CURAÇAO – PAR-Statenlid Omayra Leeflang is voorstander van een basis-ziektekostenverzekering op Koninkrijksniveau. Al in 2007, toen Leeflang minister Onderwijs was, heeft zij gesprekken gevoerd met verzekeringsmaatschappij Menzis over mogelijkheden voor Curaçao.
De introductie van de Basisverzekering-ziektekosten zal, zoals bedacht door het kabinet Schotte, een bezuinigingsmaatregel voor de korte termijn zijn. Dat stelt de Sociaal Economische Raad (SER). De SER denkt dat de maatregelen de trend van jaarlijks verder oplopende kosten van de gezondheidszorg niet zullen ombuigen. Door het structureel onderschatten van de kosten en het overschatten van de inkomsten zal volgens de SER zelfs op afzienbare termijn sprake zijn van tekorten in de uitvoering van de basisverzekering ziektekosten.
Leeflang wil een ander soort oppositie gaan voeren en zegt dus niet dat ze blij is met het advies van de SER. Leeflang in gesprek met Rick Hart van Radio Hoyer.
@Zorro, zorggelden zijn niet bedoeld voor uitzendingen naar andere landen. Uitzending naar anderen landen worden niet vergoed, alleen de behandeling SOMS, en volgens afspraak. Een zorgverzekering is een VERZEKERING en geen geldkas om uit te putten.
Doordat men de laatste jaren de zorgverzekering als een ”geldkas” is gaan zien is de zorg niet meer te betalen. Iedereen wilde geld uit die zogenaamde kas, terwijl het een verzekering is voor HET GEVAL er iets misgaat net als een gewone verzekering.
En nu is de geldkas leeg!
@Zorro, jij weet er totaal niets van. In Nederland stelt de zorg niet zoveel meer voor. Het is peperduur en er worden veel fouten gemaakt. Mensen gaan niet voor niets massaal, ja massaal naar Duitsland toe voor een betere en goedkopere zorg.
Je loopt achter, Zorro.
Je hebt een klok horen luiden maar weet niet waar de klepel hang, je lijkt wel een politicus, uuhh een nepe dus een wanna be..
@ Jeroen. Iemand zei dat Curacao zich beter op de regio kan richten wat dit betreft, en dat vind ik ook.
Je kan dat niet zomaar roepen zonder te weten wat de verzekering in de regio inhoudt. Voorbeeld: in de regio is er geen betaalde uitzending voor een behandeling in het buitenland. Geen appels met peren vergelijken.
@ Jos. Neen Zorro, in Nederland betaalt niet iedereen dezelfde zorgpremie.
Men kan kiezen tussen basisverzekering en aanvullende verzekering.
Iedereen betaalt dezelfde maandpremie voor de verplichte basisverzekering en daar hebben we het over. De aanvullende verzekering is facultatief en het prijskaartje is afhankelijk van wat je aangevuld wilt hebben. Je weet er niets van.
@ Carlos. Als je krap bij kas zit moet je de aanvullende verzekering maar laten zitten.
Zoals Radar vorige week berichtte zijn veel Nederlanders met aanvullende verzekeringen oververzekerd dan wel hebben niet goed uitgekeken/uitgerekend, dat een aanvullende verzekering vaak onnodig duurder is. Dat kan zomaar honderden euroos per jaar schelen.
@Carlos (1)
En als je slechts een euro daarboven zit moet je alles met terugwerkende kracht betalen.
Enigenrisico is ook niet meer op te brengen.
Alle medicijnen of behandelingen tot 350 euro worden niet meer vergoed.
Mooie boel om over te nemen op Curacao. Iemand zei dat Curacao zich beter op de regio kan richten wat dit betreft, en dat vind ik ook.
@Jos, In feite is er in Nederland een sterke inkomensafhankelijkheid. Mensen die weinig verdienen krijgen een zorgtoeslag, mensen die veel verdienen betalen bij via de ZVW (zie wikipedia ZVW, die via de belastindienst wordt geincasseerd) en daarnaast is er dus de aanvullende verzekering, die steeds duurder wordt naarmate het basispakket minder wordt. Het wordt dus in Nederland wat gecamoufleerd, maar er is daar al een sterke inkomensafhankelijke premielast. Als je krap bij kas zit moet je de aanvullende verzekering maar laten zitten.
