CURAÇAO – Demissionair interim-premier Stanley Betrian zei vorige week dat hij geen enkele documentatie kon vinden over het project Sambil van ex-minister Charles Cooper van Verkeer, Vervoer en Ruimtelijke Planning. Deze week heeft Betrian toegegeven dat hij de documenten heeft gevonden en het project legaal is.

Volgens Cooper zegt Betrian nu dat het project slecht voor 300 tot 500 arbeidsplaatsen zorgt. Cooper denkt dat de interim-premier afgaat op wat enkele ambtenaren schrijven niet zijn eigen vermogen gebruikt om de omvang van een dergelijk project te analyseren.

Winkels
“Er zullen 220 winkels komen die tussen 10.00 en 22.00 uur open zijn”, zegt Cooper. “Elke zaak zal minstens twee werknemers hebben, dus in totaal zijn er per dag vier mensen aan het werk. Dat betekent dat er 220 x 4=800 personen werkzaam zijn in het winkelcentrum.” De ex-minister kaart ook aan dat er een ‘food court’ komt met twintig zaken met verschillende keukens. “Per zaak zullen gemiddeld vier personen aan het werk zijn, dat zijn in totaal 80 arbeidsplekken. Dit is nog zonder rekening te houden met eventuele shifts.” Daarnaast krijgt het winkelcentrum acht filmzalen waarvoor voor elke zaal vier mensen worden ingezet.

Arbeidsplaatsen
Volgens Cooper wordt Sambil ook beveiligd en levert dat 70 arbeidsplaatsen op. Het centrum moet ook worden schoongemaakt, wat weer zorgt voor een schoonmaakteam van 30 mensen. Naast de schoonmaak wordt ook een onderhoudsteam ingezet waar ongeveer twintig mensen voor nodig zijn. Tot slot zal de administratie van het winkelcomplex gedaan kunnen worden door 30 mensen. “En dan heb ik de mensen die indirect voor Sambil zullen werken niet meegeteld”, zegt Cooper. “Als Betrian alleen maar kijkt naar een Building Depot of Kooyman waar ongeveer 250 mensen werkzaam zijn die direct of indirect voor deze zaken werken, zou hij deze barbariteiten niet uitkramen. Hoeveel groter dan deze twee zaken zal Sambil niet zijn?”, aldus ex-minister Cooper.

48 reacties op “‘Sambil levert meer dan 500 arbeidsplaatsen op’”

 1. @FAbita, Kleinschalige winkelcentrums hebben ook niet echt de toekomst. Om ergens heen te gaan waar ze misschien 2 winkeltjes hebben. Je bent toch maar rond aan het rijden. 1 grote mall met veel winkels kan je wel de hele dag rondlopen indien er goede winkels zijn. Je bent ook binnen dus hebt geen last van de warmte en isla stank. Daarnaast zijn de huurprijzen van die kleine winkelcentrums ook vaak te duur. Ik ben wel benieuwd naar de huurprijzen van Sambil

 2. Waarom niet eerst eens beginnen met 50 (is al veel !) winkels en kijken hoe dit loopt. Gaat dit erg goed dan kun je uitbreiden, maar ik heb er een hard hoofd in !

 3. Wie als startende ondernemer iets wil gaan doen, moet eerst een marktonderzoek laten verrichten om te kijken of het een en ander wel rendabel is. Maar op Curacao schijnt men niet te weten wat een marktonderzoek is, de overheid (belastingbetaler) staat toch garant voor het geval dat het mis gaat…

  Zo is het in het verleden ook gegaan met de bouw van verschillende grote spookhotels. Maar nu is men overgestapt op de bouw van grote Malls, alsof de bevolking deze nieuwe strategie niet doorheeft.

 4. Punda en Otrobanda zullen spoedig spookdorpen worden en dit hebben we te danken aan onze politici zelf. Trouwens, men kan een Venezolaanse en Braziliaanse Malls niet vergelijken met een Curaçaose Mall waar nog geen half miljoen mensen er wonen om constant te kunnen kopen.

  Wat men wel SNEL moet doen is, de lokale bevolking vergunning verlening om op Brionplein zelfgemaakt kunstwerkjes etc. te verkopen, vooral nu het drukker gaat worden met het komen en gaan van cruiseschepen volgende maand.
  Waar wacht men toch op? Alle kleine beetjes helpen meer dan dat grote lompe plompe, Sambil ver van de bewoonde wereld.

