CURAÇAO – Meteorologen van de Meteorologische Dienst Curaçao (MDC) hebben onlangs een opfriscursus gehad van een instructeur van het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI). Deze cursus maakt deel uit van de samenwerkingovereenkomst tussen de MDC en het KNMI.

Gedurende anderhalve week hebben de meteorologen een cursus gekregen die onder andere bestond uit bestaande en nieuwe technieken om radar- en satallietbeelden en computerweersverwachtingsmodellen beter te kunnen interpreteren. Er werd ook aandacht besteed aan bepaalde situaties die specifiek in de tropen voorkomen. Zo werd er aandacht besteed aan de ontwikkeling van slechtweergebieden, zoals de ontwikkeling van tropische cyclonen.

Samenwerking
De MDC en het KNMI zijn vorig jaar een samenwerking aangegaan om de kwaliteit van de dienstverlening van de MDC op internationaal niveau te blijven waarborgen, met name in de dienstverlening voor de BES-eilanden. Na de ontmanteling van de Nederlandse Antillen is de MDC belast met verantwoordelijkheid van de meteorologische dienstverlening van deze eilanden. Namens het KNMI bewaakt het MDC gedurende 24 uur per dag het weer op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Zij geven ook, indien nodig, waarschuwingen voor deze eilanden af.

Opleidingseisen
Het KNMI neemt in de samenwerking ook bepaalde dingen onder haar hoede. Onder andere het groot onderhoud aan de weerrader op Curaçao valt hieronder. Daarnaast geven ze cursussen om de bestaande capaciteit te versterken. Eind 2016 moeten alle meteorolgen aan nieuwe opleidingseisen van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) voldoen. Deze cursus is een eerste stap naar het voldoen aan deze strenge eisen.

 

 

2 reacties op “Meteorologen krijgen opfriscursus”

  1. …..opFRIScursus…. 🙂

  2. zulle we ut meemaken in 2013 dat ze het weer goed gaan voorspelle ??