@Zorro: Mijn fout. Eindelijk heb je gelijk en dat iedereen maandelijks dezelfde premie betaalt.
Neen Zorro, in Nederland betaalt niet iedereen dezelfde zorgpremie.
Men kan kiezen tussen basisverzekering en aanvullende verzekering.
Het heeft ook geen zin om dingen te roepen als je niets van zorgpremies af weet.
@Zorro, Het gaat dus vaak NIET! Als je de rappprten van de WHO leest dan is het overal een simpele rekensom: Stel vast dat de verzekering verplicht (1) is voor iedereen (dus in ons geval ook de ambtenaren en aqualectra families…). Bepaal daarna wat de mensen willen betalen (2) aan vaste bijdrage (Deze “willingness to pay” is een politiek vraagstuk), Stel daarna vast wat de overheid aan het medische budget kan bijdragen (3). Als (1) is geregeld bepaalt de som van (2) en (3) wat er beschikbaar is. Dat bepaalt ook direct wat we aan basiszorg met elkaar kunnen verzorgen. Dat zal MINDER zijn dan wat we gewend zijn.
Wat is het alternatief? Griekenland heeft de haven van Pireaus verkocht aan Chinezen. Die zoeken overal in de wereld strategische punten voor opslag en overslag. Was Curacao geen hub? Chinezen zetten in Afrika ziekenhuizen neer omdat ze ontwikkelingshulp alleen in resultaten willen achterlaten. Dat voorkomt corruptie. Dan is 1+1=2.
We verkopen de haven en het Dok aan China en vragen als betaling een ziekenhuis, wat artsen en nog wat zaken. Bijproduct: verhoogde economische activiteit en verhoogde aandacht van de USA, die natuurlijk hun achtertuin in de gaten houden. Bovendien zullen de Chinezen dan ook belangstelling krijgen voor de ISLA omdat het dan een heel aantrekkelijk pakket voor ze wordt. Win-Win.
Nog een voordeel: we hoeven ons niet tegen Nederland meer af te zetten. Net zoals we PDVSA haar stinkende gang laten gaan, zullen we niet klagen over de Chinezen, die ons dan ook wel graag “onafhankelijk” willen maken.
Voor het eerst een neiging van Curacao om iets samen met het koninkrijk te doen.
Het lijkt mij sterk dat, gezien het verloop van eerdere samenwerkingsverbanden, er elders in het koninkrijk veel animo voor zal bestaan anders dan in ruil voor torenhoge premies.
@ rita. Weet Leeflang of wie dan ook hoe duur het allemaal is in nederland?
Natuurlijk weten ze dat, want er is veel over te lezen of van familieleden in Nederland te horen. Het is echter van geen enkel belang, want Curacao is Nederland niet en andersom ook niet.
@ Jos. In Nederland is er geen ”inkomensafhankelijke zorgpremie”.
Mijn fout. Eindelijk heb je gelijk en dat iedereen maandelijks dezelfde premie betaalt.
@ Ongerust. SVB premie is nu al 13% ……..
De totale premie is nu 10,4% en in het nieuwe voorstel zou dat 15% worden voor werknemer en werkgever tesamen. Gepensioneerden zonder werk betalen dus het totaal.
Tot slot weten we nog niets over een premie, als we bij bijv. Menzis zouden verzekeren. Het heeft dus geen enkele zin om (onzinnig) te speculeren.
@Rita, dezelfde egoisten? Is toch jouw furher Wiels die dit doet hoor!
@rita: daarom zijn we ook zo blij met jou, want dan kan hij het ons allemaal haarfijn uitleggen, toch? Jij weet precies hoe het komt dat al die arme prive-buschaffeurs, die ook allemaal nog als taxi reden en rijden, zonder meters, met een gemiddeld inkomen van 3000,- per maand, jarenlang een PP-kaart kregen, toch? Jij kan ons vast ook heel goed uitleggen, hoe het komt dat al die arme Curacaose kindjes massaal elke dag bij McDonald’s zitten en daar gemiddeld een tientje uitgeven, toch? Jij weet vast ook precies uit te leggen, hoe het komt, dat er in al die arme Curacaose gezinnen minimaal een fles rum per dag doorheen gaat? Net zoals je heel goed weet uit te leggen hoe het toch komt dat al die arme mensen zo vreselijk dik zijn, dat komt natuurlijk omdat ze maar drie keer per week eten. . .