 5. Een hele goede vraag is >>>

  WIE GAAN 200 winkels openen in die mall ??
  Denken jullie echt dat lokale ondernemers in een mall gaan zitten om NOG MEER huur te gaan betalen ? + VER van de eventuele klanten…

  Denk je echt dat Sambil 200 ondernemers kan vinden om hun mall te vullen ??

  MENSEN BAN SERIO SI, LEUK OP PAPIER EN NIET IN DE PRAKTIJK ! ! !

 6. Met z’n allen zijn we aan het rekenen en her berekenen. 220 winkels met 4 werknemers?
  Laat me eens kijken: 220 winkels met 4 mensen, – 1 Baas= 3. Draaien 2 shiften volgens Cooper. is dus in de ochtend 1 + de Baas=2. In de middag (2e shift) is dan volgens Cooper 2, Hmmmm waar blijft de baas???? O thuis dus kassa en inventaris vrij.
  De Baas hemzelf, de meeste komen vanuit Venezuela dus met hem het gezin. O wacht even De Baas z’n vrouw zit in de 2e shift. O nee te gevaarlijk. We draaien de shiften om Vrouw 1e shift en De Baas 2e shift. Dus we houden over 2 Locals. Nee kan ook niet want we hebben die 80/20 regeling. Kunnen we het nog volgen???? Ik niet meer hoor.

  Coopertje doe me een lol en maak het reken sommetje eens klip en klaar duidelijk in gewone mensen taal. Op papier staat het leuk maar de praktijk valt wel even anders vind jezelf ook niet. Je rekend naar de volle 100% maar vergeet de 80/20 regeling van je ruggesteuntje H.W. Tja die kijkt dit nu al lachend aan.

  Tja gedoemd te mislukken.

 7. Sambil Venezuela bouwt megastallen vol met winkels en deze Malls verschijnen nu ook buiten de grenzen van het grote land Venezuela. Het loont de moeite om eens rond te kijken op hun website (tusambil.com) en hoe ik ook rond klik, kijk of scroll, NERGENS vind ik info over Sambil Curaçao!

  Cooper, kun je DAT misschien uitleggen, i.p.v. uit te rekenen hoeveel poppetjes daar een baan zullen gaan krijgen? Ga eens naar die site en klik op Constructora Sambil. Je krijgt dan een lang Spaans verhaal, waar ik het inderdaad spaans benauwd van krijg. Je verwacht ook info over deze in aanbouw zijnde Sambil, maar nee hoor. Klik op Nuevos Proyectos (Nieuwe Projecten) en ook hier wordt niets vermeld over De Sambil van Mister Cooper! Het is blijkbaar allemaal fake, of het draait straks uit op een faillissement. Waarom is er helemaal niets te vinden? Google ‘sambil curacao’, scroll naar beneden en klik op ‘Proyekto Sambil’ van www.gobiernu.an/.. nog wat. Ook die pagina is… LEEG!

 8. Wie gaan daar winkelruimtes huren???
  meeste winkeliers zullen 2 x denken voor ze daar hun geld gaan investeren.
  afgelegen winkelcentrum onder de rook van….
  nee, ik geloof niet in al die hoge verwachtingen van Cooper en co….
  Punda is leuk en Otrabanda ook, maar Veeris????daar rij je zo snel mogelijk doorheen..

 9. @Fabita:
  Ik ben het helemaal met je eens!!

 10. Fechai we zijn geen pessimisten maar realisten.
  Zuikertuintje mall met wat 15!? winkels is net groot genoeg en leuk voor een eiland als Curacao.

  Wat moeten we met een megamall gelegen op een verschikkelijke locatie (onder de rook van ISLA)?

  In plaats van ons naar Nederland te suren, kan jij beter naar Miami gaan waar megamalls wel rendabel (kunnen) zijn vanwege het grote aantal bezoekers.

 11. Is het een project van Investeerders of van Cooper ?
  Gaat het om Curaçao of om de Politiek?
  Welke projecten heeft Cooper uit eigen zak gefinancierd?

  Ik hoop echt niet dat het een Monster van Morgenster gaat worden!!

 12. @Fechai, als je lang op het eiland woont en meneer Cooper kent dan heb je geen enkele reden om positief te zijn..

  Jij zit blijkbaar op Nederland?

