CURAÇAO – De twee Nederlanders die in september voor de noordkust bij Santa Marta werden gered door de Colombiaanse kustwacht, hebben hun boot MS Utopia nog niet terug. “De Utopia mag de haven niet verlaten voordat er een borg is betaald van 5.660.000 peso’s”, aldus Ton Jutte, eigenaar van de boot.

Jutte en zijn vrouw kregen op 25 september motorpech en werden door de Colombiaanse kustwacht 2 kilometer naar de volgende baai gesleept. De boot kon worden meegesleept naar een marinewerf waar die inmiddels is gerepareerd, zodat de Nederlanders hun reis konden voorzetten.

Internationale verdragen
“Ondanks internationale verdragen voor het helpen en redden op zee, mede ondertekend door Nederland en Colombia, weigert de ambassade en Buitenlandse Zaken (BZ) de Utopia en haar bemanning te helpen”, aldus Jutte. Het echtpaar mocht het land wel verlaten en zijn met het vliegtuig vertrokken naar hun huis op Aruba. In november keerde Jutte en zijn vrouw terug naar Colombia.

Aan de ketting
“De Utopia ligt min of meer aan de ketting. De oorzaak is vooral dat de Port Captain het voorval ziet als een ongeluk op zee, terwijl er sprake is van motorpech”, vertelt Jutte. “De reden dat ambassade en BZ niet helpen is omdat we een klein land zijn en we door de bezuinigingen geen geld hebben. Dus mogen de twee 60 plussers het zelf uitzoeken en zolang zij niet over de brug komen met een garantie, kan de Utopia en zijn bemaning de haven niet verlaten.”

31 reacties op “Gestrande Nederlanders mogen boot niet meenemen”

 1. Ton Jutte, jammer van alle negatieve reacties hier. We wensen je veel succes met het oplossen van deze situatie.

 2. @ makamba

  De Utopia is een motorboot of jacht.
  De motoren zijn 454 Mercruisers Horizon.
  Bezine motor en geen diesel.
  Het is vrij normaal dat er een zware (hoofd) zekering zit bij de Accu.
  Want als er een sluiting zou zitten in de + kabel naar o.a. van accu naar start motor zou er brand ontstaan.

  Maar ik stop er nu echt mee bedank voor de goede raad.

 3. Beste Ton, nou had ik begrepen dat je langs de kust voer (die volgens mij hoger wal was, als het lager wal was had je daar so wie so niets te zoeken). Waarom moest je een al draaiende motor starten ? En als er al een zekering tussen je startmotor en je accu het begeven had, bevestig je daarmee mijn stelling dat “alle” zekeringen klein, middelmatig of groot, gemakkelijk bereikbaar moeten zijn, dus er is werk aan de winkel voor je.

 4. @ Ik hebmakamba

  Ja alle kleine zekeringen zitten ook bij mijn boot op een plaats. Maar ook de hoofdkabels vanaf de accu naar startmotor e.d. heeft ook een zekering en die was stuk. Niet echt een groot probleem alleen wel midden op zee. Heb het de volgende keer ook veel sneller gevonden. Ik stop nu met het reageren op deze site.

  Iedereen een fijn weekend.

 5. Ton, wat was er eigenlijk uitgevallen ?

 6. Beste Ton, is het toch zaak om eens na te denken over een centraal “zekeringspaneel”, te monteren op een gemakkelijk toegankelijke plaats. Suggestie; bij mij aan boord zit zoiets naast de kaartentafel en alle benodigde types zekeringen liggen in een kastje van de kaartentafel.

 7. @ makamba

  Wel eens in een motorruimte geweest als de boot net heeft gevaren. De zekering zat bij de accu en die zit achter de motor. Eerst maar even alle touwen aan het anker geknopt zodat ik ongeveer een lengte had van 200 meter. Het is daar erg diep tot vlak bij de kust 60 tot 120 meter. De kust zijn steile rotsen waar je niet op wil strande. Dan anker overboord en hopen dat hij houd. Kustwacht oproepen en anker in de gaten houden.
  Golven van 2 tot 3 meter en dan over een motor van +/- 90 graden zoeken met een voltmetertje naar het probleem, probeer het eens en laat het me weten.

