CURAÇAO – De Hr.Ms. Van Amstel is weer terug in Nederland na een geslaagde operatie in de Cariben. De afgelopen drie maanden fungeerde het fregat als stationsschip voor de Koninklijke Marine. De belangrijkste taak van het schip was het uitvoeren van counterdrugsoperaties.

“Hiervoor werd de 122 meter lange Hr. Ms. Van Amstel de afgelopen maanden veelvuldig met succes ingezet voor zowel de Koninklijke Marine als voor de Kustwacht van het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch Gebied”, meldt het Openbaar Ministerie.

840 kilo cocaïne
Op vrijdag 26 oktober onderschepte het marineschip na een spectaculaire achtervolging 840 kilo cocaïne. Ook werd tijdens de diverse patrouilles de scheepvaart in de regio in kaart gebracht. Tijdens de periode in het Caribisch Gebied stond er een Belgische Alouette-helikopter aan boord. De Nederlandse en Belgische marine werken al vijftien jaar nauw samen als het gaat om onderhoud, opleiding en het voeren van een geintegreerd operationeel commando van de vloot van beide landen.

Fregat
Hr. Ms. Van Amstel is een multipurposefregat van de Karel Doormanklasse. Dit type fregat is geschikt voor luchtverdediging, bestrijding van onderzeeboten en van oppervlakteschepen, maar ook voor het uitvoeren van counterdrugs- of antipiraterijoperaties. Door de bijzondere rompvorm kan het schip bij zware zee zijn snelheid behouden en kunnen helikopters met slecht weer op dek landen. De bemanning bestaat uit 140 opvarenden.

1 reactie op “Hr. Ms. Van Amstel weer naar huis”

  1. Defensie is zover gekrompen dat we weer een tijd moeten wachten op zijn vervanger in de regio? Meen me te herinneren dat de schepen elkaar op Curacao aflosten, nu valt er steeds een gat van een paar maanden?