• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Stichting Schoon Milieu op Curaçao (SMOC) blijft Raffinaderij Isla scherp in de gaten houden. “Afgelopen week was de uitstoot van fijn stof bij vlagen fors”, concludeert de stichting na metingen. Fijn stof bestaat uit zwevende deeltjes in de lucht die een gevaar voor de gezondheid vormen.

Uit verschillende rapporten die in bezit zijn van SMOC blijkt dat de Isla de norm voor de uitstoot van zwaveldioxide en fijnstof regelmatig overschrijdt. “Dan zijn er nog heel wat stoffen die niet worden gemeten die ook hoofdpijn, misselijkheid, irritatie aan de huid en ogen, longziektes, hartritmestoornissen en in het ergste geval kanker veroorzaken”,aldus de stichting. Fijn stof draagt bij aan het ontstaan van hart- en longziekten, acute en chronische bronchitis, en astma.

Metingen van afgelopen week:

6 reacties op “SMOC: Forse uitstoot fijn stof”

 1. @zeepie: de raffinaderij kost al jaren meer dan ze oplevert en er werken al lang niet meer zoveel mensen als voorheen (deels trouwens ook nog mensen van buiten Cur). Bovendien, is dat beetje economische waarde ieders gezondheid waard? Dat de raffinaderij open blijft is prima, maar dan wel volledig gemoderniseerd, efficient, veilig en schoon!

 2. De ISLA levert een zeer grote bijdrage aan de economie van ons eiland. Dus de opmerking dat ‘ie maar dicht moet’ is wel heel kort door de bocht.

 3. Vergeet ook straks het VUURWERK niet, dat ook (voelbaar en schadelijk)) zeer hoge concentraties FIJNSTOF geeft, tot 40 keer hoger dan normaal bij de jaarwisseling (naast alllerlei zware metalen op de grond/bodem).

 4. ik woon op piskadera en vanmidag heb ik mijn longe er uit gekots
  ik wordt wakker van de reuk en wel in de erco niet te harde.
  ik ben moe voel me slap geen eetlust
  hoe lang nog ???

 5. Wat zou Curaçao toch een mooi en gezond eiland kunnen zijn zónder die stinkende Isla.
  Dus ……….. ophoepelen met die troep.

 6. Ik wordt al misselijk als ik door Veeris heenrijd, laat staan als je daar woont, schandalig dat dit mag.