Nee, beste rita, natuurlijk is er op Curacao armoede, dat is er in iedere samenleving, maar laten we dan eerst kijken waar het geld aan wordt uitgegeven dat ze wel hebben en daarna pas klagen. . .
Wie kraamt weer onzin uit hun mond? Weet Leeflang of wie dan ook hoe duur het allemaal is in nederland? Laat nou snel een regering komen en dan weer gaan
bekijken of er uberhaupt de arme mensen op CURACAO iets meer KUNNEN betalen.
Degene die dit wil gaan invoeren heeft vast geen probleem met hun portemonai.
Die zelfde egoisten hebben het weer voor het zeggen , vreselijk .
Het is eigenlijk allemaal al een keer gezegd, maar laat ik voor het gemak alles nog even op een rijtje zetten:
– chichi en boeboe leven op de manier die ik in een van mijn eerdere postings al uit de doeken heb gedaan (beetje zwart klussen+onderstand+beetje weekend-bbq+beetje auto’s repareren+beetje vissen+. . . . je moest trouwens eens weten hoeveel -bijna- nieuwe SUV,s en “Amerikanen” elke dag de achterbuurten uit komen scheuren), dat valt dus over het algemeen wel mee met chichi en boeboe, hoewel er natuurlijk altijd mensen zijn die buiten de boot vallen, maar ja, daar is het sociaal vangnet voor, dat wij niet hebben. . .
– regionale samenwerking is verstandiger, dat handje ophouden in NL, want NL is dat zat en daar komt dus echt geen geld meer vandaan en commerciele NL-se verzekeraars gaan hier geen geld verdienen, dus het moet van hier en uit de regio komen. . .
– SVB premie is nu al 13% dus kan me niet voorstellen, dat een basispakket veel duurder zal zijn (tja, wel even slikken voor de PP-ers, natuurlijk). . . 100 euro in NL is ook ongeveer 10% van het minimumloon, zelfs nog iets minder, dus in verhouding zitten we hier al hoog!
04-12-2012 om 10:22
Was voor Zorro bedoeld.
@Met een inkomensafhankelijke zorgpremie?
In Nederland is er geen ”inkomensafhankelijke zorgpremie”. Iedereen koopt zelf zijn verzekering en dat is NIET inkomstenafhankelijk.
Een miljonair kan ook beslissen om de goedkoopste zorgpremie te nemen, je bent nog in de veronderstelling dat nivellering van de VVD doorgaat. Dat is allang afgeblazen!
@ Philippe Maaskant. Ga eens kijken hoe het daar gaat.
Hoewel ik me niet kan voorstellen, dat we niet weten hoe het daar gaat, kan je vertellen hoe het daar dan gaat?
@ Jos. in Nederland zijn de premies pas onbetaalbaar!
niet alle visies zijn goede visies.
Heb ik beweerd, dat wij de Nederlandse premies moeten betalen? Heb ik beweerd, dat alle visies goede visies zijn? Een open deur intrappen, zou ik zeggen. Met een inkomensafhankelijke zorgpremie en een zorgtoeslag doet Nederland het enig juiste en dat zou op Curacao ook moeten. Daarnaast wordt/is zelfs voor de bijstandtrekkers de bijstand zodanig, dat daarvoor ruimte is en zelfs om een kleine lening af te betalen. Dat sommigen niet met geld om kunnen gaan is geen reden om de ziektekostenpremie als onbetaalbaar te zien. Mensen in de schuldsanering bewijzen meestal, dat een goed beheer van de financien meer mogelijk maakt dan gedacht.
@Jan C, Snel onafhankelijk worden dus!
We moeten het niet hebben van Nederland, maar van regionale samnwerking in het caribisch gebied. De UN probeert dat al een tijdje te stimuleren, maar iedereen wil alles zelf kunnen doen en iedereen is er zelf te klein voor. Er zijn ook voordelen aan regio samenwerking, neem nu de gratis oogoperaties van Chavez! Waar vind je dat? Tenslotte moeten we beseffen dat we een arm caribisch eiland zijn en zolang dat zo is, moet het toch allemaal sober, goedkoop en minder. (tot Wiels verklaart waar onze olierijkdom is). Het is lastig te accepteren, maar we zijn een ontwikkelingsland (geworden) en daar moeten we ons op aanpassen. Ga eens kijken hoe het daar gaat en kijk niet meer naar Nederland.
