CURAÇAO – Een gebied ter grootte van het Verenigd Koninkrijk is tussen 2000 en 2010 ontbost in Brazilie. Dit bericht druist in tegen de mededeling van de Braziliaanse regering. Deze beweerde enkele weken geleden dat de ontbossing de afgelopen 24 jaar nog nooit zo weinig was geweest.

Volgens het onderzoek van Amazon Information Network verdwenen er tussen 2000 en 2010 240.000 vierkante kilometer regenwoud. Dit is voornamelijk te wijten aan illegale houtkap, aanleg van wegen, mijnen en de bouw van waterkrachtcentrales.

5 reacties op “‘Ongekende ontbossing Brazilië’”

  1. Wie kan er wat over zeggen? De Chinezen zijn masaal aan het aanplanten in hun “great green wall” project. In Japan waren er in vroegere eeuwen zo weinig bomen dat ze genummerd werden en er een kapverbod kwam. Europa is ook massaal aan het aanplanten geweest. Japan en China halen hun hout uit Zuid Amerika en Indonesie. De lokale leiders in de houtgebieden willen geld zien. Dus eigenlijk is iedereen (nu) happy. Voor het milieu is het allemaal wat minder, maar wie kan en zal er protesteren? De landen waar alle oerbossen zijn verdwenen hebben weinig recht van spreken.

  2. Curacao was vroeger ook 1 en al oerwoud..

  3. Landen kiezen in hun economische groei uiteindelijk toch voor snelheid en niet voor duurzaamheid, dat wiel moet iedere keer opnieuw uitgevonden worden, zeker ook omdat dit soort landen vindt dat het wat in te halen heeft. Heel triest, maar ook de rest van de wereld zal het een zorg zijn, helaas. Ook heel triest voor de oorspronkelijke bevolking, die worden steeds verder in het nauw gedreven, door de “nieuwkomers” (waar kwamen die ook weer vandaan. . . . . . ) en als ze zich verzetten krijgen ze het leger op hun dak. Wellicht een taak weggelegd hier voor de FARC. . . tegen betaling de Indianen bescherming bieden, weer eens wat anders dan Amerikaanse huurlingen die de hete kastanjes voor het leger uit het vuur halen, door Indiaanse dorpen plat te branden! Dan heb ik het nog niet eens over de dieren die hun leefgebied kwijtraken. Het trieste is natuurlijk al helemaal dat al die nieuw verworven rijkdom vooral niet terecht komt in de sloppenwijken van de grote steden.

  4. Ja, het is triest dat zoveel moois verloren gaat. Europa was ook eens bedekt met een zeer gevarieerd “temperate forest”…… Dat is een paar eeuwen geleden ook verdwenen.

  5. Dit moet stoppen in ons aller belang.