• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

CURAÇAO – De Sociale Verzekerings Bank (SVB) heeft deze week op haar website nieuwe tarieven van de loongrens en pensioenen voor volgend jaar, gepubliceerd. Komend jaar wordt voor pensioengerechtigden het pensioen verhoogd van 834 gulden naar 862 gulden.

De maximale toeslag stijgt met 19 gulden, van 572 gulden naar 591 gulden. Ook de weduwen- en weduwnaarspensioen krijgen er een schepje bovenop. De hoogte van het bedrag is per leeftijdscategorie verschillend. Zo stijgt bijvoorbeeld voor weduwen of weduwnaren tussen de 40 en 48 jaar het pensioen van 506 gulden naar 523 gulden per maand.

Premies
De premies voor het inkomen blijven ongewijzigd. De premie bestaat dus nog steeds uit 13 procent waarvan 7 procent het werkgeversaandeel bestaat en 6 procent is het werknemersaandeel. Dit ondanks het voorstel om de AOV-premie op te schroeven met 2 procent, zodat met de verhoging van de pensioenleeftijd van 60 naar 65 jaar de tekorten van het fonds aangevuld kunnen worden. Daarentegen gaat wel de premie-inkomensgrens voor de AOV en AWW omhoog van 93.000 gulden naar 96.069 gulden. De premies voor de AWW (Algemene Weduwen- en Wezenvoorziening, OV (Ongevallenverzekering) en ZV (Ziektekostenverzekering) blijven gelijk. De loongrens voor de ZV en OV stijgt van 59.654 gulden naar 61.620 per jaar.

[scribd id=114884029 key=key-1igk1rhe8b85i596foud mode=scroll]

8 reacties op “AOV-pensioen stijgt in 2013”

 1. @ongerust, wat zal jij straks blij zijn met de 80-20 regeling!

 2. Ongerust heeft gelijk, de arbeidsmoraal op ons eiland is bedroevend. En Henkie, wat de prijzenverhoging betreft, je moet wel internationaal kunnen blijven concurreren anders halen we het wel in het buitenland.

  Dat laatste zal met auto’s iets moeilijker zijn, maar zelfs met betaling van invoerrechten kun je veel artikelen goedkoper uit het buitenland dan lokaar krijgen. Vandaag nog een item bij Amazon besteld dat daar nog geen 50 dollar kost terwijl het bij Boolchands voor meer dan 200 gulden in de winkel ligt.

 3. @henkie: de arbeidsmoraal is hier op Cur inmiddels dermate laag, dat wij uitsluitend nog mensen aannemen op free-lance basis en dat heeft de samenleving echt aan zichzelf te danken (nooit op tijd, twee uur pauze willen ‘s middags, niet willen overwerken als het nodig is, niet in het weekend willen werken, als het nodig is, twee dagen per week AO, niet op komen dagen tijdens schoolvakanties, niet op komen dagen omdat oma ziek is, zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan). Eerst een beter ‘arbeidsethos’, dan pas praten over arbeidsvoorwaarden!

 4. zoals de huidige minister al heeft gezegd, duurdere artikelen verhogen met hogere belastingen.
  dus auto boven de 40.000 gulden 25 %
  dure telefoons 50 %
  ook moet je het verbieden dat ondernemers loon uit betalen , onder het mom van loon aan derden, waarbij de werknemers verantwoordelijk zijn voor de afdrachten.jaarlijks verliezen we daaraan miljoenen aan belasting inkomsten.

 5. @Neffie 591gulden is geen vetpot . 862 gulden bedoelde ik. sorry voor de gemaakte fout.
  591 is echte armoede.

 6. Zowel de oppositie als de coalitiepartijen weten dat het pensioenfonds in de gevarenzone verkeerd. 591gulden is geen vetpot maar wie gaat deze verhoging betalen zonder dat het pensioenfonds falliet gaat? Door de pensioensleeftijd te verhogen van 60 naar 65 jaar kun je wel wat opvangen maar niet alles me dunk, ook de pensioen premies zullen iets moeten worden verhoogd. Verstandig is het niet maar vanuit sociaal oogpunt wel gewenst. Pai en mai moeten ook normaal kunnen leven na een leven van hard werken en soms afzien. Een socialere samenleving is ook in ons Curacao gewenst.
  Ook hier zal de buikriem bij de beterbedeelden wat strakker moeten worden aangetrokken. Net wat Zorro zegt “Het moet uit de lengte of uit de breedte komen”. en die ham die pascu komt er toch wel.

 7. @ Ongerust. Zo goed gaat het nu ook weer niet, want er staan wel voor de burger nadelige maatregelen tegenover. Het moet uit de lengte of uit de breedte komen.

 8. Gaat blijkbaar goed met SVB. . . Beter dan met het ‘land’, blijkbaar. . . Hoezo bezuinigen. . ?