CURAÇAO – Het jacht die op 20 oktober water maakte bij het Spaanse Water, ligt nog steeds kopje onder in ondiep water. “De eigenaar van het jacht is overleden en de Haveninspectie is hard op zoek naar erfgenamen, want er zijn natuurlijk kosten aan verbonden”, zegt woordvoerder van de Kustwacht, Roderick Gouverneur.

“Het gaat natuurlijk om de geldkwestie”, zegt Gouverneur. “Er liggen meer wrakken in het Spaanse water. Het gezonken jacht lekte olie, die de Haveninspectie inmiddels heeft opgeruimd. Ondertussen is er een andere gezonken boot gespot bij het Spaanse Water door een oplettende lezer. “Het vervuilen van het Spaanse Water lijkt steeds drastischere maatstaven aan te nemen. Wordt het niet tijd dat van overheidswege deze ’verblijfstoeristen’ gereguleerd worden?”, aldus de lezer.

27 reacties op “Gezonken boten bij Spaanse water”

 1. Zorro en Cur Eye, bon bini bek op dit forum.

  Ik mis echter Kasuari, hoe gaat het met hem? Ik zou hem graag een fruitmand willen sturen.

 2. @ Lucas
  Cijfersjes van budget e.d. even door 6 delen.
  Cijfers waren max dus bij 300 boten.
  Dus bij 50 boten een stuk minder.
  Vraag even de omzet bij Budget e.d., werven en marina’s en je weet het.
  Moet je wel alle lokale bootjes er van aftrekken.
  Maar de vluchten van en naar Curacao en de taxi ritten er weer bij op.
  En natuurlijk niet te vergeten de uitgaven op de markt.
  Eigelijk is het simpel een huishouden geeft +/- 50.000,– NAF uit per jaar.
  Dat maal het aantal bootjes en je komt een heel stuk in de juiste richting of toch niet?
  Dit is hogere wiskunde. Toch het CBS maar een studie van 1 a 2 jaar?
  Niet te serius worden hoor Lucas.
  Politiek, nee dank je wel en welke partij bedoel je. Ik ken er geen 1 en zij mij ook niet.

 3. @ ton jutte

  fantastische beraming van de cijfer :
  dus volgens u geven ze gemiddeld per jaar uit :
  bij 50 boten > per boot NAFL 1.270.000
  bij 300 boten > per boot NAFL 235.000

  DENKT U ECHT ?
  ZIT U OOK IN EEN POLTIEKE GROEP MET GROOTHEIDSWAANZIN ?

 4. @ Cur Eye. De aantallen waar het idd minder zou kunnen zijn dan jaren hiervoor is in de werf en de marinas, als je daar betaald en ook gezeik krijgt met immigratie dan kies je snel een ander eiland…
  Maar mensen die gratis ergens willen liggen, nemen vervelende immigratie op de koop toe…

  Juist, daar hebben de boaters/cruisers het over, toen ze over een bijna halvering spraken. Wat noem jij vervelende immigratie? Wat mij daarover is verteld en waarvan ik bewijzen heb kan een weldenkend mens dat nooit op de koop toe nemen. Sommigen kiezen dan voor een aanvraag verblijfsvergunning voor een jaar met steeds een verlenging met een jaar, maar dat doet/wil zeker niet iedereen. De laatste groep (Amerikanen) mag dan 3 maanden per kalenderjaar op Curacao blijven en dan in het land van herkomst wachten op de volgende 3 maanden van het volgende jaar. Ik weet wel wat ik zou doen, als ik zeebenen zou hebben, maar zeker niet dat. Alle sympathie trouwens voor de boaters/cruisers, die Curacao geen enkele cent kosten of boze plannen met immigratie hebben.

 5. @ Jackson. Wel een beetje selectief ben je dan…. als het om verkiezingen gaat geloof je minder snel de meerderheid.

  Had ik je al gezegd, dat je constant grossiert in leugens en nonsens. De eerste zinnige reactie van je wordt met grote belangstelling gevolgd.

 6. @Zorro,
  “Mijn informatie is van meerdere booteigenaren dus ik kan niet anders dan de meerderheid geloven.”