  In de baai was het water kalm en de motor was wat afgekoeld. Reperatie 15 tot 30 minuten.

 8. Beste Ton, en dat zekeringetje kon je niet op het moment dat het de geest gaf vernieuwen ?

 9. @ Vito

  Even lezen en je weet dat het ongeveer 2.500,– Euro is dus ongeveer 6.000,– gulden.

  Ik wens je voor de rest een prettige dag en ook wat wijsheid. HA HA HA

 10. @ton, uitermate vervelend. Ik hoop dat het snel is opgelost.
  Lijkt me idd een taak voor de ambasade om te bemiddelen.

 11. De Colombianen denken motorpech welke motorpech. Die denken, was zeker in de baan van drugtransport. Geen gezeur 5.6 miljoen Peso’s Dokken. Laat de kassa maar rinkelen kunnen ze best gebruiken in Colombia. De vraag is wat is een peso waard. Op Curacao en Aruba hebben ze toch al onze gofastboten in beslag genomen dan pakken wij ook eentje terug. Ha, ha, ha.

 12. Makamba,

  Nee, helaas is het geen misverstand. Het verhaal klopt niet helemaal. Ik ben 2 mijl gesleept, naar een baai. Heb daar zelf de motor gemaakt, was een zekering, en we zijn op eigen kracht terug gevaren naar onze marina. Waar we uiteraard liggeld betalen.
  Port Captain behandelt dit als een ongeluk op zee en is een onderzoek gestart. Verhoor van 6 uur en een borg voor proces kosten en eventuele schade. Die er niet is en dat weet hij allang. Wij zijn ook niet de eerste die hier in Santa Marta in de problemen komen. Ik raad iedereen aan zich te bedenken voor dat hij met een boot naar Colombia gaat en in het bijzonder Santa Marta. De marina is prima en de mensen zijn 100% O.K. maar de autoriteiten zijn waardeloos en verpesten het. Maar dat een ambassade totaal niets doet is ongehoord. Maar wel de realiteit.

 13. @ Ton Jutte
  Ik geloof je direct (een som gelds betalen is niet normaal). Dit betekent dus dat de Colombiaanse autoriteit dit corrupte gedrag van een havenmeester toelaat. Shame on Colombia.
  Mijn reactie was overigens vooral gericht tegen “ongerust” -een racistische vuilspuiter die elke kans aangrijpt om een land als een ‘bananenrepubliek’ te betitelen. Ik heb in Colombia gewoond en ik weet dat het een heel wat beschaafder en ontwikkelder land is dan Curaçao. Het spijt me te horen dat je slachtoffer bent geworden van de corruptie, die ook daar heer en meester is (zoals ook hier op Curaçao).

 14. Beste Ton, als mede yachtie vraag ik mij af of hier misschien een misverstand in het spel is. Toen je veilig de haven van Santa Martha bent binnen gesleept gingen de haven reglementen in werking en dit zou kunnen betekenen dat je havengeld verschuldigd bent. Dus het ene zou wel eens niets met het andere te maken kunnen hebben. Op Curaçao liggen ook wel eens defecte schepen aan de wal (zie Caracasbaai) die moeten vanaf het moment dat ze vast gemaakt zijn haven/lig geld betalen voor de periode dat ze daar liggen, dus inclusief reparatie-tijd.

 15. Ik zal niet meer reageren kost me te veel tijd en er zijn leukere dingen in het leven.

 16. Peter Bon ja ik wens iedereen een goed en gezond leven. Maar stellen van wie dan ook op welke manier dan ook keur ik af. Lachen om iemands anders zijn probleem pas maar op want wie het laatst lacht………. echt een beetje dom.

 17. Voor Martijn nee kort en krachtig het is niet logisch dat iemand een borg moet betalen als de kustwacht hem helpt. Ik heb meer zeemijlen achter de rug en dit is de eerste keer dat ik hoor dat dit gebeurd. En geloof me ik ken vele voorvallen (niet van me zelf) waarbij mensen zijn geholpen zoals het hoort. Geen borg geen verhoor maar een kop koffie en de beste wensen. Ik twijvel niet aan je wijsheid maar het wordt tijd dat je die gebruikt.

