• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De belangstelling voor Suriname bij het Europees parlement groeit. Het parlement dringt er op aan dat Nederland de band met Suriname weer nieuw leven inblaast. Dit bleek gisteren tijdens een conferentie in Paramaribo tussen parlementariërs uit Europa, Afrika, de Cariben en Afrika.

De conferentie zou voornamelijk de handelsakkoorden bespreken, maar de bijeenkomst werd overschaduwd door pogingen van Nederlandse Europarlementariërs tot een boycot vanwege de amnestiewet. De boycot mislukte en Suriname bleef gastland. Volgens Trouw werd Den Haag opnieuw gevraagd de geheime archieven uit de jaren ’80 openbaar te maken, maar was dit tevergeefs. Den Haag weigerde.

Economische groei
“We zijn heel blij dat we toch zijn gekomen. Ik kan het Nederlandse protest en de gevoeligheden zeker begrijpen, maar wij hebben een multicultureel land aangetroffen dat economisch groeit en waar de mensen schijnbaar gelukkig zijn en in vrijheid leven”, verklaarde conferentievoorzitter en voormalig eurocommissaris Louis Michel na afloop aan Trouw.

Positieve dialoog
Ria Oomen (CDA), de enige Nederlandse parlementariër die naar Suriname afreisde, pleitte voor een positieve dialoog tussen Paramaribo en Den Haag. “De nieuwe Nederlandse regering biedt kansen op een verbetering van de relatie. De diplomatieke ervaring van Frans Timmermans kan daaraan bijdragen.”

10 reacties op “Europa geïnteresseerd in Suriname”

 1. hahahaha wauw europa wil met suriname werken en nederland moet relatie herstellen met suriname. Haha hallo hollanders. Zie je nu wel wat nederlandse regering altijd deed? Suriname slecht suriname slecht en jullie na-apen suriname slecht suriname slecht en nu moet nederland relatie herstellen hahah nu word het suriname goed suriname goed totdat jullie gaan zeggen suriname goed suriname goed. En dan komt apartheid weer meedoen hollanders zullen zeggen suriname goed curacao slecht en domme idioten hollandse volk zullen ook the same gaan denken en zeggen. Nederlandse media en regering zijn de grootste probleem ooit van de nederlandse volk. Jullie werden geleerd om racistisch te zijn en overal apartheid te laten heersen om zo te kunnen overheersen. VERDELEN EN HEERSEN. Jullie zijn nu degene die dom zijn gehouden hollanders. Maja kan niks anders verwachten.

 2. @steffie @ach ja: het grappige is dat ik juist vind dat NL het prima doet zo, door dit schorem lekker te laten voor wat het is en dat wordt NL nu dus kwalijk genomen. Ik zeg, niet meer bemoeien met Surimaribo, dus wees blij, dat willen jullie toch? Wat zeur je dan? Dat jullie je op je gemak voelen bij een drugsdealende moordenaar dat is bekend!

 3. @Achja, Nee en Suriname heeft een massamoordenaar en drugsdealer als president! goed voorbeeld.. corruptie is te erg in suriname. en nederlandse surinamers mogen niets zeggen als ze terug naar Suriname gaan.

  en gelukkig leven. meeste suries leven in armoede.. succes hoor!

 4. Ongerust, bemoei je niet met Suriname. Het is jouw zaak niet hoe Surinamees hun land willen besturen. Ga maar weer flink Antillianen discrimineren, dat is toch jouw dagelijkse bezigheid. Maar bemoei je niet met Suriname. we vreten niet van jou.

 5. Suriname heeft olland niet nodig. Suriname is geen hondje van ollandia. Laat Nederland
  zijn eigen rotzooi maar opruimen. Fraude, oplichterij, belasting onderduiking door hooge pieten, overal duik er fraude op. En gelukkig door hun eigen soort.

  SURINAMER’S KOM LATEN WE MET Z’N ALLEN TERUG. lATEN WE ONS LAAT HELPEN OPBOUWEN. eR ZIJN HEELVEEL HOOGOPGELEIDEN MENSEN IN NEDERLAND DIE VOOR DOM WORDEN GEZIEN, OMDAT ZE EEN KLEUTJE HEBBEN.

  Wij gaan ons eigen mensen niet naar beneden halen olland zal dat nooit voor doen.

  Mik oeng boendro na wang foe bouw oeng kondre.

  \\\

 6. Europese landen azen op de Surinaamse bodemschatten, in tijden van crises.
  Afrikaanse landen willen de Europeanen niet meer, slechte ervaringen dus vandaar.

  Suriname richt zich op China en China is al jarenlang bezig met het vernielen van de Surinaamse bossen. Men wil steeds meer meer en meer.
  De tijd dat men erachter zal komen dat men geen goud kan eten nadert.
  De tijd dat men achterkomt dat de bodem zo vervuilt is dat er niks meer op kan groeien nadert.
  De tijd dat het grondwater zo vervuilt is dat men het niet kan drinken nadert.
  De tijd dat men het lucht zo vervuilt heeft dat men geen zuurstof meer uit kan helen nadert.

  Dit is de waanzin waarin wij ons in zullen gaan bevinden als wij doorgaan met, meer meer meer.

 7. Geheime documenten in Den Haag over Suriname en zeer zeker ook over Desi Bouterse.
  Deze documenten mogen pas over 80 jaar worden geopend en vrij gegeven.
  Kolder.
  Als deze documenten open gaan is de huidige generatie al niet meer onder de levende. De nieuwe generate van nu zal al in hoge ouderdom zijn en dan zeer zeker NIET geintreseerd over wat er toe ( 80 jaar geleden) gebeurde in Suriname.

  De nederlandse DOOFPOT.

 8. Zoals er al gezegd werd , Afrika, Caraïbisch gebied en Polynesië hebben een leuk “uitje” gehad maar zien verder niets in wat voor een samenwerking met Suriname dan ook.
  Nee ze stellen voor om maar toenadering met Europa te zoeken en dat hadden wij zelf ook wel kunnen bedenken. Blijft de vraag of er landen in Europa zijn die zitten te wachten op toenadering met Suriname, het land waar een moordenaar president is en dat deze ook nog een openstaande gevangenisstraf, wegens drugs-smokkel, heeft in Europa.

 9. Vreemd, waarom hebben al die Europese landen NL daarvoor nodig? Laat ze lekker hun eigen boontjes doppen, terwijl NL zich richt op echte groei-gebieden, zoals Brazilie. Ook Duitsland richt zich niet op landen als Suriname, maar nagenoeg volledig op China.

 10. Vraag of Suriname (!) wel geinteresseerd is met een band nieuw leven in te blazen. Soms is het goed, dat ieder gewoon zijn eigen weg gaat en enkel op dipolomatiek niveau indien echt nodig minimaal (!) contact heeft. Misschien voor Curaçao in de toekomst ook een goed idee. Maar dan wel consequent zijn, dus met alles de eigen weg kiezen.