 13. Dit phenomeen heeft zich 20 jaar geleden afgespeelt in tientallen steden in Amerika en Australië. Vaak gingen deze projecten gepaard met fraude, omkoperij en smeergelden. Los van dit heeft het het sociaal economische leven in deze stadjes allemaal om zeep geholpen. Stadscentra liepen leeg. Die 300-500 arbeidsplaatsen verschuiven gewoon van Punda, Otrobanda, Saliña naar Sambil. Gevolg een dood Willemstad, een lachende projectontwikkelaar en een grijnzende grootste zakkenvuller van Curacao, Cooper!

 14. hoeveel vraag is er eigenlijk naar winkelruimtes op de Gosie weg alleen al worden er weer 4 shopping malls gebouwd houd de ROB dit wel in degaten volgens mij is er nu al een groot overschot aan leegstaande ruimtes en wat voor soort winkels moeten er dan allemaal in komen en verdienen we allemaal dan zo veel dat wij de hele week kunnen shoppen

 15. @Fechai:
  Het is pesimisme omdat het een kansloos project is. Locals kopen bij locals, toeristen gaan niet naar malls, die zien liever de bekende highligts. Ikzelf ben in Miami ook niet naar een shoppingmall gegaan toen het schip daar was, de bus met die excursie was zo goed als leeg, wel vol zatten de bussen naar stad en strand. Malls heb je thuis ook. Het pesimisme komt voort uit liefde en bezorgdheid voor Curacao. Dus een reactie als ga terug is totaal ongepast.

 16. @fechai.
  Wat hebben de kritieken te maken met niets voor Curacao te betekenen willen? Ik geef toe: de plannen zien er op papier prima uit, maar je moet ook op langere termijn denken. Heeft het eiland nog zo’n groot winkelcentrum nodig? Ken je dat winkelcentrumpje bij Van Engelen- St. Rosaweg? Hoe lang staat dat daar te verpieteren?
  En dan de Mall bij Zuikertuintje ? Heb je daar echte kopers gezien behalve bij de post en ijssalon en bij De Heeren ? Ik niet, maar misschien kom ik daar alleen als er niemand is.
  Of de winkelgalerijen bij De Renaissance dan? Zelfs de cruisetoeristen zie je daar amper.
  Ik hoop dat de nieuwe plannen iets kunnen betekenen voor Korsou, maar ik heb er een hard hoofd in. En nee fechai, ik ben geen makamba, maar een YdK die van het eiland houdt.
  En ik hoop dat ik te pessimistisch ben en dat de vooruitzichten uitkomen en dat ik ongelijk heb. En waarom moet iemand die ergens niet mee eens is terug naar NL? Heeft niet iedereen recht op eigen mening? Ik denk dat de meesten die hier reageren juist van het eiland houden en zich zorgen maken over de toekomst ervan.

 17. @Fechai, Kun jij voor-rekenen hoe je deze extra arbeidsplaatsen laat ontstaan als de economie nauwelijks groeit en mensen minder te besteden krijgen? Het is geen toeristisch project of een export industrie die het eiland geld oplevert. Zie de reacties op dit forum als constructieve kritiek, die met tegenargumenten weerlegd kan worden. Maar behalve “whisful thinking” van politici die een foto in de krant willen, heb ik nog nergens onderbouwde berekeningen gevonden als het gaat om werkgelegenheid.

 18. En Sambil maakt kleine Curaçaose ondernemers kapot!

 19. The simple life of Cooper! Either he is really dumb or has a nice retirement plan!
  When is OM going after those crooks? Sure he didn’t pay tax over his bribes….

 20. Fechai, dan zijn er nóg minder mensen om er spullen te kopen.

  Het is niet negatief, het is realistisch en een kwestie van logisch nadenken. Het is toch duidelijk dat als je 220 nieuwe winkels opent terwijl er geen extra mensen hier komen wonen, er andere winkels minder te doen krijgen ?

 21. Positief blijven denken. Als het niet gaat lukken, kunnen we er altijd nog ‘het nieuwe ziekenhuis’ van gaan maken na wat verbouwen. Decompressietank (zonder personeel?) komt al van Venezuela. Lokatieprobleem opgelost.

