CURAÇAO – Spraakmakend nieuws, sportief hoogstandje of een knallend evenement, soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Vandaag deelt Henk Pasman zijn kijk op de CURAÇAO letters op het Wilhelminaplein.

Gezien de werkzaamheden aan het Wilhelminaplein. Hierbij valt als eerste op het missen van de cedille. Voor mij is dit onacceptabel. De overheid mag dit niet accepteren en de architect had hiervoor een andere oplossing moeten aandragen. Ten tweede is geen rekening gehouden met de veiligheid van de fotograaf en de toeristen. Het verkeer kan er nog steeds voor langs rijden. Om die reden hadden de letters 180 graden gedraaid moeten worden, zodat vanuit het Wilhelminapark gefotografeerd kan worden.

In de destijds gepresenteerde maquette staan de letters niet vermeld. Blijkbaar is later dit bedacht met als argumentatie reclame voor Curaçao. De vraag is echter als je uitgaat van dit uitgangspunt of dit de meest geeigende plaats is hiervoor. Curaçao is als eerste uniek voor de pontjesbrug en de uitstraling van de Handelskade. Ik zou dan ook de tekst Curaçao hierin verwerken, met deze als achtergrond. Er zijn dan meerdere alternatieven mogelijk. Op de pontjes, of aan één kant of aan beide kanten, of op de railing aan de binnenkant. Daarnaast is er ook nog een alternatief tegen de Julianabrug en LED verlichting hierin verwerken. (zie foto op willemstadcuracao.com)

Tussen haakjes ik ben blij dat de Handelskade weer gewoon in wit licht is verlicht en niet in kleur. Penha nooit meer met groen verlichten! De schijnwerper die op de pontjesbrug richting Riffort schijnt moet zo snel mogelijk vervangen worden door verlichting waar je niet inkijkt!

22 reacties op “Ingezonden: CURAÇAO letters”

 1. De CURAÇAO letters op het Wilhelminaplein zijn verworden tot een soort van hangplek voor mannen. Toeristen durven niet eens hier te gaan staan om foto’s te maken. Dacht niet dat dit, de bedoeling was.

 2. Gewoon slopen di zooi en wel zo spoedig mogelijk.

 3. Schotte had opdracht gegeven maarja hij kan niet zo goed nederlands en weet niet hoe je Curaçao correct schrijft..

 4. Wees origineel, de C is te spiegelen, zet de cedille er aan de bovenzijde op.

  (is ie niet te missen)

 5. Ze hebben de ”cedille” nu op de grond gemaakt, maar dat is geen cedille een echte cedille ziet er niet zo uit.
  Ik vind dat die letters allemaal maar verhoogd moet worden zodat de cedille gewoon goed zichtbaar is. Er is voor betaald en het werk had correct uitgevoerd moeten worden, punt.

  Het lijkt me beter dat de overheid nooit meer betaalt zonder dat het een en ander goed gedaan is. Men kan hier lacherig over doen maar Curaçao is wel de naam van een eiland. Zonder cedille spreekt men het uit al CuraKao en dit kan niet.

  Gewoon alles verhogen, punt uit.
  Zoniet alles terug betalen, Punt.

 6. Dat het verkeerd schrijven van ons eigen naam er niet toe doet lijkt gezien alle andere flaters waarmee wij het wereld nieuws halen wel waar.
  Dat we aan mensen die net met schip of vliegtuig naar ons land zijn gekomen moeten vertellen waar zij zijn lijkt wel wat belachelijk.
  Dat het doel, n.l. op foto’s en video’s de naam exporteren een redelijk gevaarlijke actie is door de plaatsing t.o.v. het verkeer maakt het eventuele nut ook al niet geloofwaardig.
  Het was een leuk speeltje van Schotte, die wij met ons allen betaalden en gezien de verkiezingsuitslag met veel instemming. Weltrusten bevolking!