  Wel een beetje selectief ben je dan…. als het om verkiezingen gaat geloof je minder snel de meerderheid.

  Lekker schijnheilig…

 7. @Zorro, even de kabrietenberg opklimmen (zowiezo een aanrader, what a view… maar dat terzijde) en tellen… hoef je niemand op zijn woord te geloven….

  De aantallen waar het idd minder zou kunnen zijn dan jaren hiervoor is in de werf en de marinas, als je daar betaald en ook gezeik krijgt met immigratie dan kies je snel een ander eiland…

  Maar mensen die gratis ergens willen liggen, nemen vervelende immigratie op de koop toe…

 8. & Cur

  Ik ga uit van 50 tot 300 boten en dan zit daar ergens 80 en 130.
  Het is natuurlijk maar een schatting en zeker niet onderbouwd.
  Maar laat het CBS er A.U.B. geen onderzoek naar doen dat is geld over de balk.

 9. Voor mij is overduidelijk dat er over verbeteringen/veranderingen gepraat moet worden en dat de onderlinge verhoudingen tussen de diverse “bewoners”, die van het water gebruik maken, ook een punt van discussie zijn. Enig initiatief van Curacao is niet te verwachten, omdat vele prioriteiten de aandacht vragen. Wie mocht denken en dat lijken ze allemaal te doen, dat het allemaal vanzelf goed komt, moet ik teleurstellen.

 10. @ Cur Eye. Zorro, er zijn dit jaar niet veel minder jachten dan de jaren ervoor.

  Mijn informatie is van meerdere booteigenaren dus ik kan niet anders dan de meerderheid geloven.

 11. @ Jackson. Zorro is gewoon jaloers omdat hij nog steeds met zn rubberbootje zit.

  Noch het een noch het ander is waar, maar je grossiert hier constant in domme opmerkingen, die nergens op slaan.

 12. Overigens liggen er geen 300 jachten ten anker in het SPW… Misschien met de marinas erbij… Niet eens tijdens het hoogtepunt van het huricane seizoen.

  Het aantal jachten in de ankergebieden ligt tussen de 80 – 130.
  Ze nemen alleen zeer veel ruimte in doordat ze allemaal aan 50+ meter ketting moeten liggen. Moorings zou dat oplossen. Geen idee hoeveel helemaal geen pasanten/cruisers zijn, maar mensen die hier gewoon on-ingeschreven wonen.

  Dat de boten een bijdrage leveren aan de Curacaosche economie is een feit. De mate is echter niet zo uit de losse pols te schatten, zeker niet als je niet juist kwantificeerd.

  Ik denk dat Ton het voor de rest goed beschreven heeft en dat de waarheid in het midden ligt, niet 100% Cruisers zijn heilig zoals Marianne dat bedoelt of 100% Cruisers zijn chollers wat andere zeggen.

  Helaas ligt de oplossing bij de overheid die nog de kunde nog de interesse heeft om iets op te lossen..

 13. @ marianne en andere

  Leven en laten leven

  Vraag aan iedereen maar vooral voor Marianne; hoe lang woon je al op het Spaanse Water? Aan wie heb je daar iets voor betaald en hoeveel?

  Wat leveren de bootjes op het Spaanse Water op?
  Zaken even op een rij normaal boodschappen:
  50 boten x 400 guldens per week = +/- 1.000.000,– per jaar
  300 boten x 400 guldens per week = +/- 6.000.000,– per jaar
  Dat geld is de voor de Super markt o.a. Vreugdenhil en AH (laten zelf busjes rijden)
  Uit eten en wat drinken o.a. bij Norman in de vissershaven per boot +/- 50 gulden per week 500.000 tot 3.000.000 per jaar dat is voor de horeca.
  Spullen voor de boot Budget Marina, Island Water World 2.000.000,– per jaar.
  Werven en reperatie aan jachten 50.000.000,– per jaar.
  Marina’s e.d. liggeld 10.000.000,–

  Dus de bootjes leveren inderdaad best geld op voor de economie van Curacao.