 22. sambil zal geen mislukking worden , neem een voorbeeld aan sambil op isla margarita is een groot succes.
  buiten dat wie het bedrijf sambil kent weet dat ze geen half werk leveren , indien er een sambil komt zal er ook een lidotel komen(hotel), daarnaast zal sambil geen verlies draaien simpelweg omdat ze alleen verhuren en alle grote merken in hun centrum hebben .

  wat zal curacao moeten doen ? hun ogen openen en een beetje kwaliteits winklels gaan openen in plaats van allemaal goedkope winkels (heel toevallig ook allemaal van mensen van buiten het eiland)curacao wilt niet vergeleken worden met aruba waar ze meer amerikaans zijn , maar willen de mensen vooruit kijken? vergelijkde winkels op aruba eens met die op curacao als je het goed gaat vergelijken is het maar een armzalig zooitje waar elke winkel het zelfde verkoopt en bij de zelfde inkoper inkoopt , heel curacao loopt in de zelfde kleding rond.

  advies ?open je ogen en misschien kan sambil wel voor ee npositieve verandering zorgen

 23. Curacao is een omocrimineel paradijs. (omo wast witter dan wit). Kijk maar naar riffort en renaiassance mall.. al die leegstand en men blijft de ondernemers uitpersen, betaalt geen kodela terwijl nette ondernemers worden afgesloten, steken logeerbelasting in hun zak, en maar zeggen dat het voor het volk is. Nu geen Cooper meer aanvallen want iedereen wist dat MAN een 5e colonne is van de Venezolaanse STAATS Maffia. Neem de PDVSA-tandem Cooper/ Gijsberta. Dit is ook de reden dat MAN en MFK het zo goed konden vinden. Kriminelen die elkaar begrijpen. (Allen jammer voor Gerrit Schotte dat Cavez hem niet zag staan). Hoop op een nieuwe daadkrachtige regering. Zolang Wiels zijn pillen blijft innemen zal er nog hoop zijn.

 24. Waarom zijn jully zo pessimist?
  Willen jully iets betekenen voor Curacao?
  Zo niet ,gaat terug naar Nederland!

 25. om dit rendabel te maken moeten er nog eens 50.000 mensen meer hier komen wonen.
  gaat niet gebeuren zolang onze politici er alles aan doen om het iedereen tegen te maken.
  Wiels wil alleen YDK hier en deze komen echt niet terug uit het sociale en goed georganiseerde Nederland.

 26. We kennen de rekencapaciteiten van Cooper en vriendje Jamaloodin toch. Alleen volgens die twee en natuurlijki Schotte hebben we een begrotingsoverschot.

 27. Wanneer grijpt Nederland of de VN nu eens in om het politieke gespuis dat voor veel centen Curaçao totaal verkwanselt een definitief halt tot te roepen? ( ik begrijp ook niet dat deze kwestie door het huidige interim kabinet niet tot de bodem wordt uitgezocht. Procedureel moet dit zaakje aan alle kanten stinken). Zijn er MOT-meldingen…..? Sommige mensen zijn rot tot aan hun diepste vezels. En als ze elkaar vinden vorm(d)en ze ook nog een crimineel kabinet. PS Zolang Wiels zich niet uitlaat over de Sambil-kwestie blijft hij voor mij bij deze kliek horen en vertrouw ik hem nog steeds niet.

 28. Reken de toeleveringbedrijven ook maar mee, en de cruise toeristen die natuurlijk massaal in bussen en taxis (nog meer werk) dit wereldwonder in Veeris gaan bekijken. De duiktoeristen die er hun spullen gaan kopen of huren en er in de avond cursus gaan krijgen. De handelskade terassen lopen leeg want iedereen wil daar met uitzicht op. .. genieten van een pilsje. Denk dat Cooper het allemaal nog te laag inschat. En ambtenaren, laat die maar, vooral niet naar luisteren want die zullen er wel belang bij hebben.. toch? De vakbonden vinden het prima want het personeel dat van andere winkel komt krijgt een tijdelijke aanstelling tegen minder geld. Fijn zo!
  Coopertje toch, hoe dom kun je wezen?

 29. Hij had altijd over Mas Ku 2000 Kupo Di Trabou!!!! Is het al afgezakt naar 500 nu dus?

 30. – Alle winkels zullen er onder LIJDEN
  – Heeft geen enkel positief effect op de gehele economie van Curacao
  – Cooper heb je Bolivar of Dollars gekregen ?

