CURAÇAO – De politie kreeg dinsdagnacht om 01.31 uur een melding over drie personen die op verdachte wijze gebruikmaakten van twee pinautomaten bij een hotel in de omgeving van Rif Fort. Bij aankomst van de patrouille troffen agenten een man en een vrouw aan bij een automaat buiten en een man bij een automaat in het hotel.

Alledrie maakten gebruik van de pinautomaten. Uit voorlopig onderzoek is gebleken dat zij met verschillende passen aan het pinnen waren.

Aanhoudingen
De politie trof bij deze drie mensen een aanzienlijk hoog bedrag aan contact geld aan. Rond 02.00 uur zijn de drie aangehouden op verdenking van ‘harvesting’ (harvesters maken gebruik van informatie die verkocht wordt door skimmers). Het gaat om een Dominicaanse man van 26 jaar met de initialen D.R., een 31-jarige Venezolaanse man met de initialen O.V.H. en een 31- jarige Colombiaanse vrouw met de initialen F.R.V. Het onderzoek is nog in volle gang.

Verdacht gedrag
De politiecentrale stuurde gisteren rond 14.30 uur wederom  een patrouille naar een benzinestation aan de Rooseveltweg, na een melding te hebben ontvangen dat een man zich verdacht gedroeg bij een pinautomaat bij het winkelcentrum. Bij aankomts troffen de agenten niemand aan en kregen van omstanders informatie dat de man blijkbaar in een grijze auto was gestapt en was weggereden. Het onderzoek voortzettend signaleerde de politie de auto op de Jan Noorduynweg en hield die aan.

Blanco passen
Tijdens het fouilleren van de bestuurder vonden de agenten 97 blanco passen waarmee de verdachte blijkbaar geld had geprobeerd op te nemen, een groot bedrag in amerikaanse dollars in contanten en een kleine hoeveelheid cocaïne. De buitenlandse man, een 43-jarige Tjech werd aangehouden op verdenking van ‘harvesting’. Volgens zijn eigen verklaring verblijft hij tijdelijk op ons eiland. De verdachte is voorgeleid aan de hulpofficier van Justitie die hechtenis gelastte tijdens het vooronderzoek. De recherche zet het onderzoek voort.

7 reacties op “Harvesters op heterdaad betrapt”

 1. over harvesters gesproken, fors geharvest zeg maar

  http://nos.nl/artikel/446467-.html

 2. @Beebop
  Stelling Beebop: “Leuk die EMV chip, maar zolang de magneetstrip nog op de pas zit, maakt het weinig uit. En die pincode, dat is nou juist de grap, die typ je zelf in op een “gewone” pinautomaat waar de skimmers appratuur op hebben aangebracht.”

  ==> Als je een POS bedoelt dan hebben misschien je pincode, maar niet een gekopieerde magneetstrip. De EVM entry op een POS zit aan de voorkant en wordt niet dmv een swipe beweging geactiveerd.
  ==> Als je een ATM bedoeld dan is het natuurlijk wel de bedoeling dat er alleen een entry komt voor de EVM chip en niet meer de huidige inslik methode. Deze huidige ATM’s moeten dan alleen staan in toeristen areas waar er toezicht is op het gebruik. Bijv. naast de hotel Balie. Harvesting wordt dan heel lastig.

  Het doel moet zijn om het skimmers en harvesters zo moeilijk mogelijk te maken, zodat ze ons eiland overslaan.

 3. O ja, en de reden dat die magneetstrip er nog op zit, is omdat in vnl. Amerika nog steeds alleen gebruik gemaakt wordt van de magneetstrip.

 4. Leuk die EMV chip, maar zolang de magneetstrip nog op de pas zit, maakt het weinig uit.

  En die pincode, dat is nou juist de grap, die typ je zelf in op een “gewone” pinautomaat waar de skimmers appratuur op hebben aangebracht. Daarom: pin liever niet bij automaten waar skimmers (bijv. ‘s nachts) bij kunnen om die te prepareren. Met name onbemande pompstations in NL zijn een geliefd target van skimmers, maar er zijn ook wel eens mensen gesnapt die ‘s nachts in een warenhuis (waar ze zich hadden laten insluiten) bezig waren om de betaalautomaten te prepareren…

 5. Het wordt de hoogste tijd om de EMV chip op de banc card verplicht te maken. Toeristen zonder deze chip moeten dan wel terecht kunnen bij specifieke ATM’s in toeristen areas. Hoe moeilijker we het de dieven maken hoe geringer de kans dat ze naar ons eiland komen. Ik heb al gemerkt dat het kassa personeel heel goed is geingewerkt om de passen met de EMV chip in de juiste gleuf van de POS te stoppen.

 6. Aanvulling:
  Melding is maandenlang geleden gedaan aan MCB en er is niets daadwerkelijk gebeurd met de melding!

 7. Ja en de PINCODE “vindt” je eenvoudig op straat. Op de meeste betaalapparaten zit namelijk, geheel ONbegrijpelijk, geen privacykapje, dus iedereen in de buurt van de kassa, welkom om de pincode te “stelen”. Op de splinternieuwe draadloze apparaten kàn zelfs helemaal geen kapje gezet worden. Daar is echt over nagedacht …..
  En een melding over dit feit aan MCB doen heeft geen enkele zin, daar gebeurt natuurlijk helemaal niets mee!!