlanders. Waar in NL klappen krijgen meer uitzondering dan regel is, is dat hier meer regel dan uitzondering. Geweldadige opvoeding zorgt ervoor dat een kind dat normaal gaat vinden. Ik hou dan ook mijn hart vast voor mijn neefjes welke stelselmatig met de riem krijgen. Meedere keren heb ik in moeten grijpen en dat is de relatie met mijn schoonfamilie niet ten goede gekomen. Wanneer ik hier met mijn collega’s over heb, blijkt dat ze ook altijd geslagen zijn met de hand, riem, stok enz. door hun gefrustreerde moeder, omdat bijvoorbeeld papa weer eens buiten de pot aan het pissen was. Deze harde manier van opvoeding was vroeger ook in NL, maar NL is gelukkig over het algemeen geciviliseerd. Zowel ik als mijn vele vrienden zijn nooit of ten nimmer geslagen door onze ouders en dat zal ik mijn kinderen ook nooit aandoen.

 30. sambo dat betekend yu korsow! misschien had hij in zijn hoofd body bags.

 31. Wat betekent eigenlijk ‘van Antilliaanse afkomst’? Geboren op de Antillen? Waarom bericht de pers niet over ‘van Friese afkomst’ of ‘van Limburgse afkomst’? Antillianen zijn net zoals Friezen, Limburgers of Amsterdammers gewoon Nederlanders.

  Bij Marokkanen (geboren in Marokko) ligt dat anders. Zij hebben (oorspronkelijk) niet de Nederlandse nationaliteit. Dan begrijp ik het maken van onderscheid naar herkomst nog wel. Bij de term ‘Antillianen’ denk ik toch aan de andere Nederlanders uit de 12 provinciën. Geen onderscheid van belang lijkt me, of je moet de ‘andere Nederlands’ ook consequent per provincie of gemeente of stad indelen.

 32. Natuurlijk kan je zeggen dat het niks te maken heb met de afkomst,maar het gewelddadige zit toch wel in het cultuur van Marokanen en Antilianen,op uitzonderingen na natuurlijk,want ze worden opgevoed met geweld thuis en krijgen flinke klappen van hun pa en zien dat hun moeder slecht behandelt word en zonder respect,en ook klappen krijgt,dus voor hun word dat een “”gewoon””iets en reageren zo ook ,en natuurlijk kan hun frustatie wat ze opgelopen hebben thuis van de opvoeding met geweld,afgereageert worden tegen een ander,zoals hier bij deze verschrikkelijke daad!

 33. Ook in NL komt er een moment waarop mensen het recht in eigen hand gaan nemen.

 34. Wat ik alleen niet snap dat die jongens van Buitenboys niet meteen hun familieleden en vrienden hadden gebeld om naar het voetbalveld te komen en dat andere team aan te pakken. Ik speelde vroeger ook tegen zo’n team met nieuwe medelanders. Men was de hele wedstrijd bezig om ons uit te schelden voor alles en nog wat. Toen heb ik er 1 keihard gepakt op zijn achillespezen. die jongen lag echt te krijzen en janken op het veld. De scheids die toch al niets durfde gaf mij ook niet eens een gele kaart (rood was meer dan terecht geweest). Tja na de wedstrijd zouden dat andere team mij wel een lesje leren. maar heb er niets van gemerkt. tja en toen de thuiswedstrijd. Ik had zo’n 50 man bij elkaar geregeld en die stonden allemaal om het veld. Dat andere team heeft geen enkel woord gezegd tijdens de wedstrijd en ze kregen er flink verbaal van langs van mijn vrienden.. Die hebben wel hun lesje toen geleerd!

 35. @Jeroen,

  Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd, maar in Nederland is het ook strafbaar door toe te kijken en niks te doen. Het blijkt dat er slechts 1 iemand heeft geprobeerd in te grijpen… de rest stond erbij en keek er na…. die mensen zijn in mijn ogen mede verantwoordelijk. En het zal je verbazen of niet… maar de toeschouwers zijn wederom de Nederlanders… Dus alle (voor)oordelen kloppen… in jouw geval de afkomst van de daders en de lafaards (zijn overigens ook de daders) zijn weer de Nederlanders…

  Wie heeft het meeste schuld?

 36. De afkomst van de daders liet zich raden… Verder is het artikel en de opmerkingen van de heer Hans Werdmölder volledig juist. jammer dat Nederland nooit optreedt en dit tuig in Nederland er vanaf zal komen met een paar maandjes zitten en een taakstraf… Op naar het volgende incident (wat helaas geen incidenten meer te noemen zijn!!!)!

 37. Een zeer groot probleem voor Nederland!

 38. zolang justitie zelf dit niet heeft bevestigd kunnen we geen waarde hecthen aan aantijgingen in een opiniestuk.. en de Nederlandse pers kennende, zouden ze dit – als het waar was – daags na de gebeurtenis of eerste arrestaties zelf hebben gepubliceerd.

 39. Het is allemaal goed bedoeld hoor, allemaal posters met ‘Respect’ enzo. En wedstrijden aflassen door het hele land. Maar daar pak je die criminelen niet mee. Deze jongens moeten gewoon heel zwaar gestraft worden.

 40. Heel triest wat er is gebeurd, maar het heeft niks te maken met het Marokaans of Antilliaans zijnde. Het is een probleem van Nederland en van de wereld. Het is een probleem van domme mensen en zwakbegaafden. Mensen die goed opgevoed moeten worden anders loopt het altijd uit de hand. Het is een probleem van de verruwing der maatschappij.

  Voor hetzelfde geldt dat Robin van Persie nu dood kon zijn. Ja, doodgestoken door Barbaren op de Ajax jeugdterrein De Toekomst: Jong Ajax tegen Jong Feyenoord. Robin van Persie en de rest Feyenoorders moesten rennen voor hun leven, anders werd Van Persie en zijn collegas doodgestoken. Door wie? Door de zwakbegaafden, door de Barbaren.

  Jammer genoeg had ik die dag mijn fototoestel niet meegenomen.

  Sterkte aan de families van Richard Nieuwenhuizen.

 41. Pfff, waarom verbaast me dit nu weer niet . . .