• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – Het orkaanseizoen loopt op zijn eind. Volgens eerdere voorspellingen zou dit seizoen minder actief worden dan de twee vorige seizoenen. Desondanks kwam het aantal tropische cyclonen in het Atlantische gebied hoger uit dan verwacht, een gevolg van het uitblijven van een ‘El Niño’.

Eerder verwachtten meteorologen wel El Niño-condities in de Atlantische Oceaan, waarbij de watertemperatuur hoger dan gemiddeld is. In zo een geval is de kans op de vorming van tropische cyclonen in het Caribisch gebied vrij klein.

Depressies en stormen
Dit seizoen passeerden een paar uitschieters het gebied. Op 1 augustus ontstond de tropische depressie ‘Vijf’ uit een tropical wave. Een dag later werd deze omgedoopt tot de tropische storm ‘Ernesto’. Op 21 augustus veranderde een andere tropical wave in een tropische depressie: ‘Negen’. Er werd een waarschuwing voor deze depressie uitgegeven in het gebied van de Bovenwindse Eilanden en even later ontstond de tropische storm ‘Isaac’ uit de depressie. Isaac richtte beperkte schade aan, zoals omgevallen bomen en lantaarnpalen.  Later ontpopte zich een orkaan uit Isaac.

Rafael
In de vroege avond van 12 oktober diepte een lagedrukgebied boven het oosten van de Caribische Zee uit, waardoor de tropische storm ‘Rafael’ zich ontwikkelde. Ook hieruit volgde een waarschuwing voor de Bovenwindse Eilanden. Het centrum van de storm trok vervolgens vlak ten westen van Sint Maarten, Saba en Sint Eustatius in noordelijke richting. Grote schade bleef desondanks uit.

Sandy
Een storing zorgde gedurende de vroege ochtend van 21 oktober voor zware onweersbuien boven de Benedenwindse Eilanden. Deze storing werd later orkaan ‘Sandy’, die veel schade aanrichtte in delen van de Verenigde Staten. Sandy was de op één na duurste orkaan in de geschiedenis van het land.

1 reactie op “Orkaanseizoen ten einde”

  1. geen.