  Maar het probleem zit hem in boten die jaren voor anker liggen en niets of bijna niets hiervoor betalen. In Nederland betaald elke woonboot onroerendgoed belasting en liggeld aan de gemeente. Daarnaast is het verboden te lozen op het opervlaktewater. etc. Net een huis op het water. Wie zou het normaal vinden als een klein dorp zijn vuilwater op straat liet lopen?
  Dat er een snelheids beperking op het Spaans Water moet worden ingestelt lijkt me wel duidelijk. Of wacht men tot er werkelijk ongelukken gebeuren.
  Bij het tanken CYC wordt natuurlijk wel eens wat gelekt maar bij het vullen van de rubberbootjes e.d. van Cruisers maar ook van woonboot bewooners natuurlijk ook.

  Geniet van het water en leef en laat leven.
  Maar koraal in het Spaans Water met alle vervuiling dat moet ik eerst zien en dan geloven.
  Het wel hebben over schroefwater maar niet over de ankerkettingen is niet erg objectief.
  Bekijk alles eens van een afstand en sla de handen in een en kom met redelijke en eerlijke oplossingen en niet vanuit je eigen wereld. Maar ja Cruiser en boot mensen hebben altijd al een hekel gehad aan bruggen dus die zullen er wel niet worden geslagen.

 14. Zorro is gewoon jaloers omdat hij nog steeds met zn rubberbootje zit. Elke keer oppompen en nog zelf roeien…. En tja dan zijn er nog mensen die een echte boot laten zinken…..

  En zo zijn er nog wel een aantal op VP….

 15. @Marianne Geyskes, zo zo, mevrouw is de gebeten hond.

  1. Er is onderscheid tussen cruisers/pasanten en mensen die gewoon woonachtig zijn op Curacao maar als niet ingezetene op het Spaanse Water wonen.
  2. Het zijn vooral de laatsten die vinden dat dit water hun huis is en andere gebruikers zich daar maar moeten aanpassen.
  3. CYC lekt zeker olie, maar wie met volle maan naar een vol ankergebied kijkt, zal de olie zien drijven die door de cruisers word gebildged.
  4. Het zijn de boten die hier opgeknapt worden en uit het water worden gehaald bij de werven, die geld opbrengen, niet de mensen die Curacao als hurricane hole gebruiken en ook niet in een marina willen liggen. Die 5 miljoen komt uit je duim.
  5. De meeste cruisers die ik tegenkom zijn uiterst vriendelijk en correct, maar een paar arrogantelingen verzieken het voor de grote groep.

  Het is nooit slechts het een of het ander. Ieder verhaal heeft twee kanten en watersport, cruisers, vissers en commercie moeten het water delen.
  De overheid heeft tot heden geen duidelijk beleid gemaakt en de immigratie lijkt de regels voor de cruisers bij de balie te verzinnen. Dit zorgt ervoor dat er spanningen onstaan bij groepen die verschillende belangen hebben.

  Wat de overheid zou moeten doen is met een duidelijk beleid komen wat zorgt dat het verblijf van de cruiser fijn is en niet belastend voor het mileu en watersport/andere gebruikers. Moorings verminderen de schade aan de onderwater wereld. (Een jacht heeft tientallen meters ketting nodig dat alle vegatie op de bodem wegschraapt) Er kunnen meer jachten op dezelfde hoeveelheid water.
  Een verplichte plek waar grijs water tanks geleegt kunnen worden en het consequent uitvoeren van immigratie beleid.
  – Wake beperkingen en controle hierop in de buurt van ankerplekken.
  En zo zou ik er nog wel wat kunnen bedenken.

  @Zorro, er zijn dit jaar niet veel minder jachten dan de jaren ervoor.

 16. Goed dat er een dame is Marianne Geyskes, die het gezwets van de anderen vakkundig weerlegd. Ok ik heb regelmatig de coast gaurd gebeld voor de diesel vervuiling die bij de jachtclub vandaan kwam het automatisch bilgen van de moter boten en dus de lek diesel in het spaanse water lozen, helaas tegen dovemans oren, zo ook die speedboten met 3* 300pk die met hun schroef turbulentie het bodem stof elk weekend weer op rakelen en het weinige koraal vervuilen waar de yachties juist zeer milieu bewust omgaan met hun eigen natuur en ervan genieten vervuilen vele lokale stinkpotters dit.

