• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De ijskappen in Groenland en Antarctica smelten drie keer zo snel als in de jaren 90. Dat concludeert een internationaal team van 40 onderzoekers, onder wie natuurkundigen van de Universiteit Utrecht (UU) en de TU Delft.

 
Door het afsmelten is het zeewaterniveau in de afgelopen twintig jaar met 11,1 millimeter gestegen, meldt de UU vandaag. In 1992 smolten de ijskappen met 0,27 millimeter per jaar. Inmiddels is dat 0,95 millimeter. “Dat betekent dat de ijskappen van Antarctica en Groenland zeer duidelijk bijdragen aan de huidige stijging van de zeespiegel en dat de komende decennia vrijwel zeker zullen blijven doen”, licht hoogleraar en onderzoeksleider Michiel van den Broeke van de UU toe.

Ijsmassa
Ook stelden de onderzoekers de afname van de ijsmassa in Antarctica naar beneden bij. “Eerdere schattingen daarover liepen enorm uiteen, de onzekerheid was erg groot. Nu weten we zeker dat een derde van de zeewaterstijging van Antarctica komt, en twee derde van Groenland.”

Massaverandering
Sinds begin jaren 90 meten verscheidene satellieten veranderingen in de dikte en stroomsnelheid van het ijs op Groenland en Antarctica. Sinds 2002 wordt ook de massaverandering bijgehouden. De onderzoekers hebben de metingen van elf satellietmissies gecombineerd om hun conclusies te kunnen trekken. “Daarvoor moest een immense hoeveelheid meetgegevens ‘vertaald’ worden naar vergelijkbare data. Met de ene techniek is bijvoorbeeld nauwkeuriger maar korter gemeten en met de andere minder nauwkeurig maar langer”, aldus Van den Broeke.

© ANP, alle rechten voorbehouden

3 reacties op “IJskappen smelten drie keer zo hard”

 1. Beste Ongerust. Wat tracht je hiermee te vertellen. Dat is allemaal oud nieuws,iedereen is hiervan op de hoogte. Wij weten allemaal dat de wereld ooit een vaste land is geweest met al die tijdperken die er waren. Een ding moet je niet vergeten dat de wereld nu staat voor een nieuwe uitdaging een andere ontwikkeling. Het is niet voor niks dat men in Nederland de dijken aan het verhogen zijn tegen de verhoging van het zeewaterspiegel. Men speelt in op de ontwikkeling. Wij moeten wel realistisch blijven en de waarheid wel onder ogen willen zien,wat wij zelf eraan kunnen en willen doen. Dat is het het cardinalepunt.

 2. @Vito: tja, misschien niet zo erg als er hier eens een flinke golf de boel komst schoonvegen, maar dit terzijde, golven zijn helaas niet zo kieskeurig, anders had ik nog wel een paar adresjes voor ons stijgende zeewater.

  Het is al jaren bekend dat de zeespiegel stijgt. Wat mij altijd verbaast, dat is dat het de wetenschappers zo verbaast! Alles wordt nu op CO2 uitstoot geschoven, maar voor het gemak vergeten we maar even, dat de aarde inmiddels verschillende keren resoluut van klimaat en vorm is veranderd, in grote delen van de wereld. Ooit was Europa tropisch. Ook zaten de continenten aan elkaar vast. Ooit had de aarde te maken met enorme “levende” vulkanen, die soms gebieden letterlijk in de as legden, zo groot als een land. De aarde heeft een aantal ijstijden achter de rug die hele werelddelen bedekten met een enorme ijsmassa en die enorme hoeveelheden aarde en rots opschoven, waardoor het landschap totaal veranderde. De dinosauriers stierven uit en we weten nog steeds niet precies waarom en als klap op de vuurpijl is de aarde ook al verschillende keren getroffen door enorme meteorieten uit het heelal. Een heelal, overigens, waarvan Einstein al heeft aangetoond, dat het groeit en we hebben geen duidelijk beeld van de gevolgen van die groei, voor de aarde. Ook weten we inmiddels dat de zon nog maar voor ongeveer vier miljoen jaar voldoende brandbare gassen heeft, dus over vier miljoen jaar is het sowieso einde oefening ;-). De aarde is een levend en voor een belangijk deel ‘self-healing’ organisme (google maar eens naar de Gaya theorie!)

