• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Zwarte Pietdiscussie in Nederland draait weer op volle toeren. Uit verschillende hoeken klinken reacties dat het knechtje van Sinterklaas een racistische achtergrond heeft. Dit jaar wordt de mening gedeeld uit de hoek van Groenlinks. Andrée van Es vindt dat het tijd wordt om te stoppen met Zwarte Pieten.

“Het Sinterklaasfeest is ooit begonnen zonder Zwarte Piet en het wordt tijd om er mee door te gaan zonder hem’, verklaarde de Amsterdamse schepen Andrée van Es gisteren tegenover Het Parool . ‘Het is tijd om afscheid te nemen van Zwarte Piet.’

Oude opvatting
Niet alleen Van Es is negatief over de Zwarte Piet, ook John Helsloot van het Meertens Instituut vindt Piet racistisch. “Zwarte Piet is in essentie een racistisch fenomeen, het verschijnsel staat in de traditie van een oude opvatting dat een dienende rol donkergekleurde mensen nu eenmaal het beste past”, aldus Helsloot tegen de krant.

26 reacties op “‘Tijd om afscheid te nemen van Zwarte Piet’”

 1. Voor de broodnodige relativering in dit verband:

  http://www.braboneger.com/

 2. Uit welingelichte beon heb ik begrepen dat Sinterklaas met zijn pieten weer naar Spanje is vetrokken. We zien elkaar hier volgend jaar weer terug met deze discussie…

  Tenzij…. Want het gerucht gaat dat Sinterklaas niet bestaat en dan komt de fundamentele vraag op, of zwarte pieten zelfs wel bestaan. Dat is voer voor filosofen. Gaan we volgend jaar mee verder in Koninkrijksverband.

  Verder hoop ik dat iedereen een gezellig Sinterklaasfeest heeft gehad met fijne cadeaus..

 3. Variant op “a dirty mind is a joy forever” is “a racist heart is a joy forever”.

 4. @ Rignald, nu begrijp ik eindelijk waarom die stammen in Afrika andere stamleden gevangen namen en ze voor een lapje stof en wat kralen aan die witmannen verkochten. Het lag aan hun genen en had niets met winstbejag te maken. Bedankt voor je duidelijke uitleg !

 5. @jandro, racisme zit in je dna. daar heb je geen ZwartePiet voor nodig

 6. Zwarte piet is zwart door het roet van de schoorsteen. zo hebben miljoenen kinderen het geleed.
  Al die deskundigen en geleerden zijn zelf rascistisch dat ze aan een onschuldig personage een kleurlingen-label hangen dat er niet is!

 7. Een zwarte piet brengt een hoop lol en vermaak voor de kinderen, wie wil daar nu niet mee vergeleken worden……zucht…….niet te geloven dat er mensen zijn die zich hier druk om maken……

 8. Zucht……

 9. Vraag me wel af of mevr. Van Es, ook tegen zwarte Piet zou zijn als de vader van haar zoon geen zwarte Curaçaoënaar was.

 10. Velez, op 05-12-2012 om 21:27

  Je hebt jou zegje gedaan, en nu?
  Jij bent zeker de leukste thuis.

  @black peter,

  Dat heb je goed gezien, chapeau.

 11. Wat een kul. De mens is ooit begonnen zonder auto’es electriciteit enz. enz.
  Nu we weten wat voor negatieve invloed deze zaken hebben op de wereld en het klimaat wordt het tijd hiervan afscheid te nemen.

  Lijkt mij veel belangrijker dan het gezeur van enkele gefrustreerde ex afrikaanders.

 12. black peter@ Ik vindt wel allemaal grappig wat je schrijft maar wilt toch op het laatste stukje reageren.

  Als ik de Europese Nederlanders mag aanraden zou ik maar goed uitkijken om niet in een schoorsteen te kruipen, je zou er maar als een zwarte met die typische lippen en haren uit komen kruipen… Ik vrees dat de makamba geen neger wenst te worden..vandaar. 😆

  Ik ben ook een geboren blanke macamba ,en als ik morgen zou wakker worden als neger zou ik mij preccies het zelfde voelen.Het maakt niet uit wat voor kleur een mens heeft.Van alle rassen zijn er goede en slechte personen Het probleem is vaak het cultuur verschil.Je merkt op Curacao b.v. als als mensen in Nederland gewoont hebben dat ze heel anders zijn en denken als mensen die nooit van het eiland af geweest zijn.Ook hebben ze een andere werkmentaliteit..Ook verpesten de slechte het vaak voor de goede of proberen de goede in een kwaad daglicht te zetten.Ik ben er van overtuigd dat een overheid zorgt voor discriminatie waar dan ook ,ook in Nederland dus..

  Maar op zwarte piet terug te komen,Ik zou me als ik zwart was geweest niet zo gauw op mijn p*k laten trappen,.Er hebben trouwens heel vee lCuracaoenaars weer lol ieder jaar om voor zwarte piett te spelen.Als je het niet eens bent met die traditie ,vier het dan niet ,klaar

  Er zijn veel ergere dingen waar we in ons leven zorgen om moeten maken,zeker momenteel.

 13. @Black Peter, je begrijpt er zoals gewoonlijk weer helemaal niets van. Het gross van de witte Nederlanders verbaast zich over het feit dat schijnbaar een aantal van hun zwarte medelanders zich druk maakt over ons Sinterklaas feest en vragen zich af of die nou echt niet iets zinvollers te doen hebben. Ik weet het antwoord al wel hoor en dat is NEE.