 17. @ Marianne Geyskes. Ik had al gezegd het niet met NAF 500 per maand eens te zijn. Nu is het bijna niets en ook hier gaat alleen de zon gratis op en onder. Dat immigratie gratis de verlengingen doet vind ik niet meer dan terecht voor de abominabele behandeling van de cruisers, maar ook daarvoor zal geld gevraagd moeten worden als dat drastisch zou veranderen. Met “andere prioriteiten” en “low budget” heb ik niets te maken, want ook mensen met een jacht moeten beseffen, dat een hobby geld zelfs veel geld kan kosten en die kosten zijn aan zo’n leven onlosmakelijk verbonden. Als ieder (ei)land met Panama had meegedaan om geld te vragen, had ik de cruisers willen zien of zouden ze massaal hun jacht/boot verkopen? Nee toch. Je moet wel met redelijke argumenten komen.

 18. Aruba vraagt geen geld dat is onjuist Bonaire wel 10$ per dag maar daar liggen dan ook morrings. Maar het zou goed zijn om iets te vragen en daar voor bepaalde services te verlenen. Bijvoorbeeld iets voor het vuil water, iets voor de vuilnis, morrings, toiletten en was gelegenheid, betere in en uit klaren mogelijkheden. Alleen maar geld vragen daar kan toch niemand voor zijn. Santa Marta is, zolang er geen hull-out mogelijkheden zijn en de autoriteiten elke boot zien als een melkkoe waar Peso’s uitkomen, geen echte concurent.
  Maar 50/300 boten kunnen niet hun vuilwater zomaar lozen op het opervlakte water en dat gebeurd nu wel. Dit moet en kan anders al is het alleen maar voor de gezondheid van de mensen op, in en langs het water. Ik kom van Aruba en ben een keer of tien met mijn boot in het Spaans Water geweest. Bijna altijd in een marina. Maar ook daar niets om je vuilwater op een net manier kwijt te raken. Ik heb een holding tank maar de dicht bijzijnde pump-out is een paar honderd mijl weg. Dus helaas gaat de stront e.d. gewoon overboord.
  Of ik wel of niet iets bij heb gedragen aan de economie van Curacao. Twee keer bootje laten verven, liggeld betaald, brandstof, uit eten, wat kopen, wat drinken, Ik weet zeker dat mijn bankrekening altijd een beetje lager is als ik vertrek.

  Ik wens iedereen veel plezier op en rondom het water.

  Maar jaren liggen op een plek omdat het zo lekker goedkoop is komt zeker voor op het Spaanse Water en dat is profiteren. Het is terecht dat iedereen belasting betaald als je ergens langere tijd verblijf. Waar moeten scholen, wegen, ziekenhuis e.d. anders van worden betaald. Dus iets van onroerendgoed belasting en grond/water belasting is toch niet zo vreemd als je al jaren op een boot woont die voor anker ligt in het Spaanse Water.

 19. Give me a break
  Denken jullie echt dat die mensen 5.000.000 USD binnenbrengen ?
  Makkelijk omgerekend (we nemen maar zogenaamd 300 boten) is dat 30.000 NAFL per boot.
  Okay weet je wat, niet NAFL 500,- per maand maar dan NAFL 100,- per maand.
  (300×100) NAFL 30.000 per maand voor een particulier bedrijfje.
  Die kan deze mensen een correcte plaats, een correct anker, een correcte boei aanbieden + alles wordt formeel gereguleerd en men kan zorg dragen dat deze mensen het milieu schoon houden.
  Denk er even over na denken jullie echt als men effe de toilet flushen dat ze het water na 2 weken gaan recyclen ??? haha noway midden in de nacht direct het spaanse water in….

  BY THE WAY als je geen anchor fee kan betalen vanwege een “beperkt budget” (NAFL 30.000) kan je ook niet echt veel uitgeven in de economie……..