  Kortom, de aarde, het heelal en een belangrijk deel van de daar aanwezige planeten, sterren en zwarte gaten zijn levende organismen en we hebben nauwelijks invloed op wat er gebeurt en het is ook niets nieuws.

  Alles afschuiven op CO2 uitstoot is te gemakkelijk, hoewel het zeker invloed heeft, maar de aarde, de natuur reageert zelf op wat er op en rond de aarde gebeurt! Het gaat daarbij niet alleen om CO2 uitstoot, maar bijvoorbeeld ook om de wijze waarop we met waterwegen omgaan en de zeer omvangrijke bevolkingsaanwas. We hebben namelijk een wereldomvattend taboe en dat heet dood gaan. Mensen mogen niet meer dood gaan en er is sowieso al geen “natuurlijke selectie” meer. Het heet overigens niet voor niets “natuurlijke” selectie. Een selectie die de natuur gebruikte om het evenwicht op aarde te bewaren. De laatste paar honderd jaar is de focus volledig op het uitbannen van natuurlijke selectie, maar niemand wil en durft na te denken over de consequenties daarvan!! Wat gaan we straks doen als er 50 miljard mensen op deze aardbol rondlopen of 150 miljard? Geen enkele wetenschapper kan daar antwoord op geven en niemand wil daarover nadenken!

  We hebben de natuurlijke selectie afgeschaft, daar niets voor in de plaats gesteld en we durven dit taboe ook niet te doorbreken. Conclusie: niet zeuren over wat voor klimaatverandering dan ook, want als puntje bij paaltje komt lost de natuur ons taboe zelf wel op!! We hebben daar voldoende voorbeelden van, inmiddels, zou ik zo zeggen. Denk alleen maar aan het stuk land, aan de kust van Spanje, waarvan wetenschappers allang weten dat het een keer de zee in schuift en een enorme tsunami zal veroorzaken, dat de oostkust van de VS volledig zal verwoesten. Alle wetenschappers weten dat, alleen het moment is niet in te schatten. Op deze wijze zal de natuur nog vaker en wellicht ook nog heviger “corrigerend” optreden. . .

 3. Van den Broeke. Het is goed dat we beginnen wetenschappelijke gegevens door de te geven aan het Volk zodat iedereen weet waar ze aan toe zijn. Het enigste wat ik mis in die gegevens is, met hoeveel centimeters met water in de komende 10 a 20 jaar zal stijgen.Je hoort van 30 en 60 centimeters. Misschien handig om dit gegevens ook erbij te zetten dat geeft meer duidelijkheid. Ik heb ooit gelezen met hoeveel centimeters het zeewaterpijl gaat stijgen maar ik kan het niet meer terug vinden. Dit zijn goede informaties voor de komende regeringen van de eilanden om rekening mee te houden in de toekomstplannen. B.v. voorzie ik dat de punda in de komende 100 jaar zal onderlopen en grote delen van de schottegat als het water in een snel tempo gaat stijgen. Daarom moet nu ook het streven de Aqualectra en de stroomvoorzieningen naar een hoger gelegen gebied te verhuizen. Bij de volgende 300 miljoen leningen aan de Aqualectra hier rekening mee te houden voor de toekomst van Curacao. Het heeft geen zin te investeren in iets wat de komende jaren onder zal lopen. Men moet gewoon de realiteit gaan inzien. Daarom ook mijn advies aan dhr Yuchi van Banco de Caribe hierop te attenderen. Anders wordt dit investeringsproject een water naar zee dragen project. Misschien handig een ander water/electriciteitcentralen boivben op die klippen verder dan de zeekant te verplaatsen. Boven op de klippen.