 7. Ongerust, je hebt wel veel woorden nodig om je mening te duiden. Feit blijft dat Curaçao zo geschreven wordt. Punt uit. Dat geldt ook voor ‘s-Gravenhage en ‘s-Hertogenbosch. Het is taalarmoede dat men het zich makkelijker maakt.

 8. @Henk Pasman, je hebt het over het geld.. wat denk je dat privefotograaf soemanta heeft gekost en alle reisjes van kabinet Schotte over de hele wereld zonder enige reden..

 9. @henk pasman: je hebt helemaal gelijk als je zegt dat zo’n non-project niet zoveel geld mag kosten en dat, als het wel zoveel geld kost, je mag verwachten dat er met dat geld verstandig wordt omgegaan. Dat was echter niet jouw punt in het artikel, je maakt je niet druk om het geld, dat vind je blijkbaar prima, je maakt je druk om de spelling.

  ‘s Hertogenbosch (de officiele naam van Den Bosch) wordt al heel lang niet meer gebruikt en hoeft nu zelfs in officiele stukken niet meer te worden gebruikt. Geldt ook voor ‘s Gravenhage en zo zijn er nog meer voorbeelden. Dat de naam Curacao (sorry, geen cedille) als zodanig is vastgelegd in de staatsregeling, betekent niet dat er een wet is die het verbiedt om het zonder cedille te schrijven en bovendien kunnen we altijd nog zeggen dat we ons hebben aangepast aan de andere talen die dit soort tekens niet gebruiken (het Engels bijvoorbeeld).

  Hoe dan ook, het leidt de aandacht af van waar het eigenlijk om gaat en dat is dat er weer een duur non-project is het leven is geroepen en blijkbaar is er geld zat, voor dit soort shit. ln de knoek van Willibrordus staan de letters “Willywood” en dat is heel grappig, dat vinden toeristen vast geinig en heeft geen 1.2 miljoen gekost. Het boeit ook niemand hoe het gespeld is, ik bedoel maar.

  Er is zogenaamd geen geld voor feestverlichting, kijk dat is nou iets waar we ons druk over zouden moeten maken, want toeristen ontvangen in de kerst- en nieuwjaarsperiode en dan geen feestverlichting in je stad hebben, dat is natuurlijk een toeristisch dieptepunt van de ergste soort en niet de spelling van het woord Curacao en of je wel of niet een auto in je foto hebt. Wat dacht je van een stad als Amsterdam. Probeer daar eens iets te fotograferen zonder auto’s in je foto. . .

 10. @ongerust, spreek voor jezelf! *IK* vind het wel belangrijk hoe Curaçao geschreven wordt op dat plein. En “de toerist”, die niet slechts 200m van zijn resort bakt, maar daadwerkelijk geintresseerd is in onze cultuur en historie intereseert het ook.

  Het gaat erom dat als je iets doet, doe het dan goed. Dus ja, Henk’s punt staat als een huis.

 11. We zullen helaas naast alle ellende die er nu is dankzij Schotte en de rest er mee moeten leven , dat ook dit een herinnering zal zijn aan die 2 jaar. Maar ik begrijp niet waarom er destijds een grote delegatie ( van ons geld) naar Colombia is geweest om daar ideeen op te doen hoe de wijken en parken opgeknapt kunnen worden. Ze hebben er niets maar dan ook helemaal niets van opgestoken . Daar is echt alles gedaan voor de kinderen en het gezin en elk park heeft een thema ( ook leerzame), er zijn veel speelplezierobjecten. De Schotte clan heeft ook nagedacht over een thema en wat worden het – lbetonnen letters . Maar ja – mensen en knderen zijn voor Schotte en de rest nooit zo belangrijk geweest in zijn wereld , die meer bestond uit reizen en egotrippen.BAH BAH.