  Laten we hopen dat het totaal mislukt en een ghost town wordt, dan hebben tenminste de aannemers er geld aan verdient……………

 31. 220 winkels op 1 lokatie.Een bevolking van 150.000 inclusief kinderen tussen 0 en 18 jaar
  die geen zelfstandig inkomen hebben.De huidige winkeliers kunnen nu meteen de deuren
  sluiten.De initiatiefnemers van Sambil weten dat deze onderneming een verliespost is.
  En dat is de hele opzet.Verliesgevend investeren op Curacao en fors de verliezen af-
  schrijven in Venezuela,door middel van een postbusfirma op bijvoorbeeld Cayman Islands.
  De meeste hotelketens die op het eiland zijn gevestigd doen niets anders.Betreurswaardig
  is wel dat lokale eigenaren van trustmaatschappiijen hun medewerking aan dergelijke con-
  structies verlenen en alleen aan hun eigen bankrekening denken.

 32. Wat iedereen al weet blijkt nu weer. Cooper luisterd nooit naar zijn ambtenaren en doet alleen maar wat zijn geldschieters willen. daarom is de overheid een grote zooi geworden dankzij mensen als Cooper.

 33. De helft van de winkels van Sambil zullen leeg staan, de helft van de winkels in Punda/Otrobanda zullen door Sambil failliet gaan. De binnenstad van Willemstad zal door leegstand verloederen.
  Toeristen blijven nog meer weg ( bovenop de komende afname van nederlandse toeristen wegens verwachte lagere netto salarissen in 2013 en al helemaal in 2014!). De (te ) weinige inkomsten zullen voor het land Curacao zullen nog verder af nemen. Curacao wordt Haïti 2. En dat omdat één persoon (of een paar ?) zich persoonlijk verrijkt heeft.
  Bedankt meneer……( vult u zelf maar in, maar we weten het van elkaar).

 34. Als iets in het begin al bijna te mooi klinkt om waar te zijn dan ben ik benieuwd wat er in de praktijk van terechtkomt.

 35. Wie even kijkt naar de foodcourt in Mangusa kan al zien dat het met 5 zaken haast onmogelijk is een redelijke omzet te draaien. En Mangusa heeft nog een redelijk kapitaalkrachtig achtergebied.
  Sambil ligt echter in de buurt van zeer arme wijken en die zullen zeer zeker niet genoeg koopkracht hebben om al die winkels te ondersteunen.

  Zoals al eerder opgemerkt zal het slechts eindigen in leegstand en faillissementen elders.

 36. Dit gaat ten koste van hoeveel arbeidsplaatsen in Punda/Otrobanda?
  En meneer Cooper…. Sambil heeft een tax-holiday. De hard werkende Curacaosche winkelier niet… die gaat nu minder verdienen, Sambil meer, dus uiteindelijk wordt het tekort van het eiland weer een stukje groter…
  Overigens… rekenen kan deze man wel… maar waarschijnlijk alleen ten voordeel van zijn eigen zak.

 37. Indien zo’n complex in het buitenland gebouwd wordt in een stad met vergelijkbaar inwonersaantal als Curacao, is het altijd afhankelijk van een aantal kleinere omliggende dorpen en steden om de lokale markt aan te vullen. Die hebben wij hier niet, en ook in de best case scenario zal het toerisme bij lange na niet voldoende zijn on dit deficit op te vangen. Sambil wordt dus een gigantische mislukking. Hopelijk zullen de politieke tegenstanders van Cooper en Schotte t.z.t dit blijven inwrijven zodat het de politieke dood van de twee heren tot gevolg heeft.

 38. Cooper lijkt het inderdaad alleen over de plus te hebben, Betrain over de plus en de min en kan rekenen tot onder de streep. Geeft veel inzicht in de vorige regering.

 39. sliep uit Cooper! Hij zal straks een van de weinigen zijn die daar kunnen gaan kopen. Voor de rest van ons te duur, teveel in de stank van Isla en te ver.

 40. Cooper, wat zijn nu precies ‘barbariteiten’? Zijn dat barbaarse feiten, of Barbie-items, of zijn dat aftreksels van 23 maanden schrikbewind? Of zijn het klipgeiten met een burka?

  Op zich kun je leuk rekenen. Jouw verhaal komt aardig geloofwaardig over. Ik denk alleen dat er geen nieuwe omzet gecreëerd wordt, maar dat bestaande omzet van Otrobanda / Punda weggesluisd wordt naar Sambil en dat daarmee ook banen verloren zullen gaan! Het hele Sambilverhaal is niet wetenschappelijk en economisch onderbouwd, maar alleen een dekmantel voor (alweer) een hoop gedoe met Venezuela!
  En dan niet te vergeten die 8 bioscoopzalen. Ook nog eens een berg personeel. Van de week zat ik in een bijna lege bioscoopzaal (Movies) en telde ongeveer 40 mensen. Van vele mensen hoeft deze Samba-dans niet uitgevoerd te worden, maar ach gut, ze zijn al begonnen met bouwen.