 20. @Zorro De meeste jachten op Curacao liggen in een marina of zijn op een werf voor stalling of reparatie. Veel van de ankerende jachten (50 van de 300) gaan vroeg of laat naar een werf, ofwel Curacao Marine Services ofwel Piscadeirabaai. Andere jachten blijven voor anker en laten zich daar repareren. Het aantal jachten dat hier alleen maar ligt voor het overleven van het orkaan seizoen is minimaal.
  De vraag wat betalen jachten is dus ietswat complexer.
  Een erg ruwe schatting leert dat de jacht toeristen minimaal 5 millioen USD aan foreign valuta per jaar inbrengen. Dat is dus wat jachten betalen.
  Die jachten leven allen op een beperkt budged. Ze kunnen het geld maar 1 keer uitgeven.
  Ga je nu 500 Naf ankergeld per maand vragen, dan gaat dat dus af van het budget dat besteed kon worden aan andere zaken. Veel jachten zullen dan afhaken om te ankeren, dus ook niet daarna naar de werf, ook geen reparatie etc etc.
  In Panama heeft men op een gegeven moment ankergeld gevraagd. Binnen 1 jaar was de jacht industry volledig terziele. Jachten hebben nu eenmaal andere keuzes. Er zijn meer van zulke voorbeelden te vinden. Aruba, Santa Marta wachten op smart op meer stommiteiten van Curacao.
  Het beste voor Curacao is dat veel jachten veel uitgeven aan voor hun allerlei nuttige zaken en daarmee de economie van Curacao spekken.
  Wat jachten nu ervaren is precies het tegen overgestelde. Gepruts met anker gebieden, Ankerboeien weggesleept. Een moeilijke inklarings procedure, Een zeer slecht functionerende immigratie. Dreiging van meer negatieve maatregelen. Alles wat fout gaat is schuld van jachten. De jachten voelen zich dus echt prettig (dus niet).
  Wat nodig is een constructieve ondersteuning van de jachtindustrie, een neutraal controle apparaat zoals een rechtsstaat betaamd. Geen gemanipuleer van lokale sportclubs. Geen fake havenmeester die de boel verziekt. Een kustwacht die reageerd op klachten. etc etc
  Dat het wel degelijk goed kan laat customs zien die binnen de wetgeving een beleid voert die de jacht industrie maximaal ondersteund. High marks for that.

 21. autowrakken langs de openbare weg, scheepswrakken in het spaanse water.
  Hoe zit het nu met die lik-op-stuk-wet bij vervuiling waar ze vier jaar geleden mee bezig waren?
  Nu zien we weer eens hoe nodig dat is.

  Officieel moet dhr. Gouverneur bij SKS aankloppen, bij de afdeling milieu

 22. Gelekte olie opruimen kost geld. Het ‘hard’ op zoek zijn naar erfgenamen ook. Waarom niet zelf de boot direct boven water gehaald?

 23. @ Marianne Geyskes. Heel goed om even op de feiten te wijzen, zodat niet iedereen achter andermans leugens aan holt. Betalen de cruisers inderdaad maar zo weinig om hier voor anker te gaan? Zo ja, dan kan ik de opmerking van Lucas begrijpen, ook al ben ik het niet met het bedrag eens. Lucas zou ook moeten weten, dat de inkomsten niet zo florissant zullen zijn. Na ruim 10 jaar van een soepel immigratiebeleid is dat dit jaar onder minister van justitie Wilsoe flink aangescherpt. Ik heb op het onderwerp over immigratie daarop al recent gereageerd, maar de boten zijn dit jaar door die stommiteit met de helft verminderd. Hoe stom kan Curacao zijn om de kip met gouden eieren te slachten. In de regels voor residentschap staat, dat een ziektekostenverzekering van een lokaal bedrijf verplicht is. Amerikanen hebben meestal een internationale verzekering en moeten dan voor lokale hulp dubbele premie betalen. Het is niet ver af van oplichting van deze mensen. Is/Wordt/Werd er al aktie ondernomen door de minister, die van alles af weet? Ach nee, daar valt zijn zakken niet mee te vullen. Zouden de cruisers collectief niet wat daadkrachtiger moeten zijn? Zeker weten en moeten ze nu Betrian als MP en minister van justitie benaderen, want het duurt al bijna een jaar.