Leesvoer voor Zorro.
https://www.pmazorgverzekering.nl/berekenen/
En dit is het aller goedkoopste wat er is. En onderdeel van menzis.
@Zorro, ook een ”basiszorgverzekering” heeft een minimum, en dat is rond de 100 euro per maand. Denk je dat Chichi en Boeboe 1200 EURO per jaar aan premie kunnen betalen en ook nog het enigenrisico van 350 EURO?
Wat neerkomt op zo’n 3.629 ANG per jaar!
@ wel wel. Voor geweldige onderhandelingsresultaten zullen we El Hakim wel gaan missen 🙂
@ Jan C: Ja, je hebt ook elke keer gewoon helemaal gelijk:
Nederland is de verkeerdste plek ter wereld om te wonen en om als voorbeeld te gebruiken. Vergeven van corruptie, extreem scheve verhoudingen, meest domme/stomme voorzieningen en heeft slechts de 4e plaats in de beste economie ter wereld. Sheer horror daar!
Ik zou me inderdaad daarin bij Wiels aansluiten, en me ver van NL distantieren. Jan, blijf lekker tegen dat Kikkerlandje schoppen, omarm je tunnelvisie nog eens, vooral… : .ga je eigen weg 🙂
@ Jan C. Het gaat om een basisverzekering, waar je je kan bijverzekeren dus je bepaalt zelf hoe en voor welke prijs je verzekerd wilt zijn.
@ Jan C. Ik dacht, dat iedereen wel zou begrijpen, dat je geen blauwdruk kan maken van de premies en eigen risico in Nederland vermenigvuldigd met de valutakoers, terwijl onze gezondheidszorg op sommige punten zoals liggeld veel goedkoper is.
ik begrijp niet waar dit allemaal voor nodig is,de artsen en specialisten worden toch niet betaald,ik moest naar een uroloog,en toen ik de afspraak moest maken werd me verteld dat ik cash moest betalen omdat de urologen al 2 jaar geen salaris meer hadden ontvangen en moet daarna maar zien dat ik het geld terug krijg van de svb.lang zal ze leven,onze voormalige regering.
@Zorro, niet alle visies zijn goede visies.
Het moet ook een uitvoerbare visie zijn, en niet zomaar een kopieer en plak visie van iets wat niet kan.
@Zorro, in Nederland zijn de premies pas onbetaalbaar!
Heel veel mensen zijn onverzekerd omdat ze de ziektekostenverzekering niet meer kunnen betalen. 100 euro per maand is zelfs voor de Nederlander heeeeel veel geld!
Oma toch, in Nederland betaalt men minimum100 Euro per maand aan een zorgverzekeraar. En dit is omgerekend bijna 300 ANG per maand. (bijna).
Eigen risico zorgverzekering in 2013 omhoog
In 2013 gaat het verplicht eigen risico in de zorgverzekering omhoog naar € 350. Deze verhoging bestaat uit de jaarlijkse indexatie plus een bedrag van € 115.
Dit komt neer op meer dat 1000 ANG per jaar, erbij. Dus naast de premie 3600 ANG per jaar aan premie. Zulke bedragen kan men nooit betalen op Curaçao.
en wie gaat met nederland onderhandelen? wiels??? hahahaha
Hoe komt het dat mensen denken dat het zo goed is in het Koninkrijk der Nederlanden.
1. NL is kolonie van Brussel geworden.
2. NL is een soort UTC geworden waar geld verdwijnt richten Brussel, Athene naar Goldman Sach.
De zorg verzekering in Nederland betaald bijna niks!!!, Fysio.. maximaal 7, tandarts verzekering kost € 480 extra, terwijl een tandarts controle met reining kost € 40 per keer.
Hoe scheef kan een maatschappij nog worden.
Onze kleinschaligheid nekt ons zo vaak en moet er creatief en constructief aan een andere oplossing gedacht worden om te vermijden, dat we straks verzuipen in onbetaalbare premies. Politici zijn gekozen om een visie te hebben en in het belang van volk en land te handelen en niet om het extremisme van een Wiels te bevredigen. Als deel van het Koninkrijk moeten we gebruik maken van de voordelen en daar is niets mis mee.
Leuk idee.., je moet alvast gaan sparen voor het geval dat je naar de dokter moet, want in de eigenrisico is €350,- ( FL 806,56).
Dus als je in januari in het ziekenhuis belandt, neem je cash mee!