 41. ‘Er zullen 220 winkels komen die tussen 10.00 en 22.00 uur open zijn”, zegt Cooper. “Elke zaak zal minstens twee werknemers hebben, dus in totaal zijn er per dag vier mensen aan het werk.’

  Deze rekensom klopt, maar betekent wel dat die werknemers dus maar 5 uur per dag werken. Maar….220 winkels?? Volgens mij heeft het huidige aanbod winkels al moeite om zijn spullen kwijt te raken.. Mooi verhaal Meneer Cooper, maar klinkt mij in de oren of dit project gedoemd is te mislukken. Ik denk dat het te grootschalig is voor Curaçao.

 42. de regering kan beter 500 nieuwe agenten installeren,om de overvallen op het eiland ,de kop in te drukken…mega-goudroof op curacao,,hoe kan dit in hemelsnaam,op zo’n klein ailand, waar ons ons kent..216 kilo,,70goudstaven..in 3 auto’s met 6 nepagenten..die auto’s vallen toch op,zakken helemaal door???????? schandalig ,DAT DIT KAN…meer agenten,dat is de enigste remedie,tegen de overvallen

 43. Op zich een plausibel rekensommetje van Cooper, maar wat hij natuurlijk niet meeneemt is het effect op andere winkels en hun medewerkers die er nu al zijn op het eiland. Ik kan me nu in deze tijden niet voorstellen dat we met z’n allen zoveel extra gaan uitgeven/kopen op ons eiland. Dus stel dat die 220 (!!) winkels een omzet gaan draaien, dan gaat dat ten koste van de omzet elders. Met andere woorden die arbeidskrachten bij Sambil zullen grotendeels werknemers zijn die zijn ontslagen bij winkels die failliet zijn gegaan door Sambil. Dus op eilands niveau helemaal geen extra banen, maar gewoon een verschuiving van A naar B, oftwel broekzak vestzak.
  En welke winkels/detailhandel etc gaat ten onder aan dit geweldige initiatief? Met een beetje pech die laatste ondernemers die er nog in de stad zijn, Yes daar gaat onze bruisende centrum, Cooper, Pabien!

 44. Mocht het allemaal zo zijn; kunnen ze Punda wel sluiten. Winkeliers daar hebben het al zo moeilijk. Leuk voor toeristen, een Ghost Town.

 45. Dus Cooper vindt dat de minister president moet raden en gissen hoeveel mensen er gaan werken in plaats van afgaan van concrete informatie geleverd door de ambtenaren?? Zouden Rutte en Obama ook gissen en raden, of het doen met de info die ze van de ambtenaren krijgen?

 46. Hoeveel arbeidsplaatsen gaan verloren omdat andere, reeds bestaande winkels hun deuren kunnen sluiten ? 1000? Mensen gaan heus niet meer bankstellen, tv’s, broden, vlees , funchi kopen. Het potentieel aan kopers blijft ca. 150.000 inwoners. Als ik in winkel x vandaag een brood koop heeft bakkerswinkel y pech ! Maar ja, er zullen wel bepaalde individuen beter worden van deze Venezolaanse (!) investering.

 47. Ben er nog steeds niet van overtuigd dat Cur zit te wachten op een tweede (uit de krachten gegroeide) Zuikertuintje, maar voor de werkgelegenheid is het uiteraard prettig, dat is dus 7000 minus 500, scheelt toch weer. Toeristen zullen er waarschijnlijk nauwelijks komen, want het ligt zwaar uit de route (misschien cruise-toeristen die er met een bus heen worden gezeuld, maar die geven nauwelijks iets uit, die hebben alles aan boord, behalve misschien een souveniertje en een t-shirtje), wat stay-overs van Marriott en Hilton misschien. De winkels zullen het vooral moeten hebben van locals en ja, daar heb je koopkracht voor nodig, dus ben heeeel benieuwd.

 48. Van het vorige kabinet is gebleken dat zij niet kunnen rekenen. Waarom geloof ik Dhr. Betrian nu wel en Cooper niet??