 24. Even een correctie.
  Het laatst gezonken jacht is een locale boot genaamd WINDSONG NC515. Dat jacht ligt er al jaren totaal verwaarloosd. Is door de authoriteiten verschillende malen gespot maar geen aktie.
  Het 1st gezonken jacht is inderdaad van een overleden cruiser. De “Kustwacht” heeft het jacht daarna op een stomme plaats tenanker gelegd aan iets wat de naam anker niet waardig is. Dat jacht is al meerdere malen van stranding behoed door cruisers totdat de weersomstandigheden te slecht waren om er nog iets aan te kunnen doen. Melding aan kustwacht gaf geen reactie.
  De haven inspectie zou dieselolie omgeruimd hebben. Laat me niet lachen. Is gewoon verdampt. De oliepads die gelegd zijn lagen aan de verkeerde kant en half onderwater. Die zijn trouwens voor olie en niet voor diesel. De Windsong heeft s’nachts minstens 200 liter dieselolie gelekt wat in de morgen al verdampt was.
  Er liggen verschillende andere lokale schepen ofwel gezonken of op het punt van zinken. Houten vissersboten en stalen totaal verrot.
  Kritiek op cruisers is dus nogal tendieus en verre van de realiteit.
  Vervuiling: Alle rotzooi die langs drijft is van locale boten. Vooral in het weekend. Diesel olie komt van de jacht club. Lokale speedboten of wat dan ook racen in het weekend met zeer zeer hoge snelheid door het Spaansewater. Boeien welke het ankergebied aangeven worden met de regelmaat van de klok versleeptdoor de surfclub. (Die heeft trouwens geen vergunning maar wat maakt dat uit)
  Ik denk dat het eens tijd wordt dat Curacao eens echte en vooral objectieve kontrole gaat uitvoeren ipv achter het buro pompeuse en tendieuse uitspraken te doen. Het is bekend dat de de lokale zeilsport verenigingen de pest hebben aan cruisers. Zij beschouwen het Spaansewater als hun prive gebied. Bevriende authoriteiten worden bestookt met verzonnen problemen. Diezelfde authoriteiten komen daarop met gewrochte meningen.
  Cruisers onderling zijn zeer bewust van het millieu. De onderlinge sociale kontrole is zeer sterk. Daar komen geen problemen vandaan.
  Er is op Curacao de laatste jaren een behoorlijke jacht industrie opgebouwd steunend op de groeiende touristen markt van cruisers.
  Curacao; het begint U aardig te lukken om dit toerisme om zeep te helpen. De reputatie van Curacao is internationaal al aardig slecht door dit gepruts en ook al mede door een zeer slecht functionerende immigratie die met grote willekeur (welke) regels uitvoerd.

 25. gewoon maandelijks nafl 500,- laten betalen.
  degene die niet willen betalen gaan naar een jachthaven of gaan weg.
  probleem opgelost.

  50 bootjes X 500 = 25.000 per maand

  daar kan een particulier bedrijfje het goed van doen…

 26. all these so called “sailor” or “saltwater cruisers” or whatever funky name they call themselves that drop anchor, are nothing but mega cheapskates that take advantage of everything and everybody around them! Most of them always overstay their welcome and pollute spanishwater to the max! They cost the local taxpayer way much more money then that they spent on the island. They don’t care for the island as this is only a passing station to them. The biggest advantage they have here in these very protected waters is that they only have to pay 10$ once to drop anchor. While polluting and filling up all the space and costing the island many tax dollars, they still have the nerve to complain at the locals making a wave or passing by to close between their floating pieces of fiber! There are many boats anchored here for yearsssssss without paying any taxes, even running their own internet hosting business without paying a dime to taxes…..
  It is time that the government starts to organize this problem…..

  Let’s start by collecting a daily anchoring fee so we can use this money to clean up their mess. Neighbouring islands are doing this for years…..why can’t we ??

 27. Maak er een snorkel attractie van!