CURAÇAO – Suriname gaat de uitstoot van CO2 door ontbossing aanpakken. Dit meldt de NOS. Het land wil daarvoor financiële steun van de Verenigde Naties (VN). De Wereldbank gaat in februari bekijken of de Surinaamse plannen voldoen aan de voorwaarden.

 
Ontbossing is een belangrijke oorzaak van de wereldwijde stijging van de CO2-uitstoot. Suriname is voor 94 procent bedekt met tropisch regenwoud. De ontbossing gaat er veel minder hard dan in Brazilië doordat in Suriname niet steeds meer behoefte is aan grond voor akkerbouw en veeteelt. Wel staat het Surinaamse bos onder druk door hout- en goudwinning. De regering is bezig de bevolking van het binnenland te informeren over de plannen om de ontbossing tegen te gaan.

Geld
De VN kan landen belonen voor het behoud van hun bossen via het REDD+ (Reducing Emissions from Deforestation and forest Degradation)-programma. De gelden worden nu nog niet uitgekeerd omdat de donorlanden nog geen geld in het fonds hebben gestopt. Suriname zegt de plannen voor het regenwoud door te zetten, onafhankelijk van de vraag of het geld er komt.

10 reacties op “Suriname pakt ontbossing aan”

 1. Geld uit EU, Geld van de Wereldbank, Geld uit China voor de ontbossing!
  Verder nog geld uit de bauxietwinning, geld van de gouddelving.
  Graaien zonder schaamte en zich dan nog autonoom verklaren.
  Die Bouta! Nu maar hopen dat het volk er nog wat van ziet.

 2. Er zijn een paar landen in Afrika die wel geld willen doneren om ontbossing tegen te gaan. Het probleem is echter dat de valuta die ze daar hebben in miljarden wordt uitgedrukt ,maar hier zelfs in Surinaamse guldens niets waard is. Dus al bij al, het schiet niet op.

 3. Op het moment dat anderen je laat geloven dat jezelf niks kan zal er een markt geopend worden, voor anderen die je het gaan ”leren”.

 4. De criminele president van dit schurken staatje en zijn presidentiele bende zijn zelf grotendeels verantwoordelijk voor het ruineren van het Surinaamse binnenland. Probeert men nu misschien de VN op te lichten? Bouterse heeft toch verklaart over een pot van bijna 1 miljard US$ te beschikken waarom gaat men dan toch geld zoeken bij anderen ?

 5. @viragro: dat wordt inderdaad alom gedacht en er zit ook veel waarheid in, maar de grootste leveranciers van zuurstof zijn de oceanen (met 70% “dekkingsgraad” het grootste biotoop op aarde).

 6. Bouterse en zijn kliek zijn hier zelf voor verantwoordelijk en nu gaan ze het aanpakken?

 7. Suriname en Brazil,Guyana zijn de longen van de wereld.

 8. Dacht dat het zo goed ging met Suriname?? Dacht dat ze zoveel grondstoffen hadden?? Dacht dat de “hele wereld” zaken wilde doen met Suriname?? Maar ja, gratis geld is nooit weg. . .

 9. Tja, weer zo’n typisch ex-kolonie handje ophouden verhaal. Eerst je hele ff-ing bos laten slopen door houthandelaren en illegale goudzoekers en dan je handje ophouden om de ontbossing tegen te gaan, pfff

 10. Prima initiatief: maar laat ze inderdaad eerst maar bewijzen dat ze inderdaad de ontbossing GAAN aanpakken.

  Zoals ze zelf zeggen: “Suriname zegt de plannen voor het regenwoud door te zetten, onafhankelijk van de vraag of het geld er komt”.

  Geld beschikbaar stellen zou pas moeten kunnen NADAT ze bewezen het inderdaad goed voor te hebben met het tropische regenwoud.

  (de resultaten van de omgekeerde volgorde ‘fondsen beschikbaar stellen en daarna plannen uitvoeren’ kan ik u nl alvast voorspellen,…)