 12. Waarom maak ik me hier druk over?
  Dit grapje heeft wel 1.2 miljoen gulden gekost! Als je dit uitgeeft , los of ik het daar wel of niet mee eens bent, dan mag je er ook iets voor verlangen en dan zorg je oa voor de veiligheid en ga je uit van het gegeven dat CURAÇAO zo geschreven word en dan zijn er architekten gepoeg dit de cedille opgelost zouden hebben. Waar staat dat Curaçao zo geschreven word? In onze Staatsregeling, de grondwet van het land Curaçao en in het Statuut van het Koninkrijk der Nederlanden. Wil je het land Curaçao omdopen in Korsou bijvoorbeeld dan moet je de Staatsregeling aanpassen.
  Zijn er belangrijkere dingen? Ja inderdaad, maar dan had ik die 1.2 miljoen hier niet aan uitgegeven!

 13. Het is weer een typisch visie-loos project. Niet te fotograferen wat een gemiste kans is. Beetje overleg en nadenken en je gaat de hele werled over, nu helaas veel minder. “Beter goed gejat dan slecht bedacht” gaat nu zelfs niet op.

 14. @rignald: heb slechts aan willen geven dat het helemaal niemand interesseert (en zeker de toerist niet) hoe we Cur schrijven. Veel plaatsnamen in de wereld komen meerdere keren voor en Amerikanen hebben al helemaal niets met dit soort typisch Romaanse leestekens.

 15. de cedilie is er wel maar zit in de fundering verwerkt

 16. @ongerust, Curaçao is de officiele naam. Niet korsou. Curacao is een eilandje voor de kust van noordoost Australie. Ook is Curacao een vulkaan bij Tonga. De naam komt niet uit het papiaments dus waarom zou je het dan zo willen veranderen?

  En deze letterjes zullen echt niet de reden zijn dat er mensen naar Curaçao komen.

 17. Kopie van Amsterdam en Aruba. “Wat zij kunnen, kunnen wij ook.” Niet erg organel, met of zonder Ç.

 18. Juist. Als je de letters goed op de foto wil krijgen dan moet je op een behoorlijk afstand staan en dus heb je al snel auto’s op je foto. Ik had er nog niet zo naar gekeken maar het was inderdaad handiger geweest om de letters om te draaien. Of worden de wegen ook nog veranderd?

 19. Je kan een kind als Schotte toch niet in zijn speeltjes belemmeren.

 20. Mert enige creativiteit had je de letters ook bijvoorbeeld op een leuke VERRASSENDe manier in speeltoestellen voor de kinderen kunnen verwerken. Had een wedstrijd uitgeschreven of zo. We hebben zoveel kunstenaars op het eiland. Dit ontwerp, nee dit woord niet waard, enkel letters uit het alfabet zijn ècht lelijk!!

 21. Excellent points!
  The colored lights on colored buildings was a terrible choice.

 22. Henk, je hebt jezelf weer overtroffen, jongen. De wereld staat in brand, Cur is failliet en jij maakt je druk over de spelling van het woord Curacao, ook hier zonder cedille en de kleur van de lampjes. Wat kan het je schelen, man, get a life. In welke wet staat dat Curacao geschreven moet worden met een cedille onder de tweede ‘c’? Het grootste deel van de bevolking spreekt en schrijft bijna uitsluitend Papiaments (helaas, maar dat terzijde) en het Papiaments is een volledig fonetische taal. Het had me dus helemaal niet verbaasd, als er Kurasao of Curasao of Kurasouw of wat dan ook gestaan had of gewooon Korsow. Who cares, Henk? In geen enkele andere taal, dan in het Spaans/Portugees en het Frans wordt de cedille gebruikt, dus het zal toeristen echt een worst wezen! Zoek iets belangrijks om over te schrijven, alsjeblieft! Hoe we ervoor gaan zorgen, dat er genoeg mensen naar dit crappy eiland blijven komen om die letters en lampjes te zien, uberhaupt (zonder umlaut, haha), bijvoorbeeld. . .