 14. @ black peter, ik vind dat je het gehele negroïde ras beledigd met je opmerking: maar die dikke rode lippen, en dat krul/kroeshaar lijkt verdomd veel op een negroid mens. ra ra ra.
  De negroïde mensen die ik ken (ook af en toe in de spiegel kijkend) lijken helemaal niet op jouw beschrijving, wij zijn namelijk al eeuwen bezig met het project “drecha kòlor”, dat jouw voorouders daar, gezien jouw beschrijving van jezelf, niet zo goed in geslaagd zijn moet je nou niet op je broeders en zusters af reageren.

 15. als piet zijn de wil ik ook niet vergeleken worden met…………… voetballers die grensrechter schoppen, overvallen plegen, enz

  afscheid moeten we inderdaad nemen van Sinterklaas en de pieten, dit is echt nederlands vermaak, wij hebben onze carnaval veel beter
  Ik kijk veel liever na dansende mensen en niets verhullende kleding .

 16. VRIJHEID! LOL! Wanneer zwart of wit zwarte Piet wil spelen, laat hem dat in alle VRIJHEID doen.
  De dienende rol ? Misschien die boodschappenjongen niet ènkel een pak koffie in een zakje laten doen en vervolgens dat ene pakje koffie naar je auto laten dragen. Dat doet mij aan de slaventijd denken.

 17. Stuiptrekking van Andrée van Es met haar GroenLinks en alle andere geitenwollen sokken dragers ? Viel mij al op dat Andrée de laatste tijd erg tegen de Caraïbische allochtonen aanschurkte, wat een hoogtepunt bereikte na het echec van de laatste verkiezingen. Wat hebben ze volgens de peilingen van dit moment, een halve zetel ? of is die inmiddels ook verdampt ?
  Nee Andrée toen je uit de politiek stapte had je weg moeten blijven, je terugkeer is een brevet van onvermogen om je in de normale maatschappij staande te houden.

 18. Eindelijk. Zo kunnen wij als mens tot elkaar groeien zonder raistische gedoe. Het werd eens tijd.

 19. Zo, dat is dan nog net gelukt om hiermee in de krant te komen. Maar gelukkig gaan van Es en Helsloot hier helemaal niet over. Tot volgend jaar dan maar weer, als groen Links dan nog bestaat tenminste.

 20. Nogmaals voor de duidelijkheid: Piet staat voor Pedro, een veel voorkomende naam in Spanje, daar waar volgens ons Sinterklaas vandaan komt. Pedro heeft als beroep schoorsteenveger, Pedro raakt een beetje vies van zijn beroep, zijn gezicht is daardoor zo zwart als roet. Dat komt door de schoorsteen. Vanwege zijn uitmuntende dak en schoorsteenskills is Pedro uitermate geschikt om zijn neventaak uit te voeren. Wat wij niet zien is dat zodra Pedro klaar is met werken hij lekker het roet van zijn latinohuidje afspoelt en daarna tapas gaat eten (dat doen Spanjaarden!) Mensen die een probleem hebben met dit stukje Nederlandse cultuur vraag ik dan ook vriendelijk om je druk te maken over zaken die er WEL toe doen.

 21. Het gross van de Nederlanders maakt zichzelf wijs en poogt daarbij ook zwarte Surinamers en Antillianen wijs te maken dat zwarte piet in feite een witte schoorsteenveger is die vanwege een val door de schoorsteen zwart is geworden of zwart lijkt. Heel aannemelijk.
  Maar nu komt het, door die ongelukkige val in de schoorsteenschaft is hij niet alleen zwart geworden, maar tijdens dat gekruip door de schoorsteen heeft in feite een metamorfose plaatsgevonden waardoor hij voortaan met dikke negerlippen en gekruld tot kroes haar door het leven moest. Maar die dikke rode lippen, en dat krul/kroeshaar lijkt verdomd veel op een negroid mens. ra ra ra. Het is me ook wat he mensen.. Als ik de Europese Nederlanders mag aanraden zou ik maar goed uitkijken om niet in een schoorsteen te kruipen, je zou er maar als een zwarte met die typische lippen en haren uit komen kruipen… Ik vrees dat de makamba geen neger wenst te worden..vandaar. 😆

 22. Als elke zwarte Piet nou zelf beslist of hij wel of niet zogenaamd door de schoorsteen is gekropen? En wat doen nou de donkere Antilliaanse jongens die het zelf leuk vinden om elk jaar voor zwarte Piet te spelen? Moeten die zich wit sminken? Hou toch op met dit gezeur van racisme en laat het feest lekker doorgaan.

 23. Zwarte Piet, De hulp van Sinter Klaas, die samen met Sinterklaas op het dak loopt van huizen….Zwarte Piet gaat dan met de pakjes door de schoorsteen naar beneden het huis in om zo ook weer terrug naar boven te komen. Door al het roet en viezigheid in de schoorsteen raakt hij vies dus ”zwart”. Ik ben donker van huidskleur, ik zie hier totaal geen racisme in of what so ever!

 24. Deze mensen moeten een bijbaantje gaan zoeken want ze hebben echt te veel tijd over om deze onzin te verkondigen

 25. Nou is weer lekker “links” gezeik – van alle vormen van rasicme vind ik deze nog het minste – is al weet ik veel hoe lang een traditie en voor de linkse hoek moet een Nederlandse traditie weer weg.. net als de negerzoen.. het is gewoon mieren je weet wel.. ik maak me meer zorgen andere dingen dan zwarte piet.. maar ja.. ik zal de zwarte piet wel toegespeelt krijgen voor mijn mening

 26. Betekent op Curacao (als met niet op die halve gare regenboog pietjes overstapt iig) het einde van sinterklaas dacht ik? Ik zie bijna nergens sinterklaas. Het zijn eerder die _zwarte_ pieten die lol komen brengen.