 18. Voor de heer Maaskant. Er is altijd baas boven baas als het om domheid gaat. Ja natuurlijk zijn er erger zaken maar lachen om iemand anders zijn probleem. Wacht maar tot u eens in de problemen komt kijken of u dan ook nog lacht.

 19. Jammer dat we mensen die in problemen zitten nog een trap na willen geven.
  We hebben echt geen jacht van 25 meter maar hebben lang gespaart en hard gewerkt.
  Ik ben geen melkkoe waar je peso’s uit krijg en het is niet logisch dat een Port Captain dat doet. Vraag maar eens aan de kust wacht wat zij doen om mensen in nood te helpen. En er is geen mensen die dan vraag om een borg en een verhoor gaat afnemen van 6 uur.

  Ik wens niemand dit toe zelfs niet mijn vijand

 20. Ik ben het dus waar jullie een mening over hebben. We zijn 60+ hebben ons leven hard gewerkt en hebben een bootje. We hebben motorpech gehad net als iemand dat kan krijgen met de auto. Hiervoor kan je en hoef je niet te verzekeren er zijn internationale verdragen om mensen op zee te helpen. Ik ben best bereid arme mensen te helpen. Maar ik ben niet bereid om een Port Captain mensen die in nood waren nog eens geld uit de zak te laten klopen. 2.500 Euro is ook voor ons een hoop geld. Het is een schande dat de ambassade niets doet. Maar het is ook jammer dat mensen soms een mening hebben die nergers op slaat. Ik hoop echt dat niemand ooit in een dergelijke situatie komt. Niet wat betreft de motorpech op zee maar ook met de nasleep ervan.

  Groeten vanuit
  Santa Marta Colombia

 21. @ Ongerust

  Dat Aruba een autonoom land is (binnen het koninkrijk net als Curacao) heeft er niets mee te maken. Buitenlandse Zaken in Den Haag en de Nederlandse Ambassades in den vreemde zijn verantwoordelijk voor alle mensen met de Nederlandse nationaliteit die in het buitenland (in dit geval Colombia) problemen ondervinden, ongeacht waar je woont of geboren bent binnen het koninkrijk.

 22. Er is groot leed en klein leed. Ben nog aan het kijken op welke schaal van wereldleed we dit moeten indelen. Denk niet dat het tot een diplomatieke rel zal komen 🙂

 23. Colombianen moeten ook leven!
  Een buitenkansje, deze keer niet halen, maar het wordt gebracht haha.

 24. @ ongerust
  Waarom woon jij op Curaçao eigenlijk. Ik merk dat je werkelijk over elk land dat niet Nederland aan de Noordzee is een afkeurende mening hebt. Dat er geld betaald moet worden is toch logisch, of niet? En wens je ook nog eens succes aan een internationaal gezochte terroriste? Ben je niet wijs ofzo? Waarschijnlijk ben je er nog trots op ook dat Tanja onze Nationaliteit heeft.

 25. Ongerust.

  Voor NL maakt het niet uit waar je woont… Nederland is altijd al waardeloos vwb haar onderdanen….

  Voor de rest ben je wederom een echte toevoeging wat jouw reacties betreft… NOT!

 26. @Ben Banziger: het heeft niets te maken met wel of geen geld hebben, het is weer het zoveelste voorbeeld van een bananenrepubliek, waar een stelletje corrupte ambtenaren gewoon geld willen zien. Schandalig dat de NL-se regering daar niets aan doet, maar ja, ze wonen op Aruba en dat is een automoom land. . . lekker, he. . .

 27. @Ben Banziger: Proef ik hier iets van jaloezie. . . ?

 28. Carlos Monk, doe eindelijk iets nuttigs.

 29. Ik denk dat deze familie zelf maar voor hulp moet zorgen, als je je zo’n boot en lange reis kunt veroorloven moet dat er toch ook wel af kunnen.

  Ook hebben ze zelf dit risico genomen en het risico zich niet te verzekeren voor calamiteiten.

 30. Aanvulling voor Tanja: ‘heb je de coordinaten van de betreffende haven bij de hand, anders zoek ik even voor je op Google Earth. . .’

 31. Tja, Colombia, he, Tanja doe je best!!!