• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De aangepaste versie van het wetsvoorstel voor invoering van de Basisverzekering (BVZ) is gisteren aangeboden aan de Raad van Advies (RvA). Dat zei interim-minister Stanley Bodok vandaag tijdens de persconferentie van de ministerraad. De BVZ moet in januari worden ingevoerd.

Het oorspronkelijke wetsvoorstel werd door de vorige regering in mei aangeboden aan de Sociaal-Economische Raad (SER). De interim-regering heeft vervolgens na het commentaar die de SER en de aandeelhouders hebben gegeven tijdens het Nationale Dialoog aanzienlijke aanpassingen doorgevoerd.

Premie
Alle verzekerden, dat zijn de circa 128.000 personen die nu zijn verzekerd bij de SVB en BZV, betalen met de basisverzekering 12 procent premie. Van de 12 procent betaalt de werkgever 9 procent en werknemer 3 procent. Verzekerden met een inkomen van minder dan duizend gulden per maand betalen geen premie en gepensioneerden betalen 10 procent premie. Daarnaast betaalt iedereen 82 gulden voor de garantiekaart, met uitzondering van verzekerden onder de achttien en met een inkomen onder de duizend gulden. De BVZ is niet verplicht; men kan zich nog steeds particulier verzekeren.

Zorgautoriteit
Er wordt per direct een zorgautoriteit opgericht, die toezicht houdt op de rechtmatige en doelmatige uitvoering van de basisverzekering. De regering wil in 2012 een nieuw geautomatiseerd systeem invoeren, waardoor de gegevens van de belastingdienst en de SVB op elkaar aansluiten en waarmee misbruik en fraude kan worden opgespoord. De uitvoering van de BVZ valt onder de SVB. Ondanks de kritiek die is geuit over SVB als uitvoeringstoezicht, blijft Bodok zich vasthouden aan de audit die de Stichting Overheidsaccountantsbureau (SOAB) heeft uitgevoerd bij de SVB. “SOAB heeft vastgesteld dat de SVB in staat is om als uitvoeringsorgaan te blijven functioneren”, aldus de minister.

Financiele tekorten

“Er blijft een tekort in de zorg bestaan”, zegt Bodok. “Voor de jaren 2013 en 2014 kan dit gedekt worden als additionele maatregelen worden gerealiseerd. Voor de jaren daarna zijn ingrijpende hervormingen nodig.” De additionele maatregelen zijn de besparingen op geneesmiddelen, medische specialistische zorg, medische uitzendingen en laboratoriumzorg.

Vergelijking Basisverzekering Versie 20 Mei 2012 en Versie 5 December 2012